mike_radoor_ledernytt
547418052

Radoor er i manges øyne et såkalt supermenneske. En som lykkes i jobben, privat, er i god fysisk form og har et stort sosialt nettverk. Supermennesker er i dagens samfunn brukt som beskrivelse av en som alltid sprudler av energi, og får gjort mer ut av en dag enn andre klarer på en uke. Det er lett å kategorisere disse menneskene i en klasse for seg selv, med en nærmest overnaturlig evne til å oppnå alt de ønsker. I følge Radoor er det ingen som er født supermennesker, men at dersom man virkelig vil noe i livet, så kan man oppnå det. Det handler bare om å ville det nok.

Lars Erland 2.jpg

Jeg er 100 prosent sikker på at alle er potensielle supermennesker, sier Lars Erlend Bye, gründer og CEO av H5 Property. I 2013, etter over 10 år i den norske eiendomsmeglerbransjen, tok Bye steget og flyttet til New York. Der startet han selskapet H5 Property. På to år har selskapet vært med på å revolusjonere New Yorks boligmarked, ved å endre måten boligprospekter blir fremstilt på. Ved å levere topp kvalitetsbilder til salg av luksusleiligheter, er selskapet i ferd med å ta 10 prosent markedsandel i verdens tøffeste boligmarked.

En dag tilhører ikke kalenderen

Mange tar seg selv i å tenke at en dag skal de starte opp, eller følge drømmen. Virkeligheten er dessverre slik at uken består av mandag til søndag, og en dag tilhører ikke kalenderen. I følge Radoor er det bedre å starte med en halvdårlig plan, enn å ikke starte i det hele tatt.

– Hopp ut i det. Så kan du heller lære hvordan alt henger sammen på vei «ned». Da vi startet Miinto hadde vi hverken penger eller investorer. Heller ingen erfaring med å starte firma, eller med e-handel. Vi fulgte magefølelsen, som var så sterk at vi ikke tenkte over utfordringene som eventuelt kunne dukke opp, sier Radoor.

Det var mange hindre Mike Radoor og hans daværende partner Konrad Kierklo skulle overvinne på veien til suksess. Daglig dro de ut til klesbutikker og prøvde å vinne nye kunder ved å overbevise dem til å bli med på deres online konsept. Miinto går ut på at fysiske klesbutikker har en felles online plattform hvor de kan selge klærne sine, istedenfor at hver enkelt butikk har sin egen nettbutikk. Fra å være to unge uerfarne gründere som fulgte magefølelsen, vokste Miinto til å bli en internasjonal suksesshistorie. Selskapet er i dag i Norge, Danmark, Sverige og Nederland, og hadde i 2015 en omsetning på over 431 millioner norske kroner. 

Daglig mental forberedelse, og gode morgenrutiner

Gode morgenrutiner har vist seg å være alfa omega for både Bye og Radoor. Her legges grunnlaget for en produktiv arbeidsdag. For Lars Erlend Bye starter dagen normalt før klokken 06:00.

– En ting er sikkert, timene før klokken 08:00 i Manhattan er de beste. Da ligger byen som aldri sover godt under dynen. Å gå til kontoret på denne tiden er en god opplevelse, sier Bye.

H5 Property er blitt et internasjonalt selskap, og har etablert seg både i Norge og USA. Derfor er det ikke sjelden at Bye er med på morgenmøtene i Norge, midt på natten i New York.

– Når man er ferdig med et møte klokken 04:00 om natten frister det med et par timer søvn, men da kjører man heller på. For at jeg skal bli mentalt klar for en god og produktiv dag, setter jeg meg ned med god gammeldags blyant og papir. Dette er en fin mental øvelse, og den tar meg bort fra telefoner og stress. Det er noe med å kvesse blyanten og starte på blanke ark, forteller Bye.

I løpet av sin karriere som gründer har Radoor utviklet morgenrutiner, som i følge han selv gjør at han får maksimalt ut av dagen. Hver dag står han opp klokken 06:30, og begynner dagen med et stort glass vann. Så bruker han tid på å meditere, og skrive ned tre mål for dagen. Radoor bruker mye tid på selvutvikling og hører daglig på lydbøker som omhandler emner han ønsker å forbedre seg i, som for eksempel ledelse. Ved å gå til jobben tilfører han friskt oksygen til hjernen, og opparbeider en god form. Alt handler om de små vanene, som over lengre tid utgjør den store forskjellen.

– Jeg har rutiner som utvikler meg, gir personlig vekst, og tilfører positive vibrasjoner til meg og de rundt meg. Personlig suksess oppnås kun ved personlig utvikling. Utvikler du ikke deg selv, kommer du aldri til topps. Jeg tror på at man bør utvikle seg selv gjennom hele livet. Alt starter innenfra, sier Radoor.

Konkrete mål, og gode verktøy

Det er en ting å skru på viljen, en annen ting er å være konsistent og målrettet. Det er ingen suksesser som blir til over natten eller uten hardt arbeid. I følge Radoor er det de små vanene som til slutt utgjør det store forskjellen, og det gjelder å ikke tenke at målet er nådd.

– Suksess er en holdning og ikke et talent. Man gir ikke opp, men forsøker igjen og igjen til man lykkes. Når man lykkes, fortsetter man med å forbedre det som virker. Vær alltid på utkikk etter optimering og forbedring, sier Radoor.

For å være så effektiv som mulig, bruker Bye konkrete verktøy for å hjelpe ham å holde styr på alt som skjer.

– Jeg lærte for mange år siden om et konsept utviklet for å effektivisere mail og bruk av mailboksen, som jeg har tilpasset til mitt behov. Jeg har i all hovedsak to mapper. En mappe for alle oppgaver som må gjøres, og en som arkiv. Målet er at alle mailer som kan besvares i løpet av noen minutter tar jeg med en gang, og alle mailer som krever mer tid blir lagt i “to do” mappen. Mail som ikke medfører arbeid legger jeg i arkivet. For å være helt ærlig kunne jeg vært bedre til å bruke kalenderen, men ny teknologi gjør ting enklere. Trello er også et godt system, som hjelper oss med å holde oversikt over alle oppgaver for teamet i New York og Norge. 

Bruk nettverket ditt  

Det er en ting å utvikle seg selv, og ha gode vaner. En annen ting er å bygge et sunt nettverk. For det er slik at vi er bedre sammen, og det er gjennom menneskelige relasjoner at vi kommer videre. Bye legger vekt på at han ikke ville vært der han er i dag uten ett nettverk han kan kommunisere med utenfor bedriften.

– Nettverk er viktig. Jeg ser, etter mange år i samme bransje at jeg har bygget opp gode relasjoner. Disse relasjonene gjør ikke nødvendigvis at vi får avtaler, men at vi får møtt viktige kunder og vist dem hva vi gjør.

I følge Bye er det ikke alltid lett å vite hvem som vil vise seg å være en nyttig kontakt, og derfor er det lurt å være åpen når man møter nye mennesker.

– En huskeregel jeg begynte å leve etter litt senere i livet er at du aldri vet hvem din neste kontakt er. Det kan vise seg å bli den viktigste personen i livet ditt, enten personlig eller karrieremessig. Derfor er det viktig at man er klar over hvordan man fremstår for andre mennesker, og viser sitt beste jeg. Selv om de fleste man møter ikke vil være like viktige, burde man behandle alle som om de er det, slik at man ikke risikerer å overse en sentral kontakt.

Lær av dine feil

– Å feile er nødvendig for å kunne lære og vokse, derfor mener jeg at vi ikke skal være redde for å gjøre feil, sier Radoor. Han mener vi tvertimot blir klokere av det. Han fikk selv smake på lærdommen da Miinto forsøkte å opprette kontorer i USA.

– Vi valgte å plassere vårt kontor i Miami, fordi hovedaksjonæren vår hadde hus der. Vi jobbet raskt, og nådde ikke å lage en skikkelig markedsanalyse før vi startet. Etter ti måneder innså vi at plasseringen i Miami var en feil. De fysiske klesbutikkene i Miami er preget av det varme klimaet, og hadde derfor ikke så mye vår, høst og vinter klær. Den feilen kostet oss dyrt!

Opprettelsen av H5 Property i New York gikk heller ikke smertefritt for Lars Erlend Bye.

– Selv lærte jeg tidlig i etableringen av H5 Property at vi ble for sultne på vekst for tidlig. Vi ansatte for mange og fikk en tøff periode. I øyeblikket opplevdes det som en feilvurdering fra min side, noe det i og seg var, men enda viktigere læring. På dette tidspunktet hadde vi færre kunder og vi var eksponert for mindre risiko. Læringen fra denne prosessen er at vi må tenke teknologi og effektivisering før vi ansetter nye mennesker. Vi må benytte oss av eksisterende og egenutviklet teknologi for å unngå store kostnader, slik at vi kan holde de ansatte opptatt med konstruktivt arbeid.

I 2008 deltok han på et seminar under navnet Unleash the Power, med Anthony Robbins. Dette skulle vise seg å bli verdifull læring for en fremtidig CEO.

– Under seminaret presenterte Mr Robbins konseptet, «I dont fail, I just learn». Jeg ble først provosert av den overdrevne selvtilliten han presenterte fra scenen, før jeg tok poenget. Dette gjør at organisasjonen tør å prøve, tør å ta ansvar og vise initiativ. Noe jeg verdsetter meget meget høyt som leder. Det er slik vi kan klare å alltid være foran våre konkurrenter.

Mike Radoor´s fem viktigste punkter for personlig suksess 

1) Personlig utvikling - Er du ikke under utvikling, så er du under avvikling. Sånn er det bare.

2) Jobb målrettet. Sett deg ett eller flere mål og delmål. Jobber du ikke mot konkrete mål, vet du heller ikke hvor du skal «score». Man spiller jo ikke fotball uten mål.

3) Vær positiv - Gjør du alt du kan for å skape en positiv hverdag, har du også overskudd når de dårlige dagene kommer.

4) Vær ærlig - Du kommer langt ved å være ærlig med omverden og deg selv.

5) Temperament - Aldri aksepter status quo. Press deg selv, og bruk temperamentet ditt til å komme opp og frem.

Lars Erlend Byes tips til deg som drømmer om å starte sitt eget

  1. Bruk tid på konseptutvikling
  2. Finn en mentor som kan det du skal i gang med
  3. Ha nok penger til å leve uten lønn i en lengre periode enn du forventer
  4. Vær nysgjerrig
  5. Finn argumentene som skaper verdi for kunden
  6. Dyktige mennesker er avgjørende for å lykkes
  7. Snakk med de du møter, det er mange som ønsker å støtte og hjelpe gründere

TEKST: KRISTIN SKOLEM    FOTO: PRIVAT OG ISTOCK