Når isfjellet dukker opp

Tenk deg at du er kaptein på en fullrigger. Kursen er satt, og autopiloten styrer skuta rolig gjennom havet. Men midt i Nordishavet dukker det plutselig opp et isfjell. Det haster med å gjøre en unnamanøver for å unngå forlis. Hele mannskapets trygghet og fremtid står på spill.

I en organisasjon kan isfjellet være en plutselig markedsendring, nye reguleringer, teknologiske skift eller endret kundeadferd. Som leder må du ta raske beslutninger – og få med deg hele laget på ny kurs.

Lederskap i bevegelse

I slike situasjoner blir du som leder nødt til å kommunisere tydelig og effektivt. Endringen må forklares – ikke bare beordres. Teamet må forstå hvorfor vi endrer kurs, og kjenne seg trygge på at retningen er riktig. Trygghet i utrygge tider skapes gjennom tydelig lederskap, men også gjennom involvering og tillit.

Menneskets naturlige motstand mot endring

Hjernen vår er rigget for å oppdage trusler. Forandring – selv når den er rasjonell – kan oppleves som en invasjon i komfortsonen. Vi kjenner det som uro, frustrasjon eller frykt for det ukjente. Endringsmotvilje er ofte ikke motstand mot forbedring, men et uttrykk for manglende forståelse, eierskap eller informasjon.

Som leder er det din oppgave å skape klarhet og mening. En del av løsningen er å involvere medarbeidere tidlig. Når vi får delta i utformingen av ny kurs, reduseres følelsen av trussel – og engasjementet vokser.

Involvering bygger motstandskraft

Skal du lykkes med å endre kurs, må du bygge en felles forståelse for hvorfor endringen skjer, hva den krever, og hvordan dere kommer dit – sammen.

Det handler ikke bare om å formidle beslutninger, men å lytte aktivt og gi ansatte konkrete roller i den nye retningen. Det skaper eierskap. Medarbeidersamtaler kan være et godt verktøy for å avdekke både motstand og ressurser. Når ansatte kjenner at deres kompetanse og innsikt tas på alvor, styrkes både motivasjon og tillit.

Det er langt mer inspirerende å høre: "Slik når vi målet sammen", enn "Innen fredag skal du ha gjort dette."

Kommunikasjon som ledelsesverktøy

I endringsprosesser er kommunikasjon ditt viktigste verktøy. Tvil og uklarhet skaper rom for misforståelser og det som psykologer kaller tankevirus. Derfor bør du som leder alltid sikre at budskapet ditt er både tydelig og forståelig – og at det blir oppfattet på samme måte som det ble ment.

Vær konkret, lyttende og konsekvent. Gode budskap mister kraft når de pakkes inn i vaghet eller overlates til tolkning.

Ingen standardløsning

Det finnes ingen fasit for god endringsledelse. Hver organisasjon har sin egen kultur, sine utfordringer og sin rytme. Men én ting er sikkert: Kursendring skjer ikke bare på papiret – den skjer i menneskene. Og det krever en kaptein som både tør å ta styring og kjenner verdien av å ha mannskapet med seg.

Arbeidslivspsykolog Helen Eriksen mener at ledere kan ha en tendens til å glemme hva som skal til for at medarbeiderne skal kunne trives midt oppi de raske endringene. Les mer her!

Refleksjon:

Endring er en del av moderne lederskap – men det er hvordan du håndterer den, som avgjør om teamet ditt kjenner seg trygge eller utrygge, deltakende eller overkjørt. Ved å stille de rette spørsmålene kan du styrke både retning, eierskap og kommunikasjon i krevende perioder.

  • Hva er de største "isfjellene" jeg bør være oppmerksom på i min organisasjon akkurat nå?
  • Hvordan involverer jeg ansatte i utforming og forståelse av nye retninger – før beslutningen er tatt?
  • Er min kommunikasjon tydelig nok – eller gir den rom for tolkning og usikkerhet?
  • Hvordan møter jeg medarbeideres motstand mot endring – med forståelse eller med press?
  • Leder jeg endringen som en kaptein som forklarer og lytter – eller som en som gir ordre og håper det går?
  • Om forfatter

    Rune Almås Larsen er siviløkonom, forfatter og foredragsholder.