Dr. John. C. Maxwell er en anerkjent ledelsesekspert og bestselgende forfatter av mer enn 26 millioner bøker på 50 språk, med nesten 917.000 følgere på Linkedin. Han er grunnleggeren av EQUIP, en non-profit organisasjon som har trent mer enn 5 millioner ledere fra 126 land. Han har skrevet for New York Times, Wall Street Journal og BusinessWeek.

Hvor står du som leder?

I en artikkel til Success.com forteller Maxwell at han stadig har hørt fra ledere at de ofte spør seg selv hvor de er som ledere, og hvor de skal videre i sitt lederskap. Alle vil vite hvor de står og hvordan de kommer seg videre til neste nivå i sitt lederskap.

Derfor har Maxwell utviklet det han kaller The 5 Levels of Leadership. Han ville hjelpe ledere med å forstå og utvikle sin effektivitet som leder.  «I wanted to help leaders understand and increase their effectiveness”, skriver han.

Se etter hvor du befinner deg som leder nå, og hvilke steg du må ta for å komme deg opp til nivå 5, det han kaller The Pinnacle of Leadership- Toppen av lederskap, fremragende ledelse.

LES OGSÅ: 7 karaktertrekk som kjennetegner en fremragende leder.

De ulike nivåene

Nivå 1 – posisjon: Folk følger deg fordi de må.
Dette er i følge Maxwell det laveste nivået av ledelse. Dette nivået krever ingen evner eller innsats for å oppnås. Tross alt kan hvem som helst utnevnes til en stilling.

På nivå 1 følger folk deg fordi de tror at de må det, på grunn av posisjonen din. På dette nivået kan du starte med å vokse i ditt lederskap og se etter ditt potensial. Bruk tiden din i denne posisjonen til å lære deg å lede deg selv, gjennom prioriteringer og selvdisiplin, slik at du blir klar til å møte det neste nivået sier Maxwell.

Nivå 2 – tillatelse: Folk følger deg fordi de har lyst til det.

På dette nivået velger folk å følge deg som leder. For å vokse her, må du bli kjent med folk, og lære deg å like mennesker hvis du skal lede godt. Når du liker mennesker du skal lede og behandler dem som individer med verdi, begynner den positive innflytelsen. Tilliten øker, som vanligvis leder til respekt. Nivå 2 er her solide, varige relasjoner skapes, som igjen skaper fundamentet for neste nivå, skriver Maxwell.

Når folk følger deg for det du har gjort

Nivå 3 – produksjon: Folk følger deg på grunn av det du har gjort for organisasjonen.

På dette nivået, vil ledere som produserer resultater bygge troverdighet og innflytelse. På dette nivået kan ledere bli endringsagenter, skriver Maxwell. Arbeidet blir gjort, moralen forbedres, profitten går opp, turnover går ned, og mål blir nådd. Jo mer du produserer resultater, desto mer takler du utfordringer. Å lede andre blir moro, fordi når alle går fremover sammen, løftes teamet til et nytt nivå av effektivitet skriver Maxwell.

Ingen av nivåene avsluttes, de bare bygger på hverandre sier han. Du må fortsatt trene på nivå 2 mens du er på nivå 3.

Nivå 4 – talentutvikling og utvikling av de menneskelige ressursene som følger deg: Folk følger deg på grunn av det du har gjort for dem.

Målet for dette nivået, er å utvikle så mange mennesker til ledere som du klarer ved å investere i dem og hjelpe dem med å vokse og utvikle seg. Maxwell begrunner dette med at når det er flere ledere, vil mer av organisasjonens formål og hensikt oppnås.

LES OGSÅ: Fremragende ledelse er sjelden kost

Når folk følger deg for den du er

Nivå 5 – høydepunktet: Når folk følger deg for den du er og det du representerer.

Dette er høydepunktet for en leder mener Maxwell. Det er også det mest utfordrende å bevare. Det krever både levetid og klare intensjoner. Du kan ikke oppnå dette nivået uten at du er villig til å investere livet ditt i andre menneskers liv over tid, mener han.

Denne forpliktelsen til å bli en fremragende leder krever noe av deg, men det er også en høy fortjeneste. Nivå 5 – ledere er de som utvikler Nivå 5 – organisasjoner, skriver Maxwell. De skaper muligheter som andre ledere ikke gjør.

Nivået du oppnår i ditt lederskap handler om din innflytelse mer enn noe annet, mener Maxwell. Du vet aldri hvor mange mennesker du kan utgjøre en forskjell for, men du kan utvikle din innflytelse slik at når mulighetene oppstår så gjør du det beste ut av dem.

Tekst: Anne Marie Monsen