Hvis du generelt er misfornøyd med tempoet i teamet ditt, er det en dårlig idé å skape en falsk følelse av hastverk. Faktisk kan det ha motsatt effekt. Følelsen av at noe haster er forankret i frykt og sinne og skaper mye aktivitet uten produktive resultater.
Som leder skal du sikre stabilitet, mulighet for fordypning og skape motiverende formål som ikke handler om hastverk. For når alt haster, haster ingenting. Og du risikerer å miste troverdigheten din hvis du skrur panikknappen for høyt opp og roper løp – ulven kommer …
Vanlige eksempler fra arbeidsplassen om falskt tidspress
- Mikrostyring: Overvåking og hyppig oppfølging fra ledere på oppgaver som er i gang, noe som skaper en konstant følelse av at det haster og manglende tillit.
Mikroledelse kan ofte spores tilbake til lederens egen frykt og mangel på selvtillit. Ledere som mikroleder, kan være redde for at noe skal gå galt, eller at de selv skal fremstå som inkompetente. Les mer om dette her!
- Uventede telefonsamtaler: Mottak av uventede telefonsamtaler eller meldinger som gir inntrykk av at det er en krise, når det faktisk ikke er det.
- E-poster: E-poster fra kolleger som forventer rask respons, selv om det de ber om ikke er presserende, og det ikke er noen faktisk tidsbegrensning for å svare på dem.
Tyr du til e-post når du skal formidle en beskjed til dine medarbeidere? Les mer her!
- Dårlig planlegging: Situasjoner der det er en tendens til å mangle planlegging, og oppgaver eller prosjekter plutselig blir akutte på grunn av manglende forhåndshensyn.
Du har all tid i verden om du planlegger! Les mer her!
- Møter uten klart formål: Hyppige møter som innkalles med en følelse av hastverk, men der deltakerne ikke vet hva møtet handler om, hvorfor de deltar på møtet, og der ingen konkrete beslutninger tas.
Det er et paradoks at vi bruker så mye av arbeidstiden vår i møter, samtidig som vi opplever at mye av møtetiden er «waste of time». Og lite tyder på at vi blir mer og mer effektive som møtedeltakere etter hvert som mer og mer av dagen vår går til møter. Les mer her!
- I siste liten-prosjekter: Plutselige krav om å jobbe på prosjekter som skulle ha vært planlagt i god tid, men som har blitt utsatt, inntil de nå har blitt akutt viktige.
- Hasteoppgaver fra kolleger: Kolleger som gir deg oppgaver og ber om at de skal utføres med det samme, selv om oppgaven ikke er tidskritisk.
Ikke la det «hastende» ta over det «viktige» Les mer om dette her!
- Overfylte kalendere: Å fylle ens kalender med en haug med oppgaver og aktiviteter uten å ta hensyn til om de virkelig er viktige eller bidrar til ens overordnede mål.
I gjennomsnitt bruker vi 10 timer per arbeidsuke på mailhåndtering, ifølge Petra Brask. Nøkkelen er å bruke kalenderen så realistisk som mulig. Les mer!