Vi vet alle at trening og mosjon er viktig - og heldigvis er det ikke vanskelig å få tid til det heller. Med effektive treningsmetoder og smart utnyttelse av tiden, kan du få trent selv på de travleste dager.

Ledernytt har snakket med to av Norges ledende eksperter innen trening og helse, Anita Tonne og Christina Therkildsen, om hva ledere bør gjøre for å få mer effektiv trening.

POSITIV EFFEKT PÅ JOBBE

Uansett hvor travelt livet er, bør trening og mosjon være det siste du velger bort. Faktisk har det målbar effekt på jobben du gjør. Flere studier viser en sammenheng mellom fysisk form og ledelse.

Blant annet viser en studie utført av Dr. Carol Himelhock på treningsformen Cross Fit og ledere, at disse lederne følte seg bedre i stand til å takle vanskelige situasjoner og avgjørelser, de fikk bedre selvfølelse og at det var lettere å nå tøffe mål.

En annen studie utført av Ernst & Young på kvinnelige ledere og sport, viser lignende funn. Av de 800 kvinnelige lederne som deltok i studien, hadde 94 prosent tidligere drevet aktivt med sport. 74 prosent av deltakerne mente at en bakgrunn innen sport/trening bidrar til økt potensiale når det gjelder lederskap og karriere.

Også treningsekspertene har sett samme resultater blant lederne de har jobbet med.

Anita Tonne.jpg

MÅL OG FOKUS

Anita Tonne mener det å nå mål er en åpenbar effekt.

- Det er gjort undersøkelser som viser at de som driver med en form for idrett er bedre ledere fordi de evner å sette seg mål som de faktisk gjennomfører. De bruker teknikker mer eller mindre ubevisst fra idretten i sin adferd, som for eksempel å presse seg ut av komfortsona og gå den ekstra mila for å nå målene som er satt. I tillegg viser det seg at de jobber mer effektivt i team enn de som ikke bedriver en form for idrett, sier Tonne.

Og effekten kommer også på prestasjon, noe Christina Therkildsen fremhever:

- Min erfaring er at ledere som er i fysisk god form, har en bedre evne til å prestere uten å slite seg ut, samt å se andre og inspirere andre i den jobben de gjør. Du opplever rett og slett at du har større kapasitet, sier Therkildsen.

trening og lederjobb.jpg

Trening er godt for sjel og lederjobb

FYSISK OG MENTAL EFFEKT

Og både treningsekspertene og forskning viser til soleklare effekter på kropp og sinn.

- Fysisk aktivitet gir mer overskudd, så lenge det ikke overdrives. Mindre plager i nakke og rygg er også viktige faktorer. Vi vet at smerter påvirker både effektivitet og konsentrasjon, så holder man seg smertefri, gir dette også god effekt på kvaliteten i arbeidsdagen/hverdagen. Det å holde seg skadefri og frisk er like viktig for en leder og vanlige folk som det er for en eliteutøver.  Den dagen du ikke kan bevege deg eller trene som du vil, opplever alle at det setter preg på hvordan man kan prestere og hvordan man takler fysiske og mentale utfordringer i jobb og i privatliv, sier Therkildsen.

CRISTINA_Therkildsen.jpg

Greit nok, sier du kanskje. For hvordan skal du får presset inn trening på toppen av en todo-liste som bare blir lengre og lengre?

Vi vet jo alle at trening er bra for oss, men det vi kanskje ikke har vært like klar over, er at selv små mengder trening kan ha stor effekt.

Løsningen kan være å finne måter å trene på som er effektive og tar kort tid - men som likevel gir stor treningseffekt. Hva som passer best for den enkeltes livssituasjon og livsstil varierer - for noen kan det fungere godt å dra på treningssenteret, andre foretrekker kanskje å trene hjemme eller ute i naturen.

For hva du velger, er ikke like viktig - begge treningsekspertene er skjønt enige om at det viktigste er at du finner ut hva du liker å gjøre, hva du synes er gøy.

TRENE SAMMEN MED ANDRE

Anita Tonne ser at mange ledere tar seg råd til personlig trener og kan derfor tilpasse både treningsopplegg og treningstider, men hun mener effektiv og intensiv gruppetrening på treningssenter gir vel så bra resultat.

- Nå tilbyr de fleste treningssentre i dette landet et svært bredt utvalg av ulike treningsformer fra morgen til kveld. Undersøkelser viser at det å komme sammen å trene for mange betyr at de yter og presser mer, og dermed oppnår et bedre treningsresultat enn om de trener alene. Type treningsform avhenger av hva du ønsker å oppnå. Du må velge det du først og fremst synes er gøy og er du blant de som ikke synes det er gøy å trene, må du velge det du kjenner føles bra for kroppen og hodet. Hva gir overskudd og mer energi? For noen er dette trening med høy puls og masse trøkk. For andre er det mer ro og det å lande i en hektisk hverdag som er viktig. Hva man faktisk velger mener jeg er mindre viktig, sier Tonne.

god ledelse og helse.jpg

Sammenheng mellom god ledelse og de ansattes helse?

BASISTRENING

Therkildsen fremhever at hvis du har dårlig tid, er det absolutt viktig å prioritere treningen høyt opp på listen. Hun mener at basistrening er selve fundamentet for å utnytte tiden effektivt.

- Vi trener basistrening for å tåle mer fysisk og psykisk belastning, og derfor anbefaler jeg alltid ledere å sette av tid til det i løpet av en uke. Basistrening er grunnleggende styrke og da spesielt styrke av kjernemusklene - de dype mage og ryggmusklene som sørger for god, holdning og generelt styrker kroppen til å tåle belastning i hverdagen og belastning i all idrett, sier Therkildsen.

Og hun har pulsen på to lure treningsmetoder for de som har knapt med tid.

- To av de mest tidseffektive metodene for å trene kjernen på er Slyngetrening og Catslide (sklitrening). Dette er også enkle redskaper å bruke, som tar lite plass og kan fraktes med overalt. En slynge kan man henge opp både ute og inne, du trenger ikke stor plass og du kan trene hele kroppen i hundrevis av øvelser samtidig som balansen og kjernemusklene blir stimulert og trenet hele tiden.

- Catslide, eller sklitrening med grytekluter, raggsokker og liknende er også meget spesifikk trening av kjernen. Jeg har mange toppledere som utfører 3-4 øvelser på 10-15 minutter i løpet av en kontordag og sier at dette gir de store og merkbare resultater. Slik basistrening kan du også gjøre hjemme, blant annet finnes det videoer med gode treningsprogrammer, påpeker Therkildsen.

Men så var det dette med tiden, da. Hvordan kan du sørge for at du faktisk FÅR trent, midt oppi kaos, gjøremål og tidsklemme?

PLANLEGGING OG AVTALER

- Det vi vet er konstant og urokkelig, er at det er 24 timer i døgnet, 7 dager i uken og 365 dager i et år. Med andre ord får man ikke mer tid tildelt, og treningstidspunkter må derfor på lik linje med andre aktiviteter legges inn i timeplanen. Er du blant de som ikke liker å trene, men gjør det fordi du føler at du må, er det desto viktigere med faste dager og faste tidspunkter, samt avtaler som gjør at du føler deg forpliktet. Det er ingen vei utenom. Som leder er du skrudd sammen slik at du følger opp avtaler du føler er forpliktende, og nettopp derfor er min erfaring at dette enkle trikset fungerer utmerket, sier Tonne.

Og rådene fra Therkildsen er like klare:

- De fleste ledere har ofte en godt utviklet evne til å planlegge tiden sin, de er vant til å sjekke målsetninger underveis og sørge for å legge forholdene til rette for suksess. Denne praktiske egenskapen kan enkelt overføres til trening, og mange ledere ser det som helt nødvendig å sette av tid til trening i almanakken for å få det til i en travel hverdag. Har du dårlig tid er det absolutt viktig å prioritere, avslutter Therkildsen.

CrossFit beskrevet med 100 ord 

Spis kjøtt og grønnsaker, nøtter og frø, en del frukt, lite stivelse, men ikke sukker. Inntaket av mat skal være oppbyggende og støtte treningen. Tren funksjonelle basisøvelser: markløft, frivending, knebøy, presser, støt og rykk. Lær deg basis turnøvelser: pull-ups, dips, tauklatring, armhevninger, sit-ups, håndstående armhevning, piruetter, salto, splitt og statiske hold. Sykle, løp, svømme og ro osv. Hardt og raskt. Bland elementene, kondisjon, vektløfting og turnøvelser fem til seks dager i uken med så stor variasjon og kreativitet som mulig. Rutine er fienden. Hold treningene korte og intensive. Lær deg å mestre nye idretter og aktiviteter

Christina Therkildsen: 

Christina Therkildsen er en kjent foredragsholder og kursholder i treningsbransjen i Norge. Hun er gründer og eier av treningskonseptene Krønsj og Catslide. Christina har over 20 års erfaring, har sportslig bakrgunn fra håndball og vært treningsekspert for Shape Up og Pål Thoresens trener på Frokost TV. I 2007 var hun nominert til prisen «Årets kvinnelige gründer», og vant vant prisen «Årets instruktør» på NIH convention 2012. 

Anita Tonne: 

Anita er grunnleggeren av Corebar trening, treningsformen som på rekordtid har etablert seg i Norge, Danmark, Sverige, Finland, Spania og USA. Hun er utdannet ved Handelshøyskolen BI, og har siden 1996 vært aktiv i fitnessbransjen. Hun er sertifisert gruppetreningsinstruktør fra SAFE og Professional Aerobic System, og har en rekke sertifiseringer og kurs innen personlig trening og gruppetrening. 

Tekst: Inger Lise Kontochristos

effektiv trening.jpg

Finn tid til effektiv trening