I forberedelsen til slike møter eller presentasjoner legges det ofte vekt på hva som skal sies, men mange av oss glemmer å forberede hvordan vi skal formidle det vi snakker om.

– Jeg var nylig på et kurs i presentasjonsteknikk. Vi lærte at når du skal uttrykke et budskap så betyr ordene 7 prosent, toneleie 38 prosent og kroppsspråket 55 prosent. Dette har økt min bevissthet, sier Cecilia Flatum, partner hos Deloitte.

Kroppsspråket ditt avslører hva du tenker

Ifølge leder av Brantegruppen, Monica Brante, kommuniserer kroppsspråket vårt ofte hvilke følelser vi har overfor andre mennesker. Vi både leser og vurderer kroppsspråket til dem rundt oss, og blir mer sikre på de personene som er trygge på seg selv.

– Vi er som ulver, den som holder halen høyest er den som har mest energi. Det er også denne personen som «tar rommet», forteller hun.

Og selv om vi alle gjerne skulle skrudd på pokerfjeset nå og da, avslører kroppsspråket også ofte hvordan vi føler oss på innsiden.

– Tenker du på at du er usikker, vil du fremstå usikker, sier Flatum.

Hun poengterer at vi alle bør trene på ulike kroppsspråk og ritualer, slik at vi kan bli mer bevisste på hvordan vi fremstår.

– Når jeg forbereder meg til en presentasjon eller tale øver jeg på innhold, hvilke ord som skal vektlegges og hvordan jeg skal bruke armene. Jeg tenker også over hvordan jeg skal bevege meg på scenen. En god øvelse er å la noen filme deg, mens du snakker til en forsamling. Det er ubehagelig, men jeg skal love deg at du vil lære mye om vaner og uvaner! Og ja, du må faktisk trene. I starten vil det føles rart, nesten som et skuespill. Etterhvert vil de nye vanene, stilen og kroppsspråket, kombinert med din flotte personlighet, sitte som hånd i hanske, forteller hun.

Cecilia Flatum_fotograf Ingar Næss.jpg

Bilde: Cecilia Flatum

Det er noen enkle, og helt grunnleggende grep som gjelder ved bruk av kroppsspråket. Du kommer ingen vei ved å gjemme deg i en krok, du må oppsøke kontakt med dem du ønsker å snakke med. Introduser deg selv ved et fast håndtrykk og trygg blikkontakt. Og sitt for all del ikke med armer og ben i kors - da fremstår du som liten og avvisende. Også var det dette med presentasjonsteknikken da…

– Om du står på en scene, stå støtt mot forsamlingen, og pass på at du ikke begynner å gå eller virre rundt. Flytt på deg kun når det bidrar til å fremheve budskapet. Jeg observerer ofte dyktige ledere og ansatte rundt meg, eller kanskje politikere på TV. Det gir inspirasjon, men det er også viktig å finne sin egen stil, sier Flatum. Men du må øve. Tenke gjennom hva som er din stil og gi deg selv én utfordring av gangen. Akkurat nå øver jeg på blikkontakt, når jeg snakker til større forsamlinger.

Hva så med toneleiet?

– Alle har mest tillit til folk med lavt toneleie. Dette kan skyldes at vi får høyere toneleie når vi er nervøse eller emosjonelt påvirket, sier Brante.

Det er ved flere anledninger bevist at toneleiet spiller en sentral rolle når det gjelder å skape autoritet og troverdighet. En undersøkelse gjennomført av Cara Tigue og kollegaene hennes ved McMaster University viser blant annet at presidentkandidater med dypest toneleie ofte vinner frem, og regnes som mer troverdige enn andre. Og at de fleste velgere ubevisst trekkes mot kandidaten med dypest toneleie, hele 69 prosent av gangene. Selvfølgelig er ikke toneleiet avgjørende for utfallet av et presidentvalg, men spiller likevel en stor rolle. Det er derfor mye potensiale i å øve seg på hvilket toneleie du velger før neste møte eller presentasjon.

Brante mener at både kvinner og menn kan øve seg i å bruke toneleiet for å øke sin troverdighet.

– Kvinner har som kjent høyere toneleie, og har dessuten også en tendens til å gå opp på slutten av setninger. Det blir nesten som om de stiller et spørsmål, og dermed reduseres troverdigheten betraktelig. Mitt råd til både kvinner og menn er å trekke pusten dypt inn gjennom nesen tre ganger. Dette roer kroppen og senker toneleiet, sier hun.

MONICA BRANTE.jpg

Bilde: Monica Brante

Kle deg riktig

Det er ikke kun ved kroppsspråk og toneleie at du kan øke din autoritet. Det estetiske spiller også en rolle. Stil og klær er en type kommunikasjon hvor du gir uttrykk for egen personlighet og rutiner.

– Enten vi liker det eller ikke - klær skaper folk, sier Flatum. Jeg leste nylig et intervju med generasjon Z-ikon Elise By Olsen, som hadde tatt på seg en «oversized», svart velour-dress til intervjuet for å fremstå mer autoritær.

Bruk av dress gir uttrykk for selvtillit og profesjonalitet, og er et nøkkelplagg når det gjelder å skape autoritet.

– Når jeg har viktige møter eller skal inn i en ny setting, hvor få kjenner meg, planlegger jeg godt hva jeg skal ha på meg. I mitt yrke er ofte antrekket formelt. Jeg har lest at power-dressen for menn er mørkeblå, med hvit skjorte og rødt slips. Min «power-dress» er en mørkeblå dress og hvit skjorte. Jeg føler meg ekstra vel i den og den gir litt ekstra selvtillit. Andre ganger tenker jeg har det er greit å sjokkere litt, kanskje en kjole i knallfarger eller skinnbukser - når jeg vet at resten av deltakerne går i svarte dresser, sier Flatum.

Ulikt bruk av farger spiller også en rolle for hvilke signaler du sender til omverdenen.

– Du kan heve din egen autoritet ved å bruke autoritære farger som svart, mørke blått, og grått. Pastellfarger, myke mønstre som for eksempel blomster, myke plagg og stoffer er med på å redusere autoriteten, forteller Brante. Hun understreker også at andre faktorer som sminke og personlig hygiene kan utgjøre en forskjell. – Undersøkelser viser at kvinner får mer autoritet med bruk av litt sminke, men mister denne raskt med overdreven bruk og for omfattende hårfrisyrer. Rene, hele klær uten utpreget svette- eller parfymelukt er en god regel. Har du ikke orden på det elementære ved egen hygiene, vil folk oftest stille spørsmål rundt din evne til å håndtere lederansvar, sier hun.

Selv om det er viktig å følge bransjens kutyme, med fargevalg i bakhodet, skal du også vise hvem du er som person. Flatum legger vekt på at du må tilpasse deg etter hva du mener er best selv. Føler du deg vel, vil du utstråle selvtillit.

– Aller mest mener jeg det er viktig å finne en stil som du er komfortabel med. Jeg fikk en gang et råd om at kvinnelige ledere ikke måtte ta på leppestift i offentligheten. Hallo? Det rådet har jeg ikke fulgt!

Tittelen teller

– Konge utrangerer knekt. Titler formaliserer maktstruktur, og denne ligger i underbevisstheten hos alle - både i og utenfor bedriften. De med høyest tittel vil derfor få et psykologisk og ofte formelt overtak over de med lavere titler, sier Brante. Hennes råd er å heller strebe etter høyere tittel enn høyere lønn, da arbeidstittelen forteller hvilken maktposisjon du sitter med. Uten riktig tittel kan det også være vanskelig å bli vurdert for de beste jobbene, uavhengig om du sitter med den rette kompetansen. Lønnen kan du forhandle senere, etter å ha oppnådd nok innflytelse i selskapet.

– Med høy tittel slipper du å banke så hardt i bordet hver gang du ønsker å få noe igjennom, sier hun. Ser du på sammensetningen og titler i ledergruppen vil du ofte raskt se hvilke stemmer som blir hørt.

Cecilia Flatum husker godt da hun fikk tittel som partner i Deloitte.

– Over natten opplevde jeg at flere oppførte seg litt annerledes overfor meg. Selv om jeg fortsatt var den samme, var tittelen min ny. Jeg måtte bruke litt tid på å lære meg at jeg nå hadde en ny rolle, med en tilhørende respekt, som åpnet mange nye dører.

Monica Brantes tips til menn og kvinner for økt innflytelse

Tips til menn

Menn kan ofte bli vil få mer innflytelse ved å:

1.     Holde øyekontakt for å få bedre relasjoner.

2.     Smile – da fremstår du mer empatisk og oppnår økt tillit.

3.     Ta hendene ut av lommene – Psykologer forteller at menn som går og står med hendene i lommene kan oppfattes som angstpreget eller usikre.

4.     Bli vant til å stå ansikt til ansikt i dialog med kvinner – kvinner som ser deg rett i øynene søker god og åpen kommunikasjon - ikke konfrontasjon.

Tips til kvinner

1.     Unngå å krysse armene – Forskning viser at kvinner som krysser armene fremstår som usikre, utilnærmelige og/eller kalde.

2.     Bruk bestemt kroppsspråk – går du litt raskere, viser du at du har viktige ting å gjøre.

3.     La være å nikke med mindre du faktisk er enig, mange kvinner har lagt til seg vanen å nikke som nikkedukker når de lytter  – selv om de er dypt uenige i det som sies.

4.     Unngå forstyrrende bevegelser – kvinner virker usikre og ukonsentrerte ved at de beveger seg fire ganger så mye som menn: for eksempel krysser og retter bena, berører ansikt eller fikler med hår, smykker og klær.

5.     Bli vant til å stå skulder til skulder i dialog med menn – menn står sjeldent ansikt til ansikt med mindre de konfronterer hverandre.

TEKST: KRISTIN SKOLEM FOTO: INGAR NÆSS STUDIOF2.NO ISTOCK.COM OG PRIVAT.