
Det er mye fokus på eksterne faktorer i endringsprosesser – men hvordan kan kunnskap om hjernen hjelpe oss i å håndtere endring?
LederNytt har snakket med Trude Helen Shelby om hvordan ledere kan bygge gode bedriftskulturer som håndterer det å stå i usikkerhet og samtidig beholde engasjement, endringsvilje, evne å tenke nytt og innovere.
– Et populært utrykk er at «endring er det eneste konstante», og selv om vi alle tenderer til å nikke anerkjennende til dette uttrykket når vi hører det, er det et stort gap mellom hva vi sier oss enig i – og hva vi faktisk gjør. Hjerneforskningen viser oss at vi mennesker i utgangspunktet er instinktivt og biologisk rigget til å motsette oss endring. Det moderne menneskets hjerne har ikke utviklet seg like raskt som verden rundt oss, og fungerer derfor i stor grad fortsatt ut fra hva som var hensiktsmessig da mennesket bodde i huler og jaktet etter mat på savannen i Afrika, forklarer Shelby.
– Selv om vi i dag lever i en helt annen virkelighet, så er hjernene våre fortsatt programmerte til å se etter farer og uregelmessigheter. All endring vil derfor instinktivt oppleves som usikker og derfor, til en viss grad, farlig. Gjennom økt forståelse for hvordan hjernen fungerer kan vi forbedre vår evne til å møte endringer på en mer konstruktiv måte.
Du vet utsagnet «nå må vi legge følelsene til side og fokusere på sak»? Det er faktisk neurologisk umulig.