1 Hva har jeg kontroll over?

Hvis du har angst for videomøter, kan det være lurt å finne ut hva som egentlig foregår. Kanskje du er i en tidsklemme der du føler at du ikke har tid til å forberede deg. Eller du ikke liker måten du høres ut på. Kanskje internett har vært ustabilt og du er bekymret for strømbrudd. Når du har identifisert hva det handler om, spør deg selv: "Har jeg kontroll over noen av disse tingene?" I så fall bør du sette opp en plan for å ta tak i det. Blokker timeplanen din slik at du har nok tid til å forberede deg, eller jobb med negative tanker slik at du ikke går inn i møtet med en dårlig følelse.

Hvis årsaken til angsten din er ting du ikke har kontroll over, spør deg selv: "Hva kan jeg gjøre for å gi slipp?" Du kan ikke alltid kontrollere ustabilt nett eller at katten din plutselig hopper foran skjermen, men du kan planlegge fremover. Ta tiden og energien din på alvor frem til møtet.

2 Hvor legger jeg oppmerksomheten min?

Problemene med videomøter kan handle om presset til å prestere, selvbevissthet og oppmerksomhet. Hvis oppmerksomheten din er fokusert på hvordan du blir oppfattet eller at du sa noe feil, er det der oppmerksomheten din er, og det som får makt. Ro deg ned før, under og etter et møte ved å ta noen dype inn- og utpust, tenke på en du er glad i eller bruke en stressball. Ved å skape kontroll kan du skape mer bevisste tanker og tale. Ha fokus på én ting om gangen, enten det er en fysisk rekvisitt, pusten din eller kroppen din som lener seg tilbake i stolen.

3 Hvordan forbereder jeg meg?

Hvis du har to minutter mellom å lage mat til barna dine og rekke et møte, går du mest sannsynlig veldig stresset inn i det møtet. Hvis du jobber hjemmefra, kan du ha mer tid til å bekymre deg for et kommende møte. For å forberede deg, sett av tid til å planlegge de neste timene eller dagene, for eksempel søndag kveld. Øv på timeplanen og sørg for at du er klar for hvert møte. Spør deg selv: "Hvilke møter gruer jeg meg til denne uken?" Strukturer tiden din rundt disse møtene for å redusere angsten. Sjekk inn hver kveld i tilfelle timeplanen har endret seg eller nye møter har blitt lagt til.

4 Hvordan styrer jeg dagen eller uken?

Planlegg både arbeidsdagen og arbeidsuken ved å virkelig være bevisst på når du får energi til forskjellige aktiviteter og hvordan du kan fordele den energien. Hvis du er innadvendt eller har sosial angst, må du være oppmerksom på hva dagene dine består av. Planlegging gir oss mye energi til de store tingene og til å få pauser når vi trenger dem. For å oppnå dette må du først vite hva som er dine «gylne timer» – timene i døgnet du er ekstra energisk. Planlegg travle dager med videomøter, og ha videofrie dager. Planlegg møter du gruer deg til, tidlig på dagen. Da vil du ikke bruke tid på å være distrahert og bekymret før møtet. Samtidig har du mer energi til å jobbe når møtet er ferdig.

Les også: Digital kommunikasjon ved hjemmekontor - ledernytt.no

 

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: hbr.org