I et konkurransepreget arbeidsmarked vil du se et økende behov for fagfolk med HR- kompetanse. Det er et konkurransefortrinn å ha utdanning, men det vil ikke nødvendigvis veie opp for erfaring. Mange nyutdannede opplever å være frustrerte over å mangle den praktiske erfaringen som arbeidsgivere etterspør.

Det er imidlertid ikke lett å komme i posisjon når stillingsannonser på Finn.no krever 3-5 år med erfaring. I skrivende stund er det i tillegg bare to av drøye 814 HR stillinger der ute som faktisk oppfordrer nyutdannede til søke. Teoretisk kunnskap blir først verdifull i møte med reell arbeidserfaring. Så hvordan kan du som nyutdannet få til dette?

Retninger og jobbmuligheter innen HR

HR-utdanning er attraktivt hos arbeidsgivere og kan være et konkurransefortrinn i kampen mot de som ikke har «tidsriktig» utdanning. Det er fordi HR-feltet er i stadig utvikling med nye trender, praksiser og juridiske retningslinjer som avhenger av oppdatert kunnskap. Moderne HR tilbyr spesialkompetanse på bachelor- og masternivå og tilbyr studier som personalledelse, organisasjonspsykologi, strategisk HR, HR tech og digitaliseringsledelse.

Som nyutdannet kan du bidra med nye perspektiver og innovative løsninger til arbeidsgivere som ønsker å være konkurransedyktige i en verden som endrer seg konstant. I tillegg gir utdanning innen HR et bredt utgangspunkt i å utforske hvilken karriereretning du ønsker å gå. Likevel gir akademisk kunnskap alene begrenset med verdi dersom den ikke praktiseres i en reell arbeidssituasjon.

Mange nyutdannede starter sin karriere som HR-assistent eller HR-koordinator som innebærer bistand i rekrutteringsprosesser eller annen HR-praksis. Like viktig er erfaringen du tar med deg fra å være daglig leder i en cafe, eller butikksjef i en butikk- så fortvil ikke hvis du ikke får en direkte fot innenfor HR med en gang. Hver eneste erfaring du tar med deg på veien kan nemlig være overførbar og et skritt videre til roller som HR Rådgiver, HR Manager, HR Business Partner, eller HR direktør.

Kan kvalifikasjonsprinsippet utfordres?

Særlig i et økonomisk presset marked er arbeidsgivere opptatt av å finne produktive kandidater som kan komme raskt på plass. Det kan derfor oppleves som krevende å overbevise arbeidsgiver om satse på deg som nyutdannet. Kvalifikasjonsprinsippet skal tross alt følges i rekrutteringsprosessen: Arbeidsgiver skal vurdere kandidatene ut fra utdanning, erfaring, ferdigheter, og evner som er relevant for jobben.

Det snakkes mye om rett kompetanse- men hva med deg som har mest lyst på jobben? Det kan ligge mye i «Hire for attitude, train for skills» og «reskill- upskill» som handler om å investere i de rette menneskene. Det er tross alt motivasjon som ofte kartlegges først i de fleste intervjuer. Kombinasjonen av praktisk erfaring og akademisk kunnskap kan være viktig for å være kvalifisert for en bestemt jobb, men det er enda viktigere å vise at du er lidenskapelig opptatt av det du gjør. På den måten vil du være rett for jobben, og jobben for deg. Husk at den du er og det du står for kan få deg langt når du jobber for det som er rett for deg - selv om veien dit til tider kan oppleves som lang.

6 tips til deg som er nyutdannet innen HR

  1. Internship. Vær strategisk når du skal velge internship. Sjekk ut om praksis bedriften er opptatt av det samme som du ønsker å lære, og at de er opptatt av å gi deg verdifull erfaring for å optimalisere videre jobbmuligheter. Dersom du ikke har erfaring fra HR kan dette være din unike mulighet til å få konkret og praktisk erfaring på din CV. Ikke minst gir internship muligheter for å bygge nettverk!
  1. LinkedIn. Du må skaffe deg en LinkedIn profil. Og det bør du gjøre så tidlig som mulig i studietiden din. Det aller viktigste med LinkedIn er nettverk og dette tar tid å bygge opp. Sjekk ut hva LinkedIn profilen din bør inneholde og hvordan du bygger din personlige merkevare og hvordan du bygger et relevant nettverk. Det finne mange gratis tips på nett og noen tilbyr også gratis kurs. Dette kan være en veldig viktig investering i din karriere - både for å få din aller første jobb, men også for videre karrieremuligheter.
  2. Overføringskompetanse. Bli bevisst dine overføringskompetanser. Det kan være du har en arbeidserfaring som gjør deg kvalifisert for den HR-oppgaven som etterspørres uten at du er klar over det selv. Det kan være alt fra lederegenskaper til verdifulle erfaringer som å jobbe i ulike team på tvers. Eksempel: Å vise til erfaring i at du vet hvordan du skal navigere i en organisasjon - både opp, ned og bortover i linjen er en styrke. Å vise til erfaring fra teamledelse/personalansvar på en kaffebar/butikk har også mange verdifulle erfaringer som kan overføres til mange jobber.
  3. Soft-Skills. I studietiden har du lært mye som kan brukes til å selge deg inn i en HR-rolle: Jobbe i prosjekter team/selvstendig, gode karakterer kan feks. vise god motivasjon og interesse for område, vært med i ulike studentgrupper viser engasjement, fleksibilitet og at en ønsker å bidra inn i fellesskapet. I forbindelse med mobilitet og kompetansekrav er soft-skills blitt viktigere hos dagens arbeidsstyrke. Soft-skill kompetanser som endrings-og løsningsorientert, relasjonskompetanse, toleranse for usikkerhet, fleksibilitet, innovasjon og analytisk tenkning – her kan du som  nyutdannet ha et fortrinn fordi du har vært gjennom et studie og har brukt flere av disse soft-skills og det vil være lettere å forme  deg inn i en ny rolle. 
  4. Posisjonering. Tenk ut av boksen – dersom du ikke har nok erfaring til å starte direkte i en HR-avdeling/jobb, er det andre steder i en bedrift/avdeling du kan starte og hvor du kan høste erfaringer, posisjonere deg og på sikt få muligheter innenfor HR-området? Kan du bli med på et prosjekt? Kan du tilby deg avlastning? Kan du hospitere i HR-avdelingen? Kan du få jobbe en dag i uken eller måneden i HR-avdelingen? Vær på tilbudssiden, nysgjerrig- og vis hvordan du kan bidra og tilføre verdi. Din største styrke er tross alt den du er!
  5. Retning. Det kan være lurt ikke å låse seg fast i en retning for tidlig. Undersøk de ulike fagområdene og ta kvalifiserte valg basert ditt talent, din motivasjon og dine interesser. Dersom du for eksempel går all inn på rekruttering – kan det være vanskelig å få innpass i andre HR oppgaver senere – og motsatt. Starten av karrieren er en unik mulighet til å lære mer om og dermed finne ut om du vil satse mer på Utvikling, Rekruttering, eller drifte HR-årshjulet.

Les også: Sterkt behov for arbeidskraft – slik opplever HR-ledere og andre aktører dagens virkelighet - ledernytt.no

Tekst: Rikke Brynhildsen Pedersen, Rådgiver i HR-huset  Foto: privat.