Avhengig av skjerm

– Det er ingen tvil om at teknologi er fantastisk. Fantastisk når det beriker livet vårt. Men når teknologien havner i førersetet, skaper det ubalanse. Vi har alle en digital hverdag, så det handler om å finne balansen i denne. Det første vi må erkjenne er at det er en ubalanse. Avhengigheten er et faktum. Som med alt du nyter, skiller hjernen ut et stoff som heter dopamin. Hver gang du skal ta en bit sjokolade, et fortjent glass vin, så kjenner du følelsen før du har smakt. Det samme skjer med når du griper etter mobilen uten at den gir fra seg en lyd. Samme mengde dopamin skilles ut som når en alkoholiker tar en drink.

– Avhengigheten gjør at du foretar handlinger som sender signaler du helt sikkert ikke står inne for. Tenk over følgende: Hver gang du tar opp telefonen sammen med andre mennesker, i et møte, på cafe, ved frokostbordet så sender du et signal til alle andre i det rommet at det som skjer på din skjerm er viktigere enn de. Det verste ved denne handlingen er at man samtidig sender et signal om at det er greit, så da gjør alle andre det også. Vi setter ikke av tid for å fysiske møtes, for å sjekke hva som skjer alle andre steder. Vær tilstede.

Tapt søvn og kreativitet

Bratsberg understreker at noe det viktigste vi kan gjøre, er å få teknologien ut av soverommet. Konsekvensen av skjermtid på sengekanten er at vi sover dårligere etterpå.

– De fleste ender og starter dagen med å se på mobiltelefonen. «Jeg bruker den som vekkerklokke», sier du. «Kjøp en vekkerklokke og lad mobilen på kjøkkenet», sier ekspertene, og her har du hvorfor. Lyset på dagens mobilskjerm er så kraftig at hjernen tolker det som sollys. Det siste du gjør før du skal sove er å sette i gang prosessen med å våkne. Fem minutter på mobilen ved leggetid utsetter kvalitetssøvnen med én time. Det blir to fulle uker med tapt kvalitetssøvn på ett år. Når vi vet at god søvn er roten til god mental helse, er dette det enkleste grepet du kan ta i dag.

– Vi har alle våre unike hverdager, unike livssituasjoner og unike jobber. Det er viktig at du finner dine øyeblikk for å logge av. Vi har en tendens til å multitaske med mobilen eller og benytte vært ledig sekund med skjerm. Den adferden fjerner en essensiell del av livet: vi kjeder oss ikke lenger. Kreativitet kommer fra å kjede seg. Det å ikke gjøre noe. Kjedsomhet aktiverer en del av hjernen som ikke er tilgjengelig hvis du pumper på med inntrykk fra en skjerm.

– Du må gi hjernen din en pause. Innen psykologien kalles dette «Default mode network». Hjernen trenger tid til å sortere og fordøye informasjon fra tidligere på dagen for å kunne planlegge for fremtiden. Den blir også mer produktiv, mer fokusert og mer kreativ. Dette er attributter vi alle trenger både på jobb og hjemme. Så se opp neste gang du venter på bussen, eller se ut av vinduet på veien hjem. Legg telefonen igjen hjemme når du lufter bikkja, eller tar en løpetur. Legg den igjen i frakken når du skal møte venner på kafe. La hjernen få en pause. Vær tilstede.

De glemte spørsmålene

Bratsberg mener at vi tilsynelatende ubevisst har havnet i en virkelighet som ingen setter spørsmålstegn med. Han kaller oss «generasjon starstruck».

– Generasjonen som husker dial-up modem eller i det minste ikke tar Internett som en selvfølge, som husker den første smarttelefonen og inntoget av applikasjoner, spill og sosiale medier, vi ble litt starstruck. Alt var så fantastisk. Genialt. Vi glemte å stille de kritiske spørsmålene om hva den nye teknologien gjorde med oss. Den siste vi som stilte et godt kritisk spørsmål var Einar Førde som i en stortingsdebatt om vi skulle tillate farge-TV i 1971 sa følgende: «Me må innfinne oss med at synden har kommet til jorda, men vi vil ikke ha ho i fargar».
– All informasjon i verden og kraften av en supercomputer har vi i lomma. Så fantastisk at vi sjekker den hele tiden. 150 ganger om dagen er det globale snittet. Hvis du tenker at det ikke gjelder deg, kan mange telefoner i dag fortelle deg det i operativsystemet, eller det finnes apper som Quality time du kan laste ned. All denne skjermtiden summerer seg til fire år. Fire år! 1460 dager. Hvis du først skal bruke fire år på noe, så sørg for at det beriker livet ditt. Det å skape en balanse i en digital hverdag er viktig for deg og de du har rundt deg. Dette gjelder like mye som arbeidsgiver, arbeidstaker som privatperson. Som arbeidsplass bør dere være kjent for å ha en kultur som respekterer jobb og privat. Teknologi glir sømløst mellom begge. Derfor må bedrifter og enkeltindivider stå opp for den balansen vi ønsker. Hvordan du og dere kan sette opp din digitale hverdag for å være tilstede, være fokusert, se opp og ta en pause både på jobb og privat. Livet er mer enn bytes og likes, avslutter Bratsberg.

En undersøkelse utført for VG viser følgende:

  • Over halvparten av respondentene klarer ikke være uten mobilen i mer enn noen få timer.
  • 56 prosent sier de i stor eller svært stor grad er avhengig av mobilen.
  • 64 prosent av unge under 30 år sier de er avhengig av mobilen.
  • Færre enn halvparten sier de har dårlig samvittighet for mobilbruken. Unge mobilbrukere under 30 år har mer dårlig samvittighet enn eldre. Blant foreldre med barn under 16 år er det bare én av tre som sier de ikke har dårlig samvittighet.

TEKST: INGER LISE KONTOCHRISTOS       FOTO: ISTOCK.COM OG PRIVAT