Suksess med disruptiv innovasjon
![disruptiv[1]](https://img5.custompublish.com/getfile.php/4431582.1345.na7nbpmaniimwt/1140f600/6210674_4431582.jpg)
Det finnes flere eksempler på bedrifter som har lyktes med disruptiv innovasjon samtidig som det også finnes gode eksempler på store aktører som ved hjelp av kannibaliseringsstrategi har klart å holde unna for disruptive angrep.
Førsteamanuensis Ranvir Rai peker på Netflix som eksempel på et selskap som har forstyrret et marked gjennom disruptiv innovasjon, mens Apple har vært best i klassen når det gjelder å unngå disruptive angrep. Netflix ble grunnlagt i California i 1998 av Reed Hastings og Marc Randolph. Forretningskonseptet var DVD-utleie og utleie av film per postordre. Ved oppstarten hadde selskapet, i følge, Wikipedia 30 ansatte og 925 titler. Konkurrenten den gangen var et selskap med navn Blockbusters, en stor bedrift i USA som også drev med utleie av film og video og omsatte for flere milliarder dollar i året.
Netflix ble ikke tatt seriøst som en konkurrent til å begynne med, men har etter hvert utviklet selskapet seg til å bli en trussel, ikke bare mot videoutleie-bransjen, men også i forhold til de etablerte TV-kanalene og kabel-TV-selskapene.

Tim Cook - administrerende direktør for Apple, fra event oktober 2018. Apple har motstått disruptive angrep ved selv å tenke disruptivt og bruke kannibaliseringsstrategi. Man forventet til å begynne med at ipaden skulle stjele av Apples egen markedsandel, men det skjedde ikke. I januar 2011 kunne kommentatorene konkludere med at salget av iPad hadde en motsatt effekt og førte til økt salg av Apples iMacs og MacBooks.
Allerede abonnement? Logg inn.
En måned print + digitalt
- LederNytt print magasiner
- LederNytt digital magasiner og arkiv
- LederNytt Pluss artikler
Kr 199,-
Ett år print + digitalt
- LederNytt print magasiner
- LederNytt digital magasiner og arkiv
- LederNytt Pluss artikler