Forstå konflikten og håndter den før den eskalerer

Konflikter kan for mange være noe stort og skremmende som man helst bare vil feie under teppet – noe som kan gjøre situasjonen til et mareritt. Din oppgave som leder er å lære deg «konfliktkoden» – det å forstå konflikten og håndtere den før den eskalerer.
Professor ved Det juridiske fakultet i Oslo, Sverre Blandhol, forklarer at konflikter på en arbeidsplass gjerne handler om oppgaver og relasjoner.
– Dessuten spiller gjerne identitet en rolle, samtidig som partene ofte ser situasjonen på ulikt vis. For arbeidsgiver handler det ofte om å få ting utført, men en arbeidstaker har kanskje et mer personlig forhold til det. Så det er en miks av identitet, relasjoner og oppgaver som gjør at det lett blir konflikter, akkurat som i et naboforhold eller familieforhold. Vi har så mye med hverandre å gjøre, og det er så mange ting som betyr mye for oss og for den enkelte, og da oppstår det fort konflikter.
– Hva som er de vanligste konfliktene på en arbeidsplass, kan variere veldig. Oppgavekonfliktene kan gjelde for eksempel ideer og strategier, men det kan også være konflikter rundt beslutningene som skal tas. Når det gjelder relasjonskonflikter, handler de ofte om status, personkjemi eller innsatsvilje.
Det er et sett av grunnleggende fenomener, grunnleggende ting som mennesker oppfatter og gjør i sosiale situasjoner som i en konflikt.
Allerede abonnement? Logg inn.
En måned print + digitalt
- LederNytt print magasiner
- LederNytt digital magasiner og arkiv
- LederNytt Pluss artikler
Kr 199,-
Ett år print + digitalt
- LederNytt print magasiner
- LederNytt digital magasiner og arkiv
- LederNytt Pluss artikler