Ta for eksempel Barak Obama, en tillitsvekkende og fremtidsrettet president av «Yes we can!» Eller den joviale og folkekjære og alltid så munnrappe Anne Lindmo, en kombinasjon som er hennes, og som hun forsterker for hver sending. Vi seerne venter på hennes ektefølte utspill. Det er ingen tvil, hun er en klasse for seg!
X-faktoren favner brett, om det er et team, en person, en leder, en kultur eller et produkt, noe som altså viser seg som et konkurransefortrinn, noe som er selvstendig og unikt.

Grunnlaget er der og forsterkes med stell og pleie, enten det er kunnskap og innsikt, øvelse og erfaring, eller uante kombinasjoner og sammensetninger av særtrekk og kvaliteter. Quickfix og lettkjøpte løsninger duger sjelden når vi snakker om denne faktoren.

Oppnå gjennomføringskraft
For å komme igjennom med det du vil er det vesentlig å vite om din X-faktor. Som leder er du selv spydspissen, og vet allerede derfor fra begynnelsen hvor du må sikte. X-faktoren gjør deg treffsikker, enten du er tøff når det gjelder, at du er solid og grundig, at du stiller opp, at du løfter medarbeidere til vekst, er kreativ, eller konstruktiv og åpen for nye løsninger.
Kombinasjonene er utallige. Hva kjennetegner dine?
     
Har du en tydelig X-faktor oppleves du som solid i din unikhet.
Motsatsen til det solide er svakhet. Det kjennetegnes gjerne når vi er på vakt og følelsen av å miste fotfeste, at andre har kontrollen og kunnskapen som du selv synes du burde ha, eller til å oppleve mangelfull forståelse og respekt. Forvirring vil da prege jakten på mulige løsninger, som kan vise seg i mer eller mindre dårlige valg. Her synes forskjellen på den som har, og den som ikke har X-faktor.

Definer hva du vil!
Ønsker du å være den beste lederen, så definer hva som kjennetegner, og hvilke egenskaper som må til for å få den benevnelsen? I så fall har du noen av kvalitetene? Med litt selvinnsikt, og en stor porsjon ærlighet vet du om dine styrker som ligger til grunn for din X-faktor som leder. Det er starten på jakten av din unikhet.
Ønsker du å være modig og rettskaffen, men unngår de vanskeligste samtalene, så er det et stort gap mellom ønske og realitet. Det er neppe her du finner din X-faktor. Men fortvil ikke, det finnes andre kvaliteter og kombinasjoner som kan gjøre deg til den beste lederen med en synlig X-faktor.

Apropos jakten på X-faktoren, du vil jo kle deg etter forholdene og bruke det kartet som viser deg typografien du både kan og kjenner. Med andre ord, du vet hvor du vil og gleder deg over reisen og det som måtte dukke opp. Det trenger slettes ikke være vanskelig å finne dine kvaliteter enten det er i form av spesialiteter og egnethet. Noen av kvalitetene må nok riktignok justeres, før det unike vil trenge igjennom. 

Når det unike i ditt lederskap er synlig for andre, at det er opplagt, og det er lett å forklare, da først snakker vi om x-faktor. Det å være flink, kunnskapsrik eller «pen i tøyet», holder ikke alene for denne faktoren.

Det er først når dine verdier og kvaliteter er lenket sammen, solid og tydelig, og at du er benevnelsen X-faktor verdig.  
Når X-faktoren er definert og den tas hånd om, går den videre, likt en spiral, alltid på vei
framover. 

Tekst: Siri Spillum. hennes spesialitet er å løfte ledere og team.

Siri Spillum_750x1125_cropped_450x331.jpg