Det er ikke lett å være leder akkurat nå
Etter år med pandemisk press, utfordringer med fjernarbeid og manglende støtte, er lederne nå på bristepunktet, ifølge en ny amerikansk studie først omtalt av Fast Company. Samtidig øker «revenge quitting» – ansatte som rømmer fra utbrenthet og manglende anerkjennelse – og ledernes dilemma blir knusende tydelig.
Den forestående lederkollapsen utløser en ond sirkel, advarer eksperter. Når ledere sliter, viker generasjon Z unna lederansvar, noe som skaper et akutt ledervakuum. Dette øker presset på de gjenværende lederne, og eskalerer risikoen for total utmattelse.
Ledere møter urealistiske forventninger og et overveldende emosjonelt press, 59 prosent høyere enn sine teammedlemmer. Mangel på støtte forverrer situasjonen, og fører til økt utbrenthet, redusert engasjement og risiko for at de slutter i jobben.
Les også: Bygg bro over gapet mellom Generasjon Z og ledere
Hva gjør den sårbare lederstillingen med forholdet til de ansatte?
Ansatte som ikke føler seg støttet av sine ledere, har mer enn fire ganger større sannsynlighet for å slutte i jobben, og dobbelt så stor sannsynlighet for å melde fra om dårligere trivsel, ifølge studien.
Selv om studien er amerikansk, bør norske ledere ta advarslene på alvor. Svenske studier bekrefter trenden, og det er sannsynlig at situasjonen er lik i Norge.
Ifølge rapporten "Kompetensjakten - om framtidens kompetanseförsjön" (Kairos Future, 2024) rangerer generasjon Z en "god leder" som det viktigste de ønsker seg på jobben.
I samme rapport definerer Generasjon Z en god leder som oppmerksom, støttende og tydelig i kommunikasjonen, med konstruktiv feedback. Men hvem tar over når dagens ledere kollapser? Ikke generasjon Z, advarer ekspertene. De prioriterer stressfri utvikling fremfor ledelse. For å unngå en krise, må organisasjoner endre støtten til ledere og ruste generasjon Z med viktige lederegenskaper som endringshåndtering, emosjonell kontroll og stressmestring.
6 råd for å lede Generasjon Z
- Bli kjent med medarbeiderne dine. Se og lytt til dine unge medarbeidere, gjerne i individuelle samtaler. For å kunne lede dem og få dem med på laget, trenger du ofte å bli kjent med dem dypere enn dine eldre medarbeidere. De er en generasjon som "deler" sine følelser, og som leder må man imøtekomme dette.
- Tilbakemelding, tilbakemelding, tilbakemelding! Gi mye og konstruktiv tilbakemelding – og positiv – så ofte som mulig. Oppmuntre dem til å gi deg som leder tilbakemelding, for å skape engasjement og en følelse av medbestemmelse.
- Led med hjertet – og med hele hånden. Ofte følger privatlivet med unge til arbeidsplassen, og da gjelder det å imøtekomme det, samtidig som man må være tydelig på hva som gjelder på arbeidsplassen. Vis engasjement i hver og en, kombinert med tydelige rammer.
- Vær tydelig med hva som gjelder. Mange kommer rett fra skolen og har noen ganger ikke den kunnskapen som trengs for å fungere på en arbeidsplass. Tydelighet rundt hvordan man oppfører seg, hva som forventes av en, for eksempel hva som er gyldige grunner for sykemelding, blir verdsatt av medarbeiderne og er bra for bedriften.
- Deleger ansvar. Å føle at man utvikler seg og har et tydelig formål gir energi og selvtillit. Vær ikke redd for å delegere ansvar til unge medarbeidere. Inspirer, vær en coach og veiled dem i arbeidet.
- Skap trygghet. Tydelighet med hva en medarbeider forventes å gjøre på jobben skaper trygghet, noe som reduserer stress og dårlig helse. Sjansen for at riktig oppgave blir løst på riktig måte, øker også.