– I en konkurransesituasjon holder det ikke å prestere med halve kapasiteten. For å være konkurransedyktig må både du som leder og dine medarbeidere prestere på topp, sier Mats Petersson som jobber med hvordan kroppens maskineri fungerer.

Han har de siste 20 årene utviklet en formel for hvordan bedrifter og organisasjoner kan skape effektivitet i verdensklasse.

Forventningspress
 – Alle ønsker å være den beste utgaven av seg selv. Vi ønsker både å prestere godt på jobb, å være en god partner, å være en god mor/far og å ha det bra med slekt og venner. Friske personer vil alltid ønske å prestere godt både på jobben og hjemme, sier han.

– Men, blir presset for hardt og forventningspresset for stort vil følelsen av utilstrekkelighet slå til. Vi rekker rett og slett ikke å prestere godt over alt. Det fører til at energien blir tappet og prestasjonsnivået synker.

Petersson sier at den beste veien til effektivitet er å senke forventningspresset slik at følelsen av utilstrekkelighet forsvinner.

–  Hvis vi ikke tar stress og forventninger på alvor vil kroppen gå i vranglås og vi vil vise oss fra en side som ikke fremhever styrken vår og som gjør at vi ikke vil prestere på det nivået vi ønsker.

Han påpeker at både ansatte og ledere må være enige om forventningene til hverandre.

–  Det vil si at den ansatte skal ha klare mål og tidsfrister slik at han/hun vet hva som forventes. Og du som er leder må sørge for at forholdene ligger til rette for at medarbeideren klarer målene og tidsfristene.

Tapping og påfyll av energi
For å fungere på topp trenger kroppen vår tilførsel av energi. Petersson påpeker at det likevel er det motsatte som skjer når presset blir for stort.

–  Når vi tar i ekstra mye og jobber på spreng, resulterer det ofte i at vi sover mindre, spiser kjappe og usunne måltider og hopper over treningen. Kvikklunsj og cola er lettvint når arbeidspresset er stort. Treningen utsettes på ubestemt tid, og søvnen uteblir når hodet jobber på høygir til langt på natt, sier han.

– Blir vi kjørt for hardt og jobben tar all tid, vil vi bruke helgen til å trekke dynen over hodet og stenge verden ute. Dette er hverken bra for personlige forhold eller arbeidsplassen. Når vi ikke har overskudd til å gjøre noe som gir oss energi, blir vi i stedet tappet for energi.

Dette viser seg ifølge Petersson ved at enkle oppgaver som å holde hus og hjem rent, eller hjelpe barna med lekser blir et ork. Da er det på tide å stoppe opp og sørge for påfyll av energi.

mats petersson.jpg

Mental balanse hjemme og på jobb
I Peterssons formel sørger han for at det blir en helhet i balansen. Han har vært med på å lage strategier for store selskap som Tre Kronor, flere eliteserielag og Skilandslaget, og med metodene han legger opp øker prestasjonsnivået.

– Medarbeidere som kan hente energi i private relasjoner og egen fritid, vil kunne prestere mer på jobben. Dette gjelder begge veier. Medarbeidere som kan få energipåfyll på jobben vil fungere bedre i private relasjoner. Tapper arbeidsplassen en medarbeider for energi, vil heller ikke private relasjoner kunne fylle på det tapte, sier han.

–  Arbeidsgiver bør derfor sørge for at medarbeideren har mulighet til å gjøre aktiviteter som gir påfyll av energi, både i og utenfor arbeidstid.

Ifølge Petersson vil en arbeidstaker som har overskudd til å gjøre hyggelige ting sammen med familie og venner, også få overskudd til å prestere bedre på jobben. Det vil gi energi til å ta i litt ekstra og finne nye løsninger på utfordringer.

–  Mental balanse både hjemme og på jobb utløser rett og slett kreativitet, sier han.

Lad batteriene i helgen
Petersson forteller om hvor viktig det er å koble ut i helgen og gjøre noe som gir deg energi.

–  Det er negativt for personlige forhold når stressnivået på jobben gjør at det ikke er energi til å delta i familiens aktiviteter eller finne på nye hyggelig i helgen. Dra på hyttetur, gå lange turer, få mye frisk luft og koble av fra jobb og forventninger, sier han.

– Helgen bør brukes til å samle energi, slik at mandag kan startes med overskudd og pågangsmot på jobben. 

Synlig ledelse
For Petersson er synlig ledelse en viktig suksessfaktor. Han mener at arbeidsplasser med synlig ledelse, som innebærer korte veier mellom toppsjef, mellomledere og produksjon, gir høyere energinivå hos medarbeiderne.

– I bedrifter som har stor avstand mellom produksjon og toppledere vil arbeidsplassen i større grad tappe medarbeideren for energi. Mellomledere er spesielt utsatt, sier han.

–  De sitter midt i ilden mellom produksjon og toppledelsen og blir tappet for energi fra begge hold. Energi som er nødvendig både for å fungere godt hjemme og som er viktig for utviklingen av bedriften.

Ifølge Petersson må lederen være tydelig tilstede og vise interesse for det som blir gjort.

–  Det er heller ikke mye som skal til før det gir resultat, sier han.

– Ved å gå en runde i bedriften, stoppe opp og legge armen på skulderen til en ansatt og spørre hvordan det går, setter du i gang en kjemisk reaksjon i kroppen til mottakeren. Den energien som skapes fra bare 5 sekunders oppmerksomhet er uvurderlig.

Petersson forklarer at et enkelt klapp på skulderen signaliserer at lederen ser medarbeideren og skaper en nærhet som gir grobunn for kreativitet og produktivitet.

Peak performance
Mads Petersson har forsket på optimal prestasjon, eller peak performance som er uttrykket han bruker. Han har sett på prestasjon opp mot anstrengelse/stress. Det viser seg at medarbeidere som har et høyt stressnivå brenner all energi uten å sørge for påfyll. Dette viser seg å redusere prestasjonene. Det samme gjelder fravær av anstrengelse.

Forskingen til Petersson viste at peak performance, det vil si den ultimate prestasjonen kommer ved mental og fysisk balanse. Når medarbeideren anstrenger seg uten å tappes for energi blir resultatet best.

– Ledere må sørge for at de ansatte når toppen av peak performance, og legge forholdene til rette for den mentale og fysiske balansen, sier han.

– Tilstedeværelse og oppfølging er også viktig slik at forventninger til enhver tid er avklart.  Dermed vil en viktig stressfaktor forsvinne helt og alt ligger bedre til rette for økte prestasjoner.

Ikke ta i for hardt!
Se på en skiløper i verdensklassen, som lett fyker opp den ene bakken etter den andre. Det ser overraskende lett ut, og når de lykkes som best går det også lett for deltakeren. Dette har ifølge Petersson med fysisk og mental balanse å gjøre.

– Når man gjør ting uten stress går det også lett. Når man spenner seg og tar ekstra hard i bruker man opp energien raskere og utfallet bli ikke like vellykket, sier han

– Senk skuldrene og ikke anstreng deg for mye! Da vil du både få mer energi og prestere på et høyere nivå, avslutter Petersson.

Tips for påfyll av energi:

For å prestere godt er det viktig med påfyll av energi. Ifølge Petersson er det 3 kilder til energi som er avgjørende for gode prestasjoner og kreativitet:

1.Kjemisk energi = Mat
Når inntaket av mat er sunt og næringsrikt øker prestasjonene. Når inntaket av mat baserer seg på kjappe usunne løsninger som Cola og snaks, synker prestasjonene.
2.Oksygen
Trening påvirker vårt oksygeninntak. Ved å gå tur og bruke kroppen trener du hjertet til å ta inn mer oksygen. Dette gir overskudd og energi som gir mer kreativitet og bedre prestasjoner.  Stillesitting og fravær av aktivitet reduserer energinivået og reduserer prestasjonsnivået. Under trening frigjøres også endorfiner som er kroppens naturlige lykkerus.  
3.Søvn
En god natts søvn gir en god dose med ny energi og påvirker prestasjonsevnen. Stress på jobben påvirker søvnen negativt og energien uteblir. En dag med mye frisk luft, trenging eller kanskje en lang gåtur – god mat og fravær av stress gjør underverker for søvnen. Derfor er det viktig å kunne koble ut og bruke helgen til å gjøre aktiviteter som gir påfyll av energi. Dersom søvnen uteblir får ikke hjernen hvile. Bekymringer om jobb hører derfor ikke til i sengen. Det forstyrrer kun prestasjonene i dagene som kommer og det forstyrrer privatlivets balanse. For å koble ut kan du trene hjernen til å lage et bilde i hodet som er mentalt beroligende og som ikke innebærer planer og bekymringer.

Dette tapper oss for energi

Ifølge Petersson er det enkelte faktorer som ved sitt fravær vil tappe oss for energi:

1.Fravær av tilbakemeldinger
Oppfølging av de ansatte er viktig for produktiviteten i en bedrift. Fravær av tilbakemelding og oppfølging vil tappe medarbeideren for energi og kan føre til at medarbeideren eller lederen setter et høyere press på seg selv. Når man ikke vet hva som forventes forsterkes presset av usikkerheten som følger.
2. Dårlig kommunikasjon
Lederen må sørge for klare rammer og mål. Medarbeideren må vite hva som gjør lederen fornøyd og hva som skal til for å nå målet. Hvis lederen ikke har klar og tydelig kommunikasjon om hva som forventes, kan det føre til unødvendig stress hos medarbeideren og følelsen av utilstrekkelighet kan tappe medarbeideren for energi. Uten støtte kan den ansatte brenne seg ut. Dårlig kommunikasjon på arbeidsplassen kan føre til destruktive reaksjoner. Når man ikke prater åpner det for egne tolkninger, som kan medfører bekymringer og tapping av energi. Dette kan føre til at medarbeideren tar med seg problemer hjem. En medarbeider som ikke orker å delta i daglige oppgaver i hjemmet, ikke orker å ha sex eller prate om problemene fører til dårlig kommunikasjon også i hjemmet. 
3. Mangel på egen tid
Mangel på tid for deg selv og dine interesser tapper deg for energi. Hvis du ikke har egen tid, hvor du kan drive med hobby, synge i kor, treffe venner eller koble ut uten ansvar, vil det påvirke dine prestasjoner negativt.

Dette kan du som leder gjøre:

Ifølge Petersson er det noen viktige faktorer som må på plass for å oppnå økte prestasjoner og effektivitet for bedriften. Som leder må du:

  1. Stimulere dine medarbeidere til et liv utenfor jobben. Ikke forvent overtid og gå foran med et godt eksempel selv.
  2. Gi de ansatte mulighet til å trene. Oppfordre til trening både i og utenfor arbeidstiden.
  3. Sørge for god og næringsrik mat på arbeidsplassen.
  4. Gi medarbeiderne klare mål og tidsfrister med gjensidige forventninger.
  5. Sørg for god kommunikasjon, oppfølging og tilbakemelding.
  6. Vær en synlig leder, se og snakk med dine medarbeidere.

Studie som viser at metoden fungerer
For å illustrere viktigheten av mat, oksygen og søvn har Mats Petersson foretatt en studie i et industriforetak i Sverige, ABB. I en avdeling med fokus på produktutvikling av nye tekniske løsninger fikk alle ansatte en god start på dagen med en sunn og næringsrik frokost. I tillegg ble alle ansatte pålagt å trene før eventuell overtid. Dette innebar at de først etter en treningsøkt kunne gå tilbake og fullføre overtidsjobbingen. I løpet av 24 måneder gikk avdelingen fra 25 nye løsninger til 100 nye løsninger på et år. Dette viser at hjernen jobber bedre med riktig mat og trening.

Mats Petersson
I 25 år har Mats Petersson arbeidet med bedrifters produktivitet og konkurransekraft. Han motiverer og holder foredrag om hvordan fysisk og mental balanse øker trivsel og prestasjon. Han har jobbet med bedrifter, arbeidstakere, hjemmeværende, mosjonister og toppidrettsutøvere. Tre Kronor, Sveriges Davis Cup- lag, Himalaya-ekspedisjoner og individuelle OL-satsinger er noen av bedriftene han har hjulpet til høyere prestasjoner og effektivitet. Mer om Mats Petersson finner du på www.matsvision.se.

TEKST: Anne Bente Hauge