Tjenende ledelse

Virkelig god ledelse er tjenende ledelse – ledere som ønsker å påvirke andre til det beste for fellesskapet. De finner ut hvordan de kan påvirke samfunnet og kulturen deres slik at alle som er en del av det, drar nytte av det. Deres formål er å hjelpe og bidra i et større perspektiv, det er det som er drivkraften i alt de gjør.

 

Formål er lederskapets nordstjerne

Det å ha et formål og en mening gjør oss motstandsdyktige og sterke. Alle de beste lederne i verden har et tydelig formål i tankene før de setter i gang. Uten det formålet er du mye mer utsatt for feil, og du går i det samme sporet om og om igjen. Du vil alltid oppleve at ting blir utfordrende og vanskelig, og det er formålet som da vil holde deg oppe – og sørger for at du ikke gir opp.

Vær bevisst på formålet som driver deg når du ønsker å utvikle effektive og gode lederegenskaper. Det er det som vil plukke deg opp og løfte andre rundt deg når motgangen er der. Det er formålet som vil gi deg fokus og retning når du står midt i kaoset. Formålet ditt er lederskapets nordstjerne, og det er formålet som får deg gjennom nederlag og motløshet.

Les også: Bli en handlekraftig leder – med 15 avgjørende steg - ledernytt.no

 

Oppdag din indre leder

Overalt i verden finnes det alle mulige slags ledere med utallige mål de sikter mot. Men det som utmerker seg hos de beste lederne, og som forener dem, er et distinkt sett med tilegnede kvaliteter og lederstiler. For å nå målene sine, er disse lederne nødt til å bruke tid, være engasjerte, dedikerte og konsekvente, samt ha et tydelig formål.

Hva er dine lederegenskaper, og hva er din lederstil? Får de deg til å nå målene du har satt deg? Hvis du blir klar over og i stand til å mestre dine egne lederegenskaper, kan du påvirke andre rundt deg til å utnytte sine ferdigheter – i tillegg til at det får deg nærmere målet ditt. Du kan også dyrke disse ferdighetene og bli en av de store.

Les også: 12 kvaliteter som kjennetegner dyktige ledere - ledernytt.no

 

Slik kan du utvikle dine egne lederkvaliteter:

Selvtillit: Ekte ledere er selvsikre og vet at de kan tenke – og handle – utenfor boksen for å ta bedriften sin til neste nivå. Tren på nonverbal kommunikasjon ved å få øyekontakt og lære å kontrollere bevegelsene dine.

Fokus: De med sterke lederegenskaper er veldig organiserte. Ha klare mål og prioriteringer, og unngå distraksjoner.

Visjon: En god leder har en klar visjon for fremtiden. Identifiser hva du ønsker å oppnå, og kommuniser dette tydelig til teamet ditt.

Motstandsdyktighet: Ledere møter utfordringer og motgang. Utvikle din evne til å takle stress, håndtere kriser og holde deg positiv.

Ærlighet: Ærlighet og integritet er avgjørende. Vær transparent med teamet ditt, og bygg tillit gjennom ærlig kommunikasjon.

Positivitet: En positiv holdning smitter over på teamet. Vær en kilde til inspirasjon og motivasjon.

Besluttsomhet: Ta avgjørelser basert på fakta og analyse. Vær besluttsom og stå ved valgene dine.

Husk at lederegenskaper kan utvikles over tid gjennom praksis, refleksjon og læring fra både suksesser og feil.

Tekst: Cecile Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: Tonyrobbins.com