Eller for å si det rett ut, så er dumme eller inkompetente mennesker ofte for dumme eller inkompetente til å forstå nøyaktig hvor dumme og inkompetente de er. De tror de er perfekte.

Han sier videre at Dunning-Kruger-effekten foreslår måter vi alle kan være både litt mindre dumme på og litt mindre uvitende om vår dumhet på.

1. Len deg på andre.

Den mest essensielle lærdommen av Dunnings arbeid er ikke at andre er dårlige på å dømme sin egen kompetanse; det er at vi alle er dårlige på å vurdere våre ferdigheter. Dunning-Kruger-effekten «er et fenomen vi alle vil møte på før eller senere. Noen av oss er litt mer flamboyante. Noen av oss er ikke det. Men å ikke være klar over omfanget av din egen uvitenhet er helt menneskelig,» forklarer Dunning.

Vi er alle utsatt for dumhet og overmot. En måte å starte med å rette det opp på, er å lene seg mer på andre hoder. Grupper er vanligvis mindre dumme enn enkeltindivider.

«En del av utfordringene eller problemene vi havner i, havner vi i fordi vi gjør det helt alene. Vi stoler på oss selv.»

2. Se for deg verst tenkelig scenario.

Det er viktig med optimisme, men tilsynelatende ikke når du prøver å ta en virkelig smart avgjørelse. Da vil tungsinn og nerver være bedre for deg, ifølge psykologien. «Spør deg selv hvor du kan ta feil hvis avgjørelsen er viktig. Eller hvordan kan planene dine ende opp i katastrofe? Tenk på det – det betyr noe,» sier Dunning.

LES OGSÅ: Slik jobber du smartere.

3. Tenk sannsynlighet, ikke visshet.

Ønsker du å bli bedre på å forutse fremtiden og derfor ta bedre avgjørelser i dag? Gi opp svart-hvitt ja-eller-nei-tenkemåten, og forsøk i stedet å tenke i form av sannsynlighet. Ikke «Vil X eller Y oppstå?», men «Hva er sjansen for at X eller Y oppstår – 10, 50, 80 prosent?»

4. Vær klar over hva som er fakta og hva som er en mening.

På skolen var det kanskje en lærer som fikk deg til å gjøre en øvelse hvor du skilte fakta fra mening. «Dette bildet er vakkert» er en mening. «Barack Obama ble født i Amerika» er fakta. I disse dager, ifølge Dunning, glemmer flere og flere av oss denne viktige forskjellen. Hvis du vil være litt smartere, må du minne deg selv på at visse spørsmål ikke er åpne for personlig tolkning.

5. Bli bedre på å si «Jeg vet ikke.»

Å finne ut av fakta er veldig enkelt nå til dags, takket være Google. Den vanskelige delen dreier seg ikke om det å undersøke noe, men psykologien. Før du går og ser etter informasjon, må du først innrømme at du ikke allerede har den informasjonen. Det krever intellektuell ydmykhet, og mennesker er ikke alltid særlig gode på ydmykhet.

«Folk ser ut til å være ukomfortable med å si «Jeg vet ikke.» Det er en ting vi aldri får noen til å gjøre,» innrømmer Dunning.

LES OGSÅ: 10 smarte råd som sikrer suksess

Kilde. Inc.com