Må snakke om det

– Økonomien vår er bærebjelken i livet. Så hvorfor er økonomi så vanskelig og skambelagt? Hvorfor er det et tabu som vi ikke snakker om? Når vi ikke snakker om økonomi, så deler vi heller ikke gode og dårlige erfaringer, viktige tips og smarte løsninger. Det er altså et superviktig tema vi sjelden eller aldri snakker om. Det at så mange føler skam knyttet opp mot økonomien og ikke føler seg bra nok er trist.

– Derfor er første bud at vi må begynne å snakke om det. Løse opp i gamle sannheter, finne nye og gode, bærekraftige løsninger som fungerer for folk flest. Det er banker, finansinstitusjoner og Luksusfellen vi forbinder med økonomi. Men det er så mye mer. Så mange smarte løsninger som fungerer for alle, og som ikke er hverken tidkrevende eller vanskelige å gjennomføre i livet. Å få oversikt og glede ut av økonomien er så langt fra en slankekur du kan komme. Det handler om å få mest mulig ut av ressursene og ta valg på enkle måter, uten å bli så fristet av alle muligheter som vi blir bombardert med hver eneste dag.

God familieøkonomi viktig

Otto Skar er tydelig på at det også er viktig for ledere og gründere å ha kontroll på økonomien på hjemmebane.

– Ledere og gründere er travle. De liker også å ha oversikt og de liker å ha gode systemer og rutiner. Derfor er det viktig å få på plass gode rutiner også på hjemmebane, slik at du sikrer en enkel og stabil familieøkonomi. Økonomien hjemme er viktig av flere grunner. Men kanskje den viktigste er at du får mer ut av ressursene dine når du gir dem ekstra oppmerksomhet. Det neste er at hvis du setter økonomien din på automatikk, så trenger du ikke å bruke mye tid på den. Du vil også vite at økonomien er trygg og sikker, og da slipper du også ekstra bekymringer rundt økonomien.

– Når du vet hvor mye du trenger for å sikre en god og stabil familieøkonomi, så fjerner det også stress. Da kan du planlegge hvor mye tid og innsats du må legge inn på jobben for at det også skal være bra på hjemmebane. Det blir enklere å prioritere og det i seg selv gjør deg mer effektiv. Hvis du har en partner, er det utrolig viktig at dere begge er involvert i økonomien. Det er vanlig å gjøre den ene i familien til «finansminister», men jeg mener dere begge skal være involvert. Det er ikke det samme som å ha felles økonomi. Mitt råd er at dere har delvis felles økonomi. Altså at dere vet hvor stor andel av økonomien som er felles. Deretter må dere bli enige om hvordan dere deler dette. Er det riktig hos dere at dere deler 50/50, eller bør den ene betale mer fordi vedkommende prioriterer jobb og karriere og tjener mer? Dette er en viktig diskusjon.

– Når dere vet hvor mye og hvordan fordelingen er mellom dere, så vil resten av det du tjener være dine egne penger. Grunnen til at jeg anbefaler å ha økonomien delvis felles, er fordi det er lettere å planlegge og ha forutsigbarhet. Ikke minst beholder du dine penger som du kan bruke på det du trenger eller ønsker deg. Har du en hobby, så kan du bruke dine penger på dette. Og dette går da ikke ut over din partner. Smart og riktig! Vi er voksne mennesker og det er riktig at du skal ha penger til å bruke på det som du liker. Uten at noen trenger å bry seg, og fordi det heller ikke går utover noen. Dette sikrer alle, og gjør økonomien i familien til en resurs. Økonomi er ofte en ting det krangles om mellom partnere, så har dere en trygg og god økonomi vil dette være en styrke i livene deres.

Sett opp et budsjett

Otto Skar har tre konkrete og enkle råd for en smidig familieøkonomi, der det første handler om budsjett.

– Det er veldig viktig å ha et godt budsjett. Hvor du eller dere prioriterer hva dere ønsker å bruke penger på. Ha den gode praten om hva som er viktig for dere. Glem hva alle andre bruker penger på. Hva ønsker dere å ha råd til? Hva drømmer dere om å gjøre eller å få til? Kanskje det er en ekstra ferietur i året eller rett og slett mer tid med barna. Kanskje du eller dere drømmer om et år hvor dere seiler eller reiser rundt i verden. Uansett hva som er deres mål og drømmer, så er budsjettet viktig. Her designer du økonomien din, som igjen gir deg muligheten til å få maksimalt ut av resursene og pengene dine.

– En vanlig familie kan spare mellom 5 og 15 000 kroner i måneden ved å følge disse rådene og gjøre noen endringer og prioriteringer i økonomien. Ett litt eksempel er kaffekoppen som mange kjøper på vei til jobben. Er denne så viktig for deg at du er villig til å bruke 7 til 10 000 kroner på den i året? Eller ønsker du å bruke pengene dine på noe annet? Små beløp blir etterhvert mye penger, penger du kan bruke til å spare til en annen drøm.

Planlegg og automatiser

Otto Skars råd nummer to handler om husholdningsbudsjettet – der mener hun mange familier har aller mest å hente.

– Ved rett og slett å planlegge maten bedre, og handle inn én til to ganger i uken, vil de aller fleste spare flere tusenlapper. Du lager en ukeplan på middager, og en god handleliste på det dere trenger av frokost, lunsj osv. Det er faktisk ganske enkelt. Gevinsten er at dere sparer penger, tid og frustrasjon, og du vet alltid hva du skal ha til mat neste dag. Dessuten er det enklere å spise sunnere fordi du planlegger maten. Jeg synes også det er genialt å handle på nett, så sparer jeg meg for turen i butikken også.

– Det siste rådet er at du må ha en økonomi som går automatisk. Ha få og enkle regler, slik at pengestrømmene mellom kontoene dine/ deres følger et system. På den måten er det lett å holde oversikt over hvor mye penger du/dere har brukt og hva som er til overs. Husk å betal alle regninger fra en regningskonto. De bør også legges inn med autogiro eller e-faktura slik at det går mest mulig automatisk. Dette er også noe bankene liker, og som gjør det enklere for deg når du skal søke lån eller refinansiere. Du får rett og slett mer oversikt over resursene dine og bruker de akkurat slik du har ønsker. Det beste av alt er at du får MER ut av pengene, avslutter Otto Skar.

TEKST: INGER LISE KONTOCHRISTOS           FOTO: DAG HALVORSEN