LØPING_450x300.jpg

Her følger noe noen tips som kan bidra til at du kommer i gang med en med aktiv hverdag.

Ta utfordringen
Vi må først erkjenne at det krever litt innsats å endre en vane og legge om daglige rutiner. Først da kan vi være forberedt på, og takle utfordringene som kommer. Et råd jeg ofte gir de som har full jobb som skal kombineres med et hektisk familieliv er å sette rett ambisjon og ta utfordringen.

Juster ambisjonene
Alt for mange sier de ikke har tid til å trene. Er årsaken at de har for store ambisjoner? Treningsplaner de kanskje ikke har sjans til å gjennomføre? Når du er yrkesaktiv har du ofte ikke tid til å trene like mye som da du var student, så da må man justere ambisjonene. Poenget er at ikke alle skal være «best i Birken», men få til et aktivitetsnivå som styrker helsen og gir overskudd.

Tren smart
En alt for ambisiøs treningsplan starter med gode ambisjoner men ender stort sett som nettopp det; en plan. Mange kutter ofte treningen helt når de ikke klarer å trene så mye som planlagt. Et klokt råd er derfor at det er langt bedre å planlegge noen økter som er på 20 eller 30 minutter og faktisk gjennomføre dem. Så kan man heller øke når en ser at det er mulig å få til etter hvert.

Se for deg hvordan formen din er om fem år dersom du trener litt kontra ingenting. Forskjellen vil være enorm.

Noen tips for å få tid til trening:

  1. Tren i lunsjen - For de fleste er det fult mulig å trene i lunsjen en til to dager i uken. Dette handler om valg og prioriteringer. Du vil få et avbrekk og overskudd til å ta fatt på resten av arbeidsdagen..
  2. Ta med treningstøy – uansett - De dagene du skal trene så må du ta med deg treningsbaggen uansett om du er lite motivert på morgenen. Du vil du raskt oppdage at overskuddet kommer utover dagen.
  3. Ta en kveldstur - Det er oppfriskende å ta en liten kveldstur. Enten du vil løpe eller bare gå litt. Et smart tiks for å lure deg selv er å si at du skal gå rundt kvartalet eller i ti minutter. Når du kommer ut vil du merke at du går eller løper mye lengre.
  4. Tren kort - Litt trening er langt bedre enn ingen trening.
  5. Tren styrke - Styrketrening med riktig teknikk gir deg bedre holdning og kan forebygge plager i nakke og rygg. Husk at muskel- og skjelettplager er den største årsaken til sykefravær.
  6. Tren kondisjon - Hjertet må utfordres slik at du holder deg frisk og rask. Alt fra en rask gåtur til en løpetur gir deg god helsegevinst.
  7. Tren med andre - mange setter pris på å trene i gruppe og på treningssentrene finner du alt fra utendørs løping med instruktør, til styrketrening, dans eller kondisjonstimer.

Løpetrening forlenger og forbedrer livet

Eldre som løper lever lengre og mestrer hverdagen bedre. Det viser en amerikansk studie. I studien fulgte forskerne en gruppe eldre som løp regelmessig gjennom to tiår. Deltagerne var i gjennomsnitt 58 år når studien startet og nesten 80 når studien ble avsluttet. Når løpegruppen ble sammenlignet med en kontrollgruppe viste det seg at løperne levde lengre og at de klarte sine daglige gjøremål bedre. Konklusjonen er altså at effekten av trening er veldig god også i høy alder.

– Dette er av mange studier som konstaterer at man kan forbedre kondisjon, balanse, styrke og bevegelighet også når man er godt oppe i årene, sier Per Arner som er ansvarlig for personlig treing i SATSELIXIA.

– Vi vet også fra andre studier at kondisjonstrening reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer samt at styrketrening øker muskelmasse og muskelstyrke hos mennesker uansett alder.

LES OGSÅ: UNNGÅ LAPSKAUSTRENING!

Tekst: Lars Einar Petterson ansvarlig for personlig trening i SATSELIXIA. Han har mange års erfaring som personlig trener og har vært en del av det nordiske kompetanseteamet de siste fem årene.