Dyrtiden merkes i arbeidslivet. I denne ferske undersøkelsen oppgir nærmere 1 av 3 av arbeidsgivere at lønnspress er en hovedutfordring i virksomheten. Like mange oppgir intern lønnslikestilling blant arbeidstakere, transparens rundt lønn og fremheving av arbeidstakernes økonomiske situasjon som en viktig utfordring.
– Mange arbeidstakere har fått høyere lønn i løpet av året som har gått. Det har lenge vært etterlengtet hos ansatte som lever med et forhøyet rentenivå og høyere priser i samfunnet. Men dette utgjør også et press på mange arbeidsgivere, sier Rune Alvestad i SD Worx.
- Om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført av SD Worx, som er den ledende europeiske leverandøren av tjenester og programvare innen HR og lønn. Undersøkelsen omfatter mer enn 5000 selskaper og 18 000 medarbeidere i 18 europeiske land. Omtrent 300 selskaper og 1000 medarbeidere kommer fra Norge.
Hele 43 prosent av arbeidsgiverne i Norge har gitt lønnsøkning som et svar på de ansattes økonomiske situasjon. Nærmere 30 prosent har gått inn med tiltak som bonuser og provisjon, mens like mange har innført ordninger som privat helseforsikring og pensjonsordninger.
– Dette viser hvor vanlig et grep som privat helseforsikring har blitt i norsk arbeidsliv. Slike goder er viktig for mange ansatte.
Jobber med lønnsforskjeller og transparens
Mange bedrifter forbereder seg på et EU-direktiv som kommer i juni 2026. Da innføres det et direktiv om lønnstransparens med rapporteringskrav for alle EU-selskaper med 100 eller flere medarbeidere. Disse selskapene må oppgi både lønnsintervallene for hver jobbrolle i organisasjonen, samt eventuelle lønnsforskjeller knyttet til kjønn.
På tross av økt krav til rapportering, oppgir kun en av tre av arbeidsgiverne at de jobber med å fjerne lønnsforskjellene på arbeidsplassen. Omtrent like mange av arbeidsgiverne oppgir at de ikke har noen planer om å jobbe med dette.
En av tre arbeidsgivere forteller også at de har forpliktet seg til full transparens rundt lønn, hvor alle ansatte har åpen tilgang til lønnsnivået i virksomheten. På den andre siden oppgir omkring en tredjedel av de spurte arbeidsgiverne at de ikke har noen planer om å ha økt transparens rundt lønnsnivået til de ansatte. Rundt en fjerdedel oppgir at de allerede er i gang med dette arbeidet.
– Mange arbeidsgivere ser seg tjent med å holde kortene tett til brystet når det kommer til lønn og det er bare et mindretall som vil ha full synlighet rundt dette spørsmålet. Dette er ikke særlig utbredt i norsk arbeidsliv.
Nærmere 60 prosent av de spurte arbeidstakerne har økende lønnskostnader, og like mange arbeidstakere oppgir at lønn av det viktigste kriteriet for valg av jobb.
– I en tid hvor både arbeidsgivere og de ansatte opplever økte utgifter, viser denne undersøkelsen hvor avgjørende lønn er for de involverte. Lønn er et viktig virkemiddel for å tiltrekke seg og beholde kompetanse, avslutter Alvestad.