Å høre ordene «Vi må snakke sammen», fra en sjef, partner eller venn, gir deg panikk. Hvis du hater å høre om de tingene du har gjort galt og tabbene du har gjort, er du ikke alene. Men det er et paradoks. Vi liker ikke å bli kritisert, men ærlig tilbakemelding er en av de mest verdifulle verktøyene vi har for å forbedre oss selv.

Kritikk gjør vondt av en grunn, og forklaringen ligger i nevrovitenskap. For å kunne holde oss i live, har hjernene våre blitt utviklet til å reagere sterkere på negative ting. Hjernen har utviklet seg på denne måten av en god grunn: for å holde oss trygge. Akkurat som at for 20.000 år siden forsøkte hjernen å holde jegere og samlere trygge fra krigerstammene, reagerer hjernen din på samme måte på en kritisk kommentar fra din ektefelle eller sjef.

Men selv om den negative tilbakemeldingen gjør vondt, skulle partneren din ha unngått å gi den? Og burde du unngå å gjøre det samme?

Ikke i det hele tatt – så lenge du tenker deg om før du gjør det.

Forskning fra University of Michigan viser at den rette mengden av konstruktiv kritikk faktisk er en av de største faktorene for å forutse et høytytende team. Og forskning fra John Gottman, Ph.D., en av de beste relasjonsforskerne, fant også at det er en «sweet spot» for hvor mye kritikk hjelper til med å holde forhold i live.

Begge forsknings-teamene kom til samme konklusjon: For å kunne holde på et forhold, eller få et jobb-team til å prestere godt, er det nødvendig med fem eller seks positive interaksjoner for hver eneste kritikk eller negativ interaksjon.

Kritikk, når det blir gitt på en hensynsfull måte, hjelper team med å prestere bedre og hjelper folk med å forbedre oppførselen sin. Det gir også en vekker til folk og får dem til å innse at de ikke kan være for selvgode. Hvis noen på teamet ditt gjør en dårlig jobb, fortjener de å få vite det, så de kan forbedre arbeidet sitt. Og hvis partneren din oppfører seg på en måte som frustrerer deg, burde han eller hun få vite hvorfor.

Med denne forskningen i tankene; her er noen tips for hvordan du best mulig kan komme med kritikk.

Tenk på motivene dine.
Kritiserer du noen fordi du er i dårlig humør, eller du vil nedverdige ham eller henne? 
Stopp opp, pust dypt inn og gå bort fra situasjonen. Kritikk basert på sinne og forakt vil bare føre til ødeleggelse av forholdet.
 
Angrip aldri personen.
I stedet, kritiser handlingen. Gjør ditt beste for å skille oppførselen og personen. Ikke gå til angrep på personens karakter; fokuser på oppførselen. Dette får personen til å vurdere tilbakemeldingen uten å føle seg så defensiv.
 
Gi litt kritikk om gangen.
Clifford Nass, Ph.D., en forsker på Stanford University, oppdaget at folk bare kan ta inn én kritisk kommentar om gangen. Velg kun den mest viktige tingen du vil dele.

Tekst: Cecilie Hammernes. Kilde: Success.com