At hun ikke fikk betalt de utestående regningene? At en i teamet kom med en litt upassende kommentar til frokost? At tante har bursdag i morgen eller at VG skrev noe om henne hun slett ikke hadde sagt? At hun svenske skiløperen så ut til å være i knallform i dag?

Når en tanke i hodet fører til suksess hos idrettsjernene, hvorfor er det da slik at mange av oss mener at travle tanker og mange jern i ilden vil føre oss raskest til målet? Vi kan til og med føle oss viktige, smarte og betydningsfulle av at vi har 347 baller i luften på en gang. I visse miljøer er det også status å ha (for) mye å gjøre.

Ifølge Folkehelseinstituttet hadde 20 prosent av kvinnene og 12 prosent av mennene søvnproblemer i 2012. I gjennomsnitt hadde 23 prosent kroniske smerter i kroppen. Flere enn 100 000 nordmenn går på medisiner mot høyt blodtrykk og legene frykter at altfor mange går ubehandlet. Stress er en hovedfaktor for både søvnproblemer, depresjoner og hypertensjon (forhøyet blodtrykk).

Vi lar oss ofte imponere av mennesker med travle tanker eller som jeg liker å kalle det, «hjerne på speed». Det er ofte vanlig å tenke: «Wow, hun er jammen en aktiv dame som får mye gjort! Det er så imponerende at hun sa ja til den utfordrende lederjobben, samtidig som hun sitter i styret til idrettslaget, skriver referater fra foreldremøter mens hun er på turning til 6 åringen og prater med de andre mødrene samtidig, lager middag mens hun hjelper med leksene, arrangerer venninnekvelder med vin og høye hæler, er på jobbreise minst en gang i måneden og i tillegg svarer hun på mail kl. 24 om natta. Mottoet hennes er visst at hun kan sove når hun kommer til grava. Litt av ei dame».

AJA HUMM 2_cropped_1016x578.jpg

Slik ser det ut på utsiden

Hvis denne personen var en bil, kan det sammenlignes med å presse motoren på altfor høyt turtall over lengre tid. Maskineriet slites sikkert og gradvis ned fordi bilen hele tiden (nesten umerkelig) blir presset over grensen. I små doser, som ved en forbikjøring er det jo helt OK å presse motoren, kanskje til og med bra, men presses den til det ytterste hele tiden sier det til slutt stopp. Dette gjelder også oss mennesker.

En hjerne på speed kan også sammenlignes med en miksmaster. Når hodet vårt fylles av miksmastertenking er det som om den ene tanken etter den andre fyker rundt, blander seg, mister kontur og struktur, glemmer hvorfor den egentlig er der, hopper videre, sniker seg inn, skaper forvirring, kaos, dårlige avgjørelser og oppfatter ikke lenger essensiell nonverbal kommunikasjon. Det kan føre til at du sender ut ubevisste signaler som kan bli tolket som mobbing. Dette skjer fordi du har mistet deg selv og dermed også din empati for menneskene rundt deg. Til slutt får du en helt uønsket gavepakke med dårlig helse slengt i trynet. Denne blir i noen tilfeller levert enten i form av et sjokk eller den kan komme gradvis og snikende. Alt dette fordi du hverken ser, tenker eller føler klart lenger.

En annen hemsko med en stressende livsstil og travle tanker, er at den for mange kan bli avhengighetsdannende. En hjerne på speed kan gi deg et rush eller et kick om du vil. Faren er at du stadig må ty til sterkere stimuli for å føle det samme rushet. Du må presse grensene ytterligere. Det kan være alt fra å jobbe enda mer, trene mer, alkohol for å komme opp eller ned, nikotin, overspising, kjappe måltider med usunn mat, fysisk og psykisk vold, utroskap (kan være mye spenning i det) og i verste fall kokain og sterkere stoffer.

Så hvordan slå av miksmasteren?

1. Bli først bevisst dine begrensninger av en hjerne på speed:

Har du stressrelaterte symptomer som:

 • Søvnproblemer
 • Høyt blodtrykk
 • Kortere lunte i hverdagen enn når du er på ferie
 • Mageproblemer
 • Hjerteproblemer
 • Ryggproblemer
 • Konsentrasjonsvansker
 • Kjedsomhet (ja, tenk!)
 • Mindre effektiv i oppgaver/gjøremål
 • Bruker lengre tid på oppgaver totalt sett
 • Mister empati for de rundt deg
 • Gjør flere feil
 • Mister oversikten; "Hvor er nøklene mine/hvor er brillene mine/dobbeltbooket jeg det møtet"?
 • Blir avhengig av mer og mer stimuli; «Må bare ha et glass for å slappe av, må få med meg resten av den den tv-serien, må ta det kveldskurset, må bare sjekke face/snap/mail/insta/twitter.»
 • Overspising/underspising
 • Panikkanfall
 • Skilsmisse (stressmoment i seg selv)

Hvis du kjenner deg igjen i en eller flere av disse symptomene er det veldig sannsynlig at tankene dine fyker rundt i miksmasterfart.

2. Hva kan du gjøre?

Det høres kanskje altfor enkelt ut, men symptomene dine vil minske proporsjonalt med at tankene dine roer seg. I en periode trenger du kanskje medisiner for noen fysiske symptomer som høyt blodtrykk, men bevissthet vil føre til bedring. Ved å bli bevisst på at det ikke er ytre omstendigheter, men tankene dine i seg selv som gjør deg stresset vil endring skje raskt og faktisk ganske så smertefritt.

Det første og kanskje aller viktigste er å bli bevisst når tankene dine farer av sted i miksmaster fart.

Du blir ikke mindre, men mere effektiv av å jobbe med en og en tanke om gangen. Du får faktisk plass til flere tanker, samtidig som hodet fortsatt er klart og kroppen er avslappet. De optimale hjernebølgene og funksjonene som gjør at tankene dine, hjernen og kroppen din fungerer optimalt er logget på. Du får nok oksygen og blod til hjernen, fordøyelsen er bra og hjertet banker slik det skal. Med andre ord, du er i synk og holder derfor energinivået oppe. Dette kalles Peak Performance. Fra dette stedet kan du stole på at de riktige avgjørelsene blir tatt.

Ofte er det bare en gammel vane at vi påtar oss altfor mye. Du kan starte med å legge merke til hvorfor og når du påtar deg oppgaver som får tankene over på speed. Hvis noen avlyser et møte, fyller du umiddelbart den ledige tiden med et nytt møte? Selv om du merker at tankene har begynt å piske krem i et forrykende tempo? Eller gir du deg selv en liten pause? Slår du miksmasteren av noen minutter og gir tankene tid til å roe seg, slik at du heller kan levere på peak?

Det er mange der ute som tilbyr mindfulness teknikker og det finnes et stort antall apper som hjelper deg med å finne det riktige tempoet for tankene dine. Dette kan være nyttig å ta i bruk hvis det passer din stil. Selv har jeg brukt det aktivt for å holde på energien, særlig i perioder med små barn der antall søvntimer ikke alltid har vært optimalt.

Det er likevel ikke nødvendig å benytte utenforstående teknikker for å få klarhet og mer ro i tankene. Noen ganger er det nok å være bevisst når du merker det begynner å koke. Pust, ta et par minutters time-out, gå på do (ofte det eneste stedet du kan være alene), beveg deg, spis lunsj eller lag en kopp te. Noen velger også å legge seg ned på kontorgulvet i 5 minutter, for så å prestere både raskere og bedre etterpå. Jeg mener at enhver kontorplass burde ha en sofa eller lignende slik at man kan benytte denne metoden aktivt. Fremtidens kontorlandskap har allerede dette og hos Google har de til og med massasjestol. Fantastisk måte å roe tankene ned på slik at du blir både mer kreativ og effektiv.

Når du etterhvert finner din Peak Performance fra et sted i balanse, er det ikke noe i veien for å ta deg ut i en kort periode - enten det er et spesielt prosjekt på jobben eller ønske om å bli fallskjermjeger som står på listen. Det som er viktig er at du er bevisst og vet å stoppe i tide før kroppen sier stopp.

Om skribenten: Aja Humm innehar den unike kombinasjonen som fiolinsolist/leder, gründer og lederutvikler.  I løpet av sin 23 årige karriere som profesjonell musiker, har hun lært hva det vil si å prestere på toppnivå og ikke minst det å jobbe i team og takle nervøsitet og press. Hun har en Master of Music, er sertifisert MasterNLP og Meta coach fra Norge og USA, 3P Practitioner og studert med Tony Robbins og Dr. Cloé Madanes. 

Aja Humm 4.jpg