Karriereintervju med konsulent Ingunn Aursnes som jobber med Design Thinking og forretningsutvikling i sitt eget selskap Design Thinking Innovasjon.

Hva liker du best med jobben og hva er planene fremover?

-Det jeg liker best med jobben min er at jeg hver dag blir utfordret på å finne løsninger – å finne retning og navigere i ukjent farvann, forteller Aursnes. -Nye kunder, nye problemstillinger og oppgaver som skal løses. Nye ting jeg må lære. Jeg elsker skjæringspunktet mellom teknologi, innovasjon og økonomi.

-Det å være selvstendig næringsdrivende er både fantastisk bra – og til tider utfordrende og frustrerende. Jeg må innrømme at selv om jeg har gode samarbeidspartnere så savner jeg et større fagmiljø. Så akkurat nå er jeg i en prosess hvor jeg vurderer ulike alternativer og samarbeidsmuligheter. Det jeg vet er at jeg ønsker å fortsette å jobbe med brukerfokusert innovasjon og forretningsutvikling. Det gir meg flyt, sier Aursnes.

Du omtales som svært dyktig faglig, strategisk, kreativt, sosialt og innovativt. Stemmer det at du er genuint opptatt av problemløsning?

-Ja, det stemmer. Da jeg var liten drømte jeg om å bli arkeolog. Jeg var veldig fasinert av gamle kulturer og uløste mysterier. Det å løse komplekse utfordringer, finne innsikt, gjøre research, koble løse tråder og finne gode løsninger gir meg skikkelig kick. En av mine styrker er det jeg kaller ”krysskobling”, å koble informasjon, kunnskap, alternativer og erfaringer sammen for å finne nye innfallsvinkler for å løse problemer. Jeg har erfaring fra ulike bransjer, fagfelt, kunder, jobber og land – og all den erfaringen koblet sammen med genuin nysgjerrighet og ønske om å lære, gjør at jeg elsker å jobbe med komplekse problemstillinger. Spesielt det å jobbe tverrfaglig i ukjent farvann hvor vi sammen må bruke det vi alle kan for å finne gode løsninger, forteller Aursnes.

Peoples Choice

Du var med på vinnerlaget og mottok «Peoples Choice» prisen på Oslo Sustainability Jam 2015- kan du fortelle om dette?

-Det var utrolig moro. Jeg var deltager på Sustainability Jam som er en Design Thinking helg hvor hvem som helst kan melde seg på og sammen løser vi ulike problemstillinger. Tema for helgen handlet om å ”løse verdens miljøutfordringer” i løpet av 48 timer. Vår gruppe besto av fire personer som aldri hadde møtt hverandre før, og i løpet av helgen lagde vi et helt konsept for å redusere søppelberget av bleier i verden. Konseptet hadde fokus på å bedre tjenesten, redusere mengden søppel, skape varme, resirkulere det som var mulig og lage kompost som igjen kan brukes til dyrking, forteller Aursnes.

-Vi utviklet konseptet, var ute og snakket med ulike personer og fagmiljøer, lagde prototyper, justerte og utviklet forslag til forretningsmodell. Det var en fagjury som besto av representanter fra Oslo Kommune, byrået Making Waves og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Vår gruppe vant både prisen for beste innovasjon og ”Peoples Choice” hvor alle deltagerne stemte frem sin favoritt, sier Aursnes.

Du er sertifisert «Performance Consultant» i Talent Dynamics, kan du si litt om hva dette går ut på?

-Talent Dynamics handler om Flyt. Hva som får hver enkelt av oss, og team, til å være i Flyt. Det kan beskrives som en tilstand hvor tid og sted nesten opphører og du er helt oppslukt av oppgaven du gjør. Når du er i Flyt er du på ditt beste. Du er løsningsorientert, kreativ, intuitiv og modigere. Handling og oppmerksomhet smelter sammen og prestasjonene mangedobles, forteller Aursnes.

-Så Flyt er en fantastisk akselerator for å nå ambisiøse mål og få til mer uten å jobbe hardere eller lengre dager. Alle mennesker opplever Flyt, men hva som skal til for å komme i Flyt er ulikt fra person til person. Det er derfor det sjelden fungerer å kopiere suksessformelen til andre - fordi det som får andre i Flyt vil sannsynligvis ikke gi deg Flyt, og da vil du ikke oppnå ditt beste resultat. Det er derfor viktig å finne ut hva som gir deg Flyt.

-Du er mer effektiv når du er i Flyt fordi du jobber mer intuitivt og bruker mindre tid og energi på å komme i gang eller tvile deg frem til beslutninger, forteller Ingunn. En ti års studie utført av McKinsey konkluderte med at vi er 5 ganger mer effektiv når vi er i Flyt (Increasing the Meaning Quotient of Work, McKinsey Quarterly, january 2013)

Flyt gir arbeidsglede

-Flyt er direkte korrelert med arbeidsglede og CNN oppsummerte dette ved å slå fast at gjennom tiår med studier ser vi at arbeidsglede, og grad av lykke, uten tvil gir positiv effekt på resultatene i en bedrift eller organisasjon. Det øker salget med 37 %, produktivitet med 31 %, nøyaktighet med 19 % i tillegg til utallige helse og trivselsfaktorer. Så det er vel verdt å ha fokus på Flyt og utvikling av gode team på arbeidsplassen. Det synes på bunnlinjen, sier Aursnes.

-Talent Dynamics er et kartleggingsverktøy hvor du ved hjelp av et sett med spørsmål lettere får en forståelse av hva som får deg i Flyt, og ikke minst hvordan du kan bidra til at andre kollegaer eller samarbeidspartnere kommer i Flyt. Mange viktige prosesser stopper opp fordi vi ikke forstår hverandre eller skjønner hvordan vi skal få det beste ut av hverandre. Talent Dynamics modellen er utviklet av Roger Hamilton basert på lang tradisjon og forskning med bakgrunn i det 5000 år gamle kinesiske tankesettet som heter I Ching. Carl Jung sine psykometrisk tester (Jungs Type Indeks (JTI), DISC, Insight etc.) har også utspring fra samme kilde.

Hva er fremragende ledelse for deg, og hvilke ledere ser du mest opp til?

-En fremragende leder for meg er en som staker ut en tydelig kurs – har en klar og levende visjon – som gir retning og fokus i organisasjonen. Jeg har vært min egen leder i over ti år og må vel si at jeg i perioder har vært bra, og i andre perioder ikke fullt så bra. Da jeg var ansatt trivdes jeg best med ledere som var faglig dyktige og tydelige, men som ga stor frihet og rom for utfoldelse. Jeg har vært utrolig heldig og har hatt fantastisk ledere både i Kodak og ikke minst i Kraft Foods, sier Aursnes.

-En leder jeg virkelig ser opp til er Veenu Aulakh i Center for Care Innovation i San Fransico. Hun er helt ukjent i Norge og for de aller fleste i USA også, men hun har inspirert meg så uendelig i måten hun har skapt et levende og lærende innovasjonsmiljø blant offentlige helseinstitusjoner i California, forteller Aursnes.

-Det er de institusjonene som gir tilbud til de svakeste i det amerikanske samfunnet og som på minimalt med midler hver dag må tenke innovasjon både innen tjenester, prosesser, problemstillinger og ikke minst skape et positivt innovasjonsmiljø i de ulike institusjonene. I kraft av sin visjon, sine menneskelige egenskaper og sitt engasjement tiltrekker hun seg fantastisk dyktige medarbeidere som ønsker å utgjøre en positiv forskjell for de mest sårbare. Sånne ledere trenger vi! Det gir meg gåsehud bare å fortelle om det, avslutter Aursnes.

Tekst: Anne Marie Monsen