Jobb deg tilbake igjen

– Av erfaring vet jeg at jeg kan bestemme meg for å innføre en god vane. Men – jeg gjennomfører den over litt tid, og så skjer det noe. Da blir jeg helt kastet av den gode vanen, er tilbake på scratch og må jobbe meg tilbake igjen. Som for eksempel i mars i fjor. Da hadde jeg for første gang i mitt liv trent konsekvent to til tre ganger i uka i ett år. Så kom nedstengningen, og jeg måtte kjempe meg tilbake til vanen igjen, siden alle faktorene som dukket opp med nedstengningen, gjorde at den ble mer utfordrende å holde på.

– Pandemien gjorde det også nødvendig for meg å finne nye vaner og strukturer som kunne fungere i den nye hverdagen. Et eksempel på dette var at jeg begynte å trene ute, og trene sammen med andre slik at vi var flere som backet hverandre. Det er mange som er sånn som meg, at de ikke smetter nye vaner på plass som hånd i hanske. Det blir en liten kamp hver gang.

Gi teamet innblikk i ditt liv

Eliassen-Coker har også flere verktøy i skuffen for å bidra til at medarbeiderne rundt henne skal få en best mulig arbeidshverdag – og et liv som flyter best mulig.

– Jeg prøver også å få med meg teamet på å holde gode vaner. Mange i teamet mitt er opptatt av trening og å få til jevne treningsvaner. Vi hadde frem til nedstengningen i høst et opplegg der vi trente sammen, med en gruppetrener. Men så befant vi oss plutselig på ulike steder og folk hadde hjemmekontor. Det har vi løst ved at vi skal sette opp en tid der alle trener sammen på samme tidspunkt, over nettet. Vi prøver å løfte hverandre hele tiden slik at ingen ramler bakpå.

– Jeg prøver også å motivere teamet på at de får et innblikk i det jeg gjør og de tingene jeg får til, men samtidig at de også får vite når jeg ryker. Jeg mener det er utrolig viktig å være ærlig på svakhetene og hva som er vanskelig hos en selv, fordi sannsynligheten for at det samme gjelder for noen i teamet, er stor. Da siste lockdown kom, tenkte jeg at nå skal jeg takle dette bedre enn da vi ble stengt ned i mars. For eksempel at jeg ikke skulle gå rundt i pysjen hele dagen. Jeg skulle kle meg ordentlig selv om jeg ikke hadde noen nettmøter den dagen. Ikke bare for å være i jobbmodus, men for å føle meg litt bedre. Jeg prøver også å få gjort litt yoga hver dag, det gjør underverker for den mentale balansen.

gode vaner 2.jpg

Sjekk innom også utenom jobbingen

Eliassen-Coker har i stedet for utallige zoommøter valgt å gi medarbeiderne størst mulig frihet og fleksibilitet. Men hun mener det er viktig å sjekke hvordan den enkelte har det.

– Vi har et fast «sleng innom»-møte på Whereby hver morgen. Det er frivillig å møte opp. Da snakker vi ikke bare jobb, men hører hvordan det går med hver enkelt og deler oppturer og nedturer. Det handler om å snakke om ting, være ærlig og fortelle hvordan du har det, ikke bare med teamet, men også med familiemedlemmer og venner. Ingen forventer at du bare skal gå rundt med et smil om munnen og at alt kjører på skinner. Disse møtene gir også en positiv boost på arbeidslysten ved at vi brainstormer og drodler og tenker høyt rundt målene og kampanjene våre. Altså et litt ustrukturert møte som har gitt god effekt hos oss.

– Når det gjelder møter ellers, prøver vi å holde zoomøtene til et minimum, slik at det ikke blir for mye som stjeler tid vekk fra kreativ jobbing. Jeg er opptatt av å se hele mennesket hos de jeg jobber med, og være bevisst på at vi er veldig forskjellige og har ulike behov. Da er det mye viktigere å finne ut hva som kan hjelpe den enkelte personen til å få driven, ikke bare på jobb, men også ellers, enn å stille krav, telle timer eller prøve å styre når folk jobber.

– Det er viktig å ha verktøy du liker å bruke, som du kan gå til når ting er vanskelig. Er slikt verktøy er å skrive ned ting jeg har gjort som har gått bra eller ting jeg har fått til i år. Eller bare ting jeg setter pris på, gjerne hver dag. Når du skriver ned ti eller tjue sånne ting, så klarer du ikke være lei deg etterpå. En annen viktig ting for meg er å komme meg ut av huset minst en time hver dag. Jeg liker å gå tur i skogen, og er opptatt av å få mest mulig sollys. At vi har hund, gjør det enklere å holde denne vanen. Har du ikke hund, kan det være smart å spørre naboer eller venner om å låne en hund innimellom. Det vinner alle på. Enkle grep som dagslyslampe ved frokosten og å ta tran hjelper meg også i hverdagen, avslutter Eliassen-Coker.

Eliassen-Cokers beste vanetips:

  1. Ikke hopp inn i nye ting før du vet hvorfor du skal gjøre det og at du virkelig vil
  2. Ikke vær redd for å starte nye vaner og kom deg opp på hesten igjen når du har brutt dem!
  3. Innrøm for deg selv og andre når du sliter med å holde deg til gode vaner

Tips til å unngå fallgruver:

  • Ikke prøv å være verdensmester eller usårbar. Teamet trenger å se hvem du er, på godt og vondt, ikke en fasade du prøver å opprettholde.
  • Ikke behandle alle medarbeiderne likt. Husk at folk er forskjellige og trenger ulik motivasjon. En vane som funker bra for én medarbeider, trenger ikke fungere like bra for en annen.
  • Ikke strukturer arbeidet for tett, spesielt med mange zoommøter. Folk må ikke bli fratatt friheten til å sjonglere utfordringene hjemmekontoret (og kanskje nedstengning med hjemmeskole eller isolasjon) byr på, på en måte
  • som fungerer unikt for dem, deres familie og deres livssituasjon.

Eliassen-Cokers tips til bøker og podkaster:

  • Alt av bøker og podcaster av Brené Brown
  • The Sleep Revolution av Arianne Huffington
  • Rest - Why you get more done when you work less av Alex Soojung-Kim
  • Nudge av Thaler og Sunstein
  • Bossypants av Tina Fey

 

Om Ida Elisassen-Coker:
Jobb: Gründer og sjefredaktør i Magasinet ALTSÅ
Erfaring: Blant annet journalist, kommunikasjonsansvarlig, daglig leder og oversetter. 
Utdannelse: Journalistutdanning fra Høgskulen i Volda, master i styring og ledelse fra OsloMet, bachelor i spansk fra The College of St. Rose

 

TEKST: INGER LISE KONTOCHRISTOS                         FOTO: JOHANNE EIDSE FRÆNKEL