Syvtrinnsplan for grensesetting

Du kan begynne å etablere grenser både personlig og profesjonelt ved hjelp av denne syv-trinnsplanen:

1. Se innover og identifiser årsak

Hvordan var grensene dine da du var barn? Folk som vokser opp i en familie med lite grenser, kan slite med å sette dem som voksne. Mange har kanskje problemer med å si nei fordi de er redde for at ingen vil like dem. Folk som finner det spesielt vanskelig å sette grenser, vil ha stor nytte av veiledning fra en terapeut.

2. Sørg for at det er en grense som er verdt å sette

Tenk på situasjonen og still deg selv tre spørsmål:

  • Hva er resultatet jeg ønsker?
  • Står selvrespekten min på spill?
  • Hvor viktig er dette forholdet?

3. Snakk tydelig og med klarhet

Snakk på en enkel, tydelig måte som ikke gir rom for misforståelser. I stedet for å si: «Jeg har så mye å gjøre nå, jeg kommer tilbake til deg senere», kan du si: «Jeg vil gjerne prate, men jeg er oversvømt i dag. Jeg ringer deg i morgen rett etter jobb.»

Les også: Kommunikasjon: Hvordan fremstå som tydelig? - ledernytt.no

4. «La meg tenke på det»

Når noen uventet spør om noe, som vi føler at krysser grensene våre, blir vi ofte redde for å si nei fordi vi ikke vet hva vi skal svare der og da. Derfor er det viktig at du har denne frasen i bakhodet: «La meg tenke på det». Det er vennlig, og det gir deg tid til å komme tilbake med en mer gjennomtenkt respons.

5. Ram inn samtalen i et positivt lys

Sørg for at andre er klar over at du jobber med å etablerer denne grensen. Hvis du for eksempel har en venn som ringer deg flere ganger om dagen, noe som avbryter arbeidsflyten din, er det lett å bli irritert og si: «Vær så snill, slutt å ring meg – jeg er opptatt!» Bruk heller en mildere tone der du sier at du gjerne vil snakke, men at det er fint om dere kan ta det når du er ferdig med å jobbe for dagen.

Les også: Slik øker du fleksibiliteten uten å miste effektiviteten - ledernytt.no

6. Pass på holdningen din

Når følelsene kommer i veien, kan grensesettingen bli vanskelig. Når vi har bygget opp mange negative følelser om noen som tråkker på grensene våre, har vi en tendens til å kommunisere dårlig med denne personen. I stedet for en sint stemme, streb etter en tone som er både rolig og selvsikker. Folk reagerer som oftest mer postitivt hvis vi uttrykker våre behov på en måte som er rettferdig og som gir mening for dem.

Les også: 6 gode råd for å bevare en positiv holdning når ting er vanskelig - ledernytt.no

7. Sjekk inn med deg selv regelmessig

Grensesetting betyr ikke å si nei til absolutt alt. Noen ganger er det greit å si ja til ting vi egentlig ikke vil si ja til. For å passe på at du ikke tar helt av med grensesettingen, kan du regelmessig ta deg tid til å gå inn i deg selv: Er dette forholder sunt og balansert nok til at du er komfortabel til å – av og til – gjøre ting du ikke vil?

Les også: Hverdagsrutiner for suksess - ledernytt.no

Tekst: Redaksjonen i LederNytt  Foto: Istock.com  Kilde: Success.com