Har du noen gang tenkt på hvor stresset ditt kommer fra? Er det bare ytre omstendigheter som gjør deg stresset, eller spiller dine tanker og følelser en rolle?

Svein Erik Scheie er seriegründeren og lederen som trodde han var på toppen av ting, da det plutselig smalt. Etter å ha kommet seg gjennom en tøff periode, utviklet han en metode for å fjerne «giften», som han kaller stresset vi påfører oss selv. Vi har spurt Scheie hvordan andre ledere kan gjøre det samme.

Svein Erik Scheie havnet plutselig en dag på akutten med hypertensjon (ekstremt høyt blodtrykk), og legene jobbet i ti dager med å finne årsaken, uten at de kunne finne noen fysiske feil. Den eneste forklaringen var stress.

Kroppens signaler

– I ettertid kan jeg se at kroppen min prøvde å sende meg noen signaler, som konstant nakkesmerte, akutte svettetokter og dundrende hodepine, men alle signalene avskrev jeg. Som seriegründer og leder hadde jeg over tid tatt på meg flere og flere prosjekter som jeg styrte med venstrehånden. Jeg var jo så «erfaren og dyktig», så det tenkte jeg var null problem. For å toppe det hele hadde jeg valgt å jobbe remote fra Frankrike, hvor jeg hadde tenkt å flytte med familien.

– Så smalt det! Utmattet prøvde jeg de neste månedene å finne en forklaring på stresset. Jeg innså jeg at jeg sakte, men sikkert hadde bygd opp dårlig samvittighet for partnere og kollegaer som følte jeg ikke var nok til stede. Jeg hadde gjennom større eiendomsinvesteringer virkelig eskalert frykten for å gå tom for penger. Men jeg tenkte at alt dette stresset kom utenfra. Det var jo andre personer og omstendigheter utenfor min kontroll som forårsaket stresset. Så hvordan kunne jeg da gjøre noe med dette?

Systemet forgiftet

Scheie forsto plutselig at han langsomt over tid hadde «forgiftet» seg selv med negative tanker og følelser, og at han var den som gav disse tankene og følelsene oppmerksomhet.

– Ubevisst snek de seg inn, nærmest i stealth-modus – uoppdaget. Dårlig samvittighet, bekymring for penger og så videre, forgiftet sinnet og dermed kroppen.  Denne «giften» som jeg kaller den, ødela etter hvert mitt selvforsvar, helt til kroppen gav opp. For meg var konsekvensen ekstremt høyt blodtrykk, the silent killer, men jeg kom meg heldigvis til sykehus i tide. For andre kan stress slå ut i kroniske plager, eller andre alvorlige sykdommer.

– Min oppmerksomhet er under min kontroll, derfor innså jeg at det var jeg som var ansvarlig for å forgifte meg selv, selv om jeg gjorde det ubevisst. Dette nye perspektivet forandret alt for meg. I det øyeblikket jeg så på negative tanker og følelser som gift, ble jeg automatisk bevisst på dem. Når jeg da i tillegg hadde innsett og akseptert at det var jeg som gav oppmerksomhet til giften og derfor var 100 prosent ansvarlig, ble jeg veldig motivert på å oppnå forandring.

Alle påvirkes

Scheie mener at de fleste blir utsatt for forgiftning på denne måten, enten de er ledere eller ansatte.

– I dagens samfunn overlesses vi av informasjon og tilbakemeldinger fra omverdenen. Spesielt på sosiale medier. De fleste av oss har også ubevist pålagt oss selv veldig høye forventninger. Karriere, familie, venner og fritid males som et glansbilde av andre på sosiale medier, og vi påvirkes selv om vi ikke tror det. Når da verken tiden eller hverdagen strekker til, og vi føler oss utslitte og har lyst til å hvile fremfor å gå på restaurant eller reise (sånt som vi tenker at alle andre gjør), så stresser det oss. Ubevist bygger vi opp en følelse av å ikke få det til, som er en negativ følelse. 

– I mangel på en måte å få ut denne giften og holde den borte på, bestemte jeg meg for å lage min egen prosess. Jeg har aktivt lest selvhjelpsbøker siden attenårsalderen, men i disse stod det bare «Tenk positivt». Fra mitt nye perspektiv var jobben mer å stoppe den negative tankestrømmen. Med meg selv som testkanin og den hardeste nøtten jeg visste om, utviklet jeg en prosess som fungerte for meg. 

Notpoisoned-metoden

Scheie utviklet denne metoden videre til det han kaller #notpoisoned, og han har også skrevet boken Poisoned. Hva går så denne metoden ut på?

– Målet var å være glad akkurat i dag! Samme hva som skjedde rundt meg, samme hvilke utfordringer jeg måtte møte gjennom dagen, ville jeg ikke at noe eller noen lenger skulle få lov til å vippe meg av pinnen og sende meg full fart nedover i den negative tankespiralen. Og skulle det mot formodning skje, ønsket jeg å være bevist de negative tankene som strømmet på og greie å snu dem i samme øyeblikk.

– Prosessen er veldig enkel: Bli bevisst på og aksepter at du forgifter deg selv med negative tanker og følelser og at det er ditt ansvar. Kast ut de negative tankene og følelsene du går og bærer på, med noen få øvelser. Bygg en mental festning med solide, ugjennomtrengelige dører for å forhindre at giften kommer seg inn. Start dagen med mental motgift, takknemlighet, hver dag resten av livet. Dersom du oppdager du er blitt forgiftet igjen, repeter. For hver gang blir det lettere og lettere, helt til dette blir din naturlige væremåte.

– Hvis negative tanker og følelser er giften, så er det nokså innlysende at positive tanker og følelser er motgiften. Den beste måten å stimulere positive tanker og følelser på er ved å være glad og takknemlig. Bare prøv å sette på deg et stort, ekte smil og være sur innvendig samtidig. En umulighet. Etter å ha brukt prosessen en stund, og startet hver dag med å lese igjennom Takknemlighetslisten, så oppdager du raskt hvor effektivt dette er.

Takknemlighetslisten

Utfordringen er ifølge Scheie at du må være disiplinert og gjøre Takknemlighetslisten til en daglig rutine som du starter dagen med. De færreste av oss er så disiplinerte eller så motiverte, mener han.

– Jeg innså det var veldig fort gjort å bli innhentet av hverdagen, av omstendigheter som gjorde at jeg ikke fikk startet dagen med Takknemlighetslisten. Det kunne være alt fra å rekke et tidlig fly til å forsove meg. Akkurat som barn trenger foreldre til å minne dem på å gjøre leksene, dusje, ta på seg jakke og så videre, trengte jeg «foreldre» til å minne meg på å gjøre det viktigste i verden for meg, nemlig å starte dagen med Takknemlighetslisten.

– Jeg lagde derfor en app som gir meg påminnelser basert på angitte tidspunkter utover dagen, i tillegg til sitater og hjelp til hvordan jeg kan snu tankene mine. Denne appen hjelper meg med å holde fokus, og jeg legger også inn takknemlighetslisten min her.

Ledere mest utsatt

Ut fra egen erfaring opplever Scheie at ledere er den gruppen som er mest utsatt for å bli «forgiftet».

– Mange blir kanskje ledere fordi de er litt sterkere og flinkere enn sine kollegaer. Jo sterkere du er, jo hardere faller du kanskje? Derfor blir det for mange altfor store konsekvenser å forgifte seg helt til det smeller. Konsekvensene av stresset er alt fra «kronisk» høyt blodtrykk til hjerteinfarkt, hjerneslag og mentale lidelser.

– Det aller viktigste en leder kan gjøre er å sette seg ned i to til tre minutter og spørre seg selv: «Forgifter jeg meg med negative tanker og følelser som følge av dårlig samvittighet og følelsen av å ikke strekke til?» Jeg er overbevist om at det å bli oppmerksom på denne giften, akseptere den, og ta 100 prosent ansvar for å kaste den ut, i seg selv er nok. Du vil begynne å stille spørsmål rundt det som plager deg: Er det verdt å bruke tiden på? Er dette verdt å stresse over? 

Slik hjelper du medarbeiderne

Scheie peker på at medarbeidere ofte blir et speilbilde av lederen sin, og ved at man selv blir bevisst, kan man også hjelpe de rundt seg.

– En leder som blir bevist og aksepterer at stress og negativitet er gift, vil umiddelbart forandre sin væremåte til noe jeg tror medarbeiderne opplever som positivt. Bare denne bevisstheten vil gjøre at lederen tildeler oppgavene mer positivt, og viser mer forståelse og omtanke for den ansattes situasjon både på arbeid og i fritiden. Det vil skje helt naturlig.

–  Hvis lederen ser ansatte som stresser, trenger vedkommende å gjøre den ansatte oppmerksom på hvor farlig det er for egen helse. Hele prosessen handler om bevissthet, aksept og oppmerksomhet. Når du er klar over noe, blir du bevisst det. Når du aksepterer det, tar du ansvar. Når du tar ansvar, kan du forandre det. Det er litt som når du ønsker å kjøpe noe nytt, for eksempel en ny bil. Når du begynner å tenke på ny bil, ser du nye biler over alt. Men når du bestemmer deg for en konkret bil, er det denne du ser uansett hvor du snur deg. Bilene var der hele tiden, du var bare ikke oppmerksom på dem.

– Det andre som selvfølgelig er veldig viktig for en leder å gjøre, er å sette rett person til rett jobb og gi den ansatte opplæring, veiledning og støtte til å meste jobben. Jeg tror få ting gir større glede enn å føle en mestrer en jobb og følelsen av å bidra med å dra lasset. Det er ikke alle som ønsker å ha en jobb med mye ansvar. Det betyr ikke at en jobb med lite ansvar er mindre viktig. Det er lederens jobb å se sine ansatte, se at de trives og at de har de riktige arbeidsoppgavene, avslutter Scheie.

Du kan lese mer om Scheie og hans #NOTPOISONED-arbeid på https://sveinerikscheie.com/. Appen hans ligger gratis på Apple Store og Google Play.

TEKST: INGER LISE KONTOCHRISTOS