Alle har muligheten til å få en strålende idé av og til. Men det finnes mange feilaktige oppfatninger som kan sette en stopper for disse øyeblikkene.

I sin bok Great myths of the brain, beskriver psykologen Christian Jarret noen av disse mytene.

Her er tre eksempler:

  1. Kreativitet sitter i høyre hjernehalvdel. Idérikdom settes ofte i sammenheng med høyre hjernehalvdel. Mange tror at bare høyredominante mennesker kan være kreative, men forskning viser at det ikke er mulig å dele det opp på denne måten. De fleste hjernefunksjoner krever at begge hjernehalvdelene samarbeider.
  2. Gode idéer kommer ut av det blå. Det finnes historier om mennesker som plutselig får en genial idé (tenk «Eureka!»). Det som sjeldent fremkommer er at de allerede har jobbet både lenge og grundig med et problem. For at hjernen din skal komme på noe genialt må du først ha noe å arbeide med. Det skjer ikke av seg selv.
  3. Kreativitet oppstår i en gruppe. Idémyldring med andre kan være en måte å komme på idéer. Men det beste er ikke å starte fra scratch i en gruppe. Det er mer effektivt at hver og en først tenker på egenhånd, og deretter deler tankene sine med resten av gruppen.