Respekter de som sender inn søknad

Jobbsøknader kan for mange ha en tendens til å hope seg opp i postkassen. Hvor nøye er du som leder til å svare på disse søknadene? Å glemme eller ignorere tilbakemeldinger kan føles som noe bagatellmessig, spesielt hvis du har mye annet på agendaen. Men i realiteten er det et typisk eksempel på mangel på fornuft og etikette i næringslivet – som kan koste både deg og virksomheten dyrt.

De som skriver jobbsøknader, bruker som regel mye innsats og energi, og forventer å få en tilbakemelding på om de kan komme til intervju. Å ikke få noen respons i det hele tatt kan skape stor misnøye som sprer seg videre. Det kan resultere i at flere begynner å snakke stygt om selskapet, og velge å ikke ha noe med det å gjøre i andre sammenhenger. Det du faktisk bør tenke på, er at rollene kan endres med tiden. Plutselig er det kanskje du som søker jobb hos den du ignorerte jobbsøknaden til. Eller kanskje vedkommende har blitt din viktigste kunde.

Her er 10 tips for sunn fornuft og etikette på jobben:

1) Svar alltid på klager. Enten det er via telefon, e-post, autosvar eller tekstmelding. Har du ikke tid selv, få hjelp fra noen andre til å gjøre det.
2) Unngå å bruke mobiltelefon når du sitter i et møte. Hvis du absolutt er nødt til det, spør pent om det er i orden at du svarer på en SMS eller tar en telefon.
3) Gå gjennom tilgjengeligheten din. Hva er realistisk? Lag gjerne en policy om hvor tilgjengelig du ønsker å være, og formidle dette til de andre du jobber med.
4) Unngå hvite løgner. Både utsettelser og å la forespørsler renne ut i sanden. Vær hyggelig og ærlig, selv når du må si nei.
5) Ha et formål. Når du avtaler et møte, vær tydelig på hvorfor du ønsker å møtes.
6) Kom aldri for sent. Hvis du allikevel blir forsinket, be om unnskyldning.
7) Kom forberedt. Sørg for at du har noenlunde innsikt om motpartens bransje og verden rundt deg.
8) Planlegg antrekket ditt. Å kle seg etter situasjonen er en måte å vise respekt på. Ødelagte jeans fungerer kanskje ikke på kundemøter.
9) Fokuser på de du møter. Se dem i øynene. Ikke driv med andre ting.
10) Si takk – og si unnskyld når det trengs.

Les også: 10 bud for arbeidslivet - ledernytt.no

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: chef.se