Mindre attraktive på jobbmarkedet

Ledere som er kronisk slitne, blir ofte oppfattet som mindre attraktive enn kolleger som sover godt om natten. De er gjerne mer ensomme og usunne og er rett og slett dårligere ledere. Hele selvbildet blir påvirket, og mangelen på søvn bli fort en ond sirkel som mest sannsynlig går ut over ansettbarhet, jobbsuksess eller karriere.

Når søvnkvaliteten er dårlig, opptrer folk generelt dårligere. Ifølge en amerikansk studie vil dommere som har mistet kun én time av nattesøvnen, dele ut fem prosent strengere fengselsstraffer enn de ellers ville ha gjort.

Det er store individuelle forskjeller i hvordan folk blir påvirket av for lite søvn, men over lengre tid blir søvnmangelen uansett mer problematisk.

Les også: 6 varseltegn på at du trenger mer søvn, basert på dine jobbvaner - ledernytt.no

Langsiktige løsninger for søvnmangel

  • Prioriter søvn! Det er ikke optimalt at vi både kan og forventes å være tilgjengelig døgnet rundt.
  • Ro ned i god tid før du skal legge deg. Ikke jobb på soverommet, ha faste leggetider og tren jevnlig.
  • For de fleste er det optimalt med mellom syv og ni timers søvn per natt.
  • Det moderne liv med mye kunstig lys kan påvirke den biologiske klokken til oss mennesker. Å oppholde seg i naturlig lys, spesielt om morgenen, koordinerer det biologiske systemet med soloppgang og -nedgang, noe som kan gjøre at du sovner lettere når det blir mørkt.

Les også: Når strikken tøyes for langt - ledernytt.no

  • Iblant kan det hende at de som lider av søvnløshet trenger mer hjelp, for eksempel gjennom kognitiv atferdsterapi.
  • Mange bruker søvnapper for å ha kontroll på søvnvanene sine. De gir deg tips og råd om hvordan du kan oppnå bedre søvnkvalitet, og noen spiller rolig musikk som hjelper deg å sove. Men dersom du blir stresset av å bruke appen, kanskje fordi den sier at du har sovet dårlig selv om du selv er av motsatt oppfatning, er det nok bedre å slette den og lytte til kroppen.

Tekst: Cecilie HammeI  Foto: Istock.com  Kilde: chef.se