
Hvorfor har vi så høyt sykefravær?
Årsakene til sykefraværet i bedrifter og det offentlige er noe de lærde fortsatt strides om. Tidligere konsernoverlege Bjørnar Brændeland mener vi glemmer viktige ting i debatten.
Bjørnar Brændeland er spesialist i arbeidsmedisin og har vært konsernoverlege i Kredittkassen/Nordea i 22 år. Hans erfaring viser at sykefravær ofte er mer komplisert enn vi tror.
– Først og fremst er det viktig å se på hva vi egentlig mener med sykefravær. I store populasjoner, med jevn fordeling av kvinner, menn og alderssammensetning i arbeidsfør alder, vil det alltid være oppbluss av sykdommer som til enhver tid fordrer fravær fra jobb på cirka 5 prosent. Det være seg hjertesykdommer, kreft, alvorlige infeksjoner, muskel/skjelettsykdommer og psykiske sykdommer.
– Etter som de fleste norske bedrifter er forholdsvis små, med under 12 ansatte, vil fraværskrevende sykdom hos medarbeiderne slå mer eller mindre tilfeldig ut. Én persons alvorlige sykdom i en gruppe på fire vil således medføre 25 prosent fravær, mens andre mindre bedrifter har bortimot 0 prosent, uten at det har noe med arbeidsmiljøet eller lederens dyktighet å gjøre. Størrelsen på den gruppa man måler sykefraværet på, er avgjørende for korrekt tolkning av sykefraværsdata.
Føler du deg sett, behøvd, respektert og trives med både leder og arbeidskolleger, skal det mye til at du blir borte fra jobb selv om du har lidelser eller sykdom.
