1. Vær inkluderende

For å bygge et mangfoldig team må du skape en inkluderende og positiv organisasjonskultur. Å få hvert teammedlem til å føle seg respektert og verdsatt, vil øke deres engasjement – dermed produserer de bedre arbeid. Å utvikle din emosjonelle intelligens kan føre til bedre samarbeid, forbedrede mellommenneskelige forhold og forbedret kommunikasjon.

2. Etabler kommunikasjonsnormer

Ofte er prosjektfeil resultatet av en kommunikasjonsfeil. Effektiv kommunikasjon er viktig, både for å fullføre oppgaver og øke teammoralen. Opprett en kommunikasjonsplan for teamet ditt, som definerer dine ulike kommunikasjonskanaler og hva hver enkelt skal brukes til. Dette hjelper teammedlemmer til å vite hvor og hvordan de skal kommunisere.

3. Styrk teamet ditt

God bedriftskultur skaper motivasjon og holder på de ansatte. Det er bra for moralen, noe som øker produktiviteten og trivselen. For å vise teamet ditt at du stoler på dem, deleger ansvar og gjør arbeidsprosesser til et samarbeid. Sjekk inn og be om tilbakemelding – både på prestasjonen din og på suksessen til prosjektet. Å vite at du verdsetter deres mening, vil styrke deres tillit til deg og få dem til å føle seg mer selvsikre og bemyndiget i sitt arbeid.

4. Ta beslutninger

Som leder er du ansvarlig for å ta beslutninger som påvirker hele teamet. For å unngå konflikter når du tar viktige beslutninger, informer om beslutningene dine så snart som mulig, gi teamet tid til å prosessere og agere. Gi forklaringer og kontekst for beslutningene. Vær ærlig! Teamet ditt vil sette pris på åpenheten, og det er avgjørende for å bygge tillit.

5. Vit når du skal pushe (og når du skal stoppe)

De beste lederne gjør to ting: pusher teamet sitt til å vokse og støtter dem i å bremse ned. Det å holde teamet motivert og engasjert kan presse dem til å bli mer kreative. Samtididig må du passe på så de ikke føler seg for presset. Din rolle er å håndtere begge aspekter, og kjenne hver enkelt godt nok til å se når de trenger å pushes, og når de trenger en pause. 

Les også temaserien: Teamledelse fra A-Å