
Den norske ledelsesmodellen- gir bedre lønnsomhet og lettere omstilling.
Den tradisjonelle norske ledelsesmodellen har mange fordeler og er blant annet godt egnet til å hjelpe bedriftene gjennom lavkonjunktur og krisetider.
Norsk næringsliv er lønnsomt og har hatt en eventyrlig utvikling de siste 60 årene. Samarbeid, kunnskap, hardt arbeid og gode holdninger er grunnleggende verdier for norske ledere og bedrifter som har lykkes. Ifølge forskerne ved OsloMet er det ikke tilfeldig at norsk næringsliv klarte seg bedre enn næringslivet i mange andre land gjennom både finanskrisen i 2008 og oljekrisen i 2014. En av dem som kjenner den norske ledelsesmodellen veldig godt er forsker Eivind Falkum ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet. Han forklarer at den norske modellen handler om ulike samarbeidsformer i næringslivet som legger føringer på ledelsen.
– Fordelen er at man må trekke inn tillitsvalgte i beslutningsprosessen og drøfte saken slik at en får en felles forståelse av situasjonen og blir enige om hva som må gjøres. Når man så tar en beslutning, har en allerede sikret seg oppslutning om den. Det gjør at man kan iverksette tiltak mye raskere.
– Det betyr at selve beslutningsprosessen tar litt lengre tid, men det man taper der, tar man igjen på iverksettelsesprosessen, som går raskere. Denne modellen styrker omstillingsevnen og gjør at omstilling er lettere.
Industrien har standardisert veldig mye Nå står banksektoren for tur med en antakelse om å redusere antall ansatte med 10 000 de kommende årene.
Hvis man tar de ansatte med på råd, så oppnår man at bedriften klarer de nødvendige omstillingene bedre og bedriften klarer seg lettere gjennom kriser.
