1 Reetabler eller omdefiner prosjektets formål, mål og visjon

Prosjektet går kanskje ikke bra fordi organisasjonens mål og visjon ikke er tydelige. En intern og ekstern organisasjonskontekst i endring kan påvirke relevansen av prosjektmålene eller interessentenes tilslutning etter hvert som prioriteringene endres. Å få teamet sammen for å reetablere eller omdefinere disse målene kan puste nytt liv inn i prosjektet – forutsatt at konteksten ikke har endret seg så mye at prosjektet ikke lenger er relevant. Ingen liker å jobbe «på veien til ingensteds». Å ha en leder som artikulerer prosjektets betydning for organisasjonen, kan gi teamet en fornyet følelse av mening.

2 Involver teamet i feilsøking og definer veien videre

Få teamet til å feilsøke på en samarbeidende måte, ikke for å plassere skyld, men for å finne hovedårsaken og en bedre vei fremover. Ha et møte der alle kan uttrykke bekymringer, og tilby løsninger uten frykt for straff. Sørg for psykologisk trygghet og vær en rollemodell i et veksttankesett ved å gå først i å dele feil du selv har gjort som kan ha bidratt til prosjektets dårlige resultat – og hva du lærte av dem. Oppmuntre til åpen kommunikasjon, det bygger tillit og gir teamet mulighet til å finne en løsning sammen.

3 Hjelp til med å fjerne hindringer

En viktig del av jobben som prosjektleder er å bidra med å fjerne hindringer for teamet. Dette omfatter omprioritering eller tildeling av annet arbeid, og ny tildeling av ressurser for prosjektet – inkludert personer, tid og budsjett. Hvis mulig, få inn flere teammedlemmer, forleng tidsfrister eller sikre mer budsjett.

Rolleklarhet kan forhindre redusert innsats, arbeid på tvers av formål, eller unødvendig friksjon. I tillegg, ved å styrke beslutningstaking blant teammedlemmene, trenger ikke alle beslutninger å gå gjennom deg. Gi generell veiledning om hva som er viktig å vurdere, og når du vil bli informert.

4 Forstå hva som motiverer ulike teammedlemmer, og gi anerkjennelse

Ulike mennesker motiveres av ulike ting. Noen motiveres av offentlig anerkjennelse, andre av økonomiske insentiver eller karriereutviklingsmuligheter. Vit hva som er viktigst for hvert av teammedlemmene dine og hva du har å tilby dem individuelt. Dette kan inkludere takknemlighet, støtte, kreativ frihet eller intellektuell utfordring. Husk at introverte har en tendens til å foretrekke mer privat én-til-én-anerkjennelse, mens ekstroverte ofte setter pris på offentlig anerkjennelse.

5 Møt hverandre regelmessig

Ukentlige prosjektmøter kan bidra til å skape regelmessige tilbakemeldingssløyfer om hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Da kan korrigeringer gjøres i tide slik at prosjektet holdes på sporet. Jevnlige møter vil også gjøre det mulig for teamet å få viktige saker opp på bordet til diskusjon, mens enkle statusoppdateringer kan gjøres på videomøter. Møtene kan også gi mulighet til teambygging ved å styrke relasjoner blant teammedlemmene. Avhengig av hvor mye prosjektet haster, kan en kort teambyggingsøkt borte fra jobb ofte tilbakestille teamets energi og forbedre samarbeidet.

6 Feir små seire

Å anerkjenne selv små seire kan bidra til å markere fremgang for teamet og øke humør og motivasjon. Å feire prosjektmilepæler som et team kan øke moralen og gi teamet en følelse av trekkraft mot sine mål, samt følelse av optimisme. 

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: hbr.org