Det er forskjell på å drømme og snakke om ting, og det å faktisk gjennomføre. For eksempel må du finne de rette samarbeidspartnere, lage et kvalitetsprodukt, være til å stole på og si det rette. Det hjelper ikke å være målrettet hvis planen inneholder samarbeidspartnere som ødelegger for deg. Så selv om du ønsker å være kjent som en lojal person, må du noen ganger lære deg å sage av grenen for å redde treet. For det er treet du selger, det er treet som har roten du står på resten av livet. Det å velge riktige folk å samarbeide med er avgjørende for suksess. Sett en standard, og hold deg til den, det er din integritet.

Pass dine tanker

Benjamin P. Hardy sier til success.com at ifølge psykologisk forskning er det å vente på en hendelse ofte mer følelsesmessig enn selve gjennomføringen. For eksempel kan det være skremmende, nesten paralyserende, å tenke på at du skal spørre sjefen om lønnsøkning. Faktisk kan du gå og grue deg i lang tid mens du tenker på hvordan du skal gjøre det, mens når du først gjør det så er det fort gjort.

Slik er det med mange ting. Vi tenker og grubler og føler og forsinker mange ting ved å tenke for mye på dem istedenfor å bare gjøre det. Dette er hovedårsaken til at mange ikke kommer lenger enn til selve tenkningen før de gjennomfører noe som helst. De ser til sidemannen og blir overrasket over andre som har raskere beslutningsevne og gjennomføringsevne. Hvordan får de det til? 

Unngå besettelse

Tanker om målsetting og sinnets begjær etter å vente på noe, kan faktisk bli en besettelse. Det er ikke bare frykten, det kan like gjerne være spenningen i ventingen som gjør at enkelte mennesker foretrekker å være i tankeprosessen fremfor selve situasjonen eller målet. For når du tross alt har oppnådd det du ville, så er du tilbake til et sted der du ønsker noe mer, noe annet. Følelsen av å være utilfredsstilt er noe av driveren i mennesket. Nå er det noe annet som får oppmerksomheten din.

“We buy things to make us happy, and we succeed. But only for a while. New things are exciting to us at first, but then we adapt to them”

dr. Thomas Gilovich
Interessant nok, kan hjernen altså forføre deg såpass at ideen om noe, blir mer tilfredsstillende enn selve opplevelsen, og slik stopper vi ofte ved tanken på noe istedenfor faktisk å gjennomføre det vi tenker på. Ikke glem måloppnåelsen i jakten på store tanker og mening. Ryan Holiday har forklart i boken Ego is the enemy hvordan dette er egoet som gjør oss til våre egne verste fiender. Ironisk nok kan tanken på suksess være vårt største hinder for suksess.

Push through the difficulty and you’ll experience a joy those who stop will never taste.

Benjamin P. Hardy

  • Det er så lett å drømme.
  • Det er lett å fortelle folk om dine ambisjoner.
  • Det er lett å skrive ned dine mål og fortelle om dem.
  • Det er lett å erklære affirmasjoner og si hvordan man vil ha det.
  • -og det er nettopp her folk flest stopper.

Bli vant til seier

Slutt å drømme og kom i gang med gjennomføringen. Hva det enn er som holder deg igjen fra å gjennomføre målene dine, sett deg aktivitetsmål skritt for skritt og gjennomfør hvert enkelt steg like lett som om det var ditt første. Slutt å henge deg opp i detaljene som stopper deg. Se etter når du er blitt for passiv og sett opp tempoet. Istedenfor å skrive ned målene, skriv ned seirene ved hver aktivitet der du har gjort noe for deg selv eller andre, enten det er en ny eller fornyet kontrakt, et nytt eller fornyet kundeforhold, leverandøravtale eller nytt prosjekt for ansatte.

Noter milepælene og gjør det til en vane å gjennomføre mer enn du planlegger. Planlegging står ideelt sett for 20 prosent av arbeidstiden, mens 80 prosent er produktiv arbeidstid investert i kontrakter, salg, kundekommunikasjon og produksjon. Enten man leverer kapitalvarer, undervisning, yoga eller finansrådgivning, la 80 prosent av arbeidstiden være nye eller fornyede resultater, mens 20 prosent brukes på strategi.

Gå gjennom motstanden

Hvis du er blitt veldig vant til å leve det komfortable liv der lite nytt blir produsert og du er mest opptatt av å tviholde på det gamle eller bare tenke på alt du skulle gjort, kan det være til hjelp å innfinne seg med at noe smerte må til. Det kan føles ubehagelig de første gangene du ser at selve aktiviteten og opplevelsen lot seg gjennomføre raskere enn du trodde, men denne motstanden mot suksess er i virkeligheten glede.

Du er sannsynligvis opplært til å tro at du må vente på suksess eller gjøre deg fortjent til den med hardt arbeid over mange år, men det trenger ikke å være så vanskelig. Det øyeblikket du innser at nederlag skyldtes din egen sjenanse og overdrevne forsiktighet, så slipper du langsomt til en selvinnsikt som gjør det lettere neste gang. Du har ditt potensial slik alle har. Det gjelder å få øye på det, og få brukt det, få anvendt ressursene og gjennomført aktivitetene. Mange idrettsmennesker jobber på denne måten hele tiden, med å flytte sine egne grenser og vokse på det.

Svømmeren Sarah Louise Rung (27) fortalte nylig om sin vinnerstrategi til magasinet I Form. Hun har allerede rukket å vinne ni OL medaljer i svømming og drømmer om mange flere, men hun er ingen drømmer. Hun har lyst til å utvikle seg og det er et vinnerlodd. Hun mener at hun har evnen til å lykkes fordi hun har styrken til å utvikle seg, viljen til å jobbe målrettet og evnen til å være fokusert på det som må gjøres.

Hun forteller også at hun har en god relasjon til treneren sin og at han er den viktigste støttespilleren for henne. Hun er takknemlig for støtteapparatet som bidrar til at hun når sine ekstremt ambisiøse mål. Til tross for ni OL medaljer føler Rung fortsatt at hun ikke har nådd toppunktet og fortsatt har mer inne. Hun vil alltid gjøre det bedre enn sist og denne forventningen om forbedring i prestasjoner driver henne til å gjøre det bedre og bedre.  

Få frem dyret i deg

Sarah Louise Rung sier til I Form at hun har en spesiell rutine og strategi når hun gjennomfører aktivitetsmålene. Det er avgjørende å være i godt humør de dagene hun konkurrerer og i tillegg må hun finne frem villdyret i seg. Hun ser for seg et farlig dyr og bruker det som teknikk for å hente frem villdyret i seg selv. Da får hun fram det farlige dyret som gjør at hun presterer.

Faste rutiner og aktivitetsmål

Rung forteller at hun har de samme rutinene hver gang hun svømmer konkurranse. Rutinene gir henne trygghet og ro og er som en mental forberedelse. Hun har fokus på arbeidsoppgavene og det som gjør at hun svømmer best. Rung forteller at det beste ved å vinne er innsatsen underveis- alt slitet. -Du har fått ut det du har trent for lenge og hevet deg til et nytt nivå. Det er utvikling, mestrings- og seiersfølelsen som er drivkraften min. Vinnerfølelsen. Det finnes ikke ord som beskriver den følelsen. Det er hele reisen, sier Sarah Louise Rung. 

Tekst: Anne Marie Monsen

Kunsten å sette og dele mål

Suksesskriterier for å nå mål

7 kraftfulle måter å motivere seg selv på

Mysteriet motivasjon