1. slutt å svaie

Endring av inngrodd adferd forårsaket av stress kan være vanskelig, slik som å gynge frem og tilbake i nervøsitet mens man du snakker. Det å konsentrere seg om å slutte er ikke nok – så fort du slipper din oppmerksomhet begynner du å gynge igjen. Dette distraherer dine lyttere og kan undergrave din selvtillit. Et triks er å bare sette opp med den ene foten litt foran den andre. Skifte av balansepunkt gjør hele forskjellen.

2. Ta det rolig

Pleier du å bli overopphetet mens du snakker? Svetter, rødmer eller bare føler deg så varm at du helt mister fokus? Her er alt du trenger for å holde deg rolig og kald: en iskald flaske med vann. Å holde den kalde flasken under presentasjonen er like behagelig som å gå inn i et kjølig luftkondisjonerte rom på en varm dag. Å holde en flaske er dessuten helt naturlig på en scene.

3. Utnytt hormonene

Oxytocin er et hormon som utløses av berøring og er knyttet til fysisk nytelse. En måte å motvirke ubehagelige følelser, kan være å stimulere kroppen til å produsere mer av hormonet før en opptreden. For eksempel ved å håndhilse noen fra publikum. Ved å bare tenke tanken om noen du bryr deg om, kan redusere stressnivået.

4. Distraher deg

En effektiv måte å håndtere sceneskrekken på, kan være å finne en distraksjon som er så konsentrasjonskrevende at du glemmer å være nervøs. 

Kilde: Business Insider