– Jeg har vært innom både finans, trening/idrett, eiendom og medisin. I alle selskapene hadde jeg også eierskap, men hovedfokuset mitt var snuoperasjoner – å få dem til å gå fra lite til forholdsvis stort, eller fra minus til kraftig pluss. Etter at jeg var ferdig i SATS Elixia for 2 år siden, er jeg nå i prosess med å finne ut hvordan mitt engasjement skal se ut de neste årene. Dermed er jeg ikke like avhengig av faste rutiner som før, men jeg har erfart hvor viktig en del mentale rutiner har vært og er for meg, når det gjelder å oppnå suksess.

– Første bud er å stå opp tidlig om morgenen. Det er en kjent sak at folk som lykkes, kommer seg ut av senga. Jeg sto lenge opp 05.30, men har nå mye arbeid på hjemmekontor i stedet for ute i selskapene, så da har jeg litt større fleksibilitet her. Det er mye snakk om hva god ledelse er, og jeg tenker at det handler om at sersjanten hopper først ut av flyet i fallskjermtroppen. Du må gå foran med et godt eksempel, også når det gjelder hvordan du prioriterer.

Fokus som rutine

Da Maaseide var sjef i SATS Elixia, hadde han 4000 ansatte under seg fordelt på 70 treningssentre, og 11 ansatte rapporterte direkte til ham. Der fikk han virkelig testet hvor mye fokus betyr.

– Jeg lever et kontrastfylt liv og har alltid gjort det. Jeg tenker at alle må finne sin måte å gjøre ting på, sin måte å lede på, selv om den ikke alltid «passer inn».  Da må du finne deg et sted der den gjør det. Jeg er veldig opptatt av å ha fokus på det som er vesentlig. Dette er så innarbeidet hos meg at det er ren rutine. Da jeg tok over det som nå er SATS Elixia, tapte vi mange hundre millioner det året. Da må du ha steinharde prioriteringer på hva som er viktig og hvordan det skal snus. Har du ikke fokus på det som er vesentlig, så går det for lang tid!

– Jeg var inne i et selskap som slet med inntjeningen, og der administrerende direktør syntes det var interessant og spennende å lage en ny grafisk profil. Men du gjør ikke sånt når det brenner på dass! Da må du tenke «dette kan vi gjøre senere, men i alle fall ikke nå». Det gikk jo som det måtte gå, vi ble nødt til å skifte ut hele ledelsen. Den mentale rutinen med å ha ekstremt fokus over lang tid har jeg med meg fra idretten. Lærer du det ikke, er du ikke i toppidretten, for å si det slik. Trener du på feil ting, merker du konsekvensene på kroppen. Dette gjelder også for ledere. Det er helt vesentlig for en leder å ha et solid fokus.

– Jeg ble en gang invitert til å snakke om temaet «besettelse», det var ganske interessant. Det er litt det det handler om. Hvis lederen har en besettelse, og da mener jeg ikke av den utenomjordiske typen, så ligger det mye bra mellom i spennet mellom det og lidenskap. Lasse Kjus har sagt at de gangene hans forretningsprosjekter ikke har gått bra, så har det vært på grunn av mangel på lidenskap. Har ikke lederen lidenskap, får du ikke organisasjonen med. Kombinerer du lidenskap med fokus, har du en vinnerformel.

– I næringslivet er det så fort gjort å bruke tid på feil ting og ha fokus der det ikke bør være. Du kan spørre deg selv, én til to ganger i uka, «har jeg riktig fokus nå?». Du finner alltid et par ting. Selv har jeg gjort fokuset om til rutine ved at jeg har en liten liste med de forskjellige selskapene jeg jobber med. Der setter jeg kryss ved selskapet når jeg gjør spesielle ting med dem eller for dem. Dette gjør jeg hver fjortende dag eller en gang i måneden. Blir det for mange kryss på feil selskap, så er det ikke bra. Denne teknikken er primitiv, men den fungerer glimrende for meg.

Prioriterer mennesker

En annen ting Maaseide fremhever som noe han følger konsekvent i arbeids(hverdagen) sin, er å prioritere mennesker.

– Da vi tok over Sportsklubb, som var forgjengeren til det som nå er SATS Elixia startet vi med et treningssenter og kjøpte oss opp til sju sentre. Felles for hvert enkelt av dem var at de alle tapte penger. Vi snudde dem og fikk minus til å bli pluss, blant annet ved at vi hentet inn en salgstrener fra Australia et par ganger i året. Han sa at hvis du skal lykkes, må du «see more people». Jeg ble ofte spurt om å holde foredrag eller være med på ting både her og der, men tenkte slik at hvis vi skal bli best i Europa på treningssentre, kan jeg ikke bare stikke til Karmøy for å snakke om noe.

– Men vi må ikke undervurdere å treffe folk! Jeg dro riktignok til Karmøy en gang, for han som inviterte meg ga seg ikke, så jeg sa til slutt ja. Jeg så ingen oppside ved å dra dit, ikke skulle vi åpne noe treningssenter der heller. Men så spiste jeg lunsj med banksjefen min som var fra Karmøy, da jeg var der. Dette førte til at jeg fikk løst en viktig sak og fikk frigjort store midler. Så ikke undervurder kraften i å møte mennesker, det skader ikke å komme seg ut og treffe folk. Den som sitter i ro, finner ingenting. Det handler om prioritering. Men siden det med å prioritere møter med mennesker er en viktig greie for meg, har jeg en tendens til alltid å bli forsinket. Jeg er et «ja»-menneske som gjerne sier ja til det ekstra møtet. Og det går som regel akkurat.

– Jan Kvalheim, som jeg spilte volleyball sammen med på landslaget i 10 år, er på sin side perfeksjonist. For tre uker siden hadde vi satt av en dag i Oslo, og hadde booket seks møter for å hjelpe noen nye volleyballutøvere i verdensklasse, men som har et lite nettverk, med å skaffe sponsorater. Jan Kvalheim bare så på tidsplanen jeg hadde satt opp, og etter å ha plotta alt inn på GPS-en sin, utbrøt han «Bjørn, dette kommer ikke til å gå». Men vi flyttet litt på ting her og der, så gikk det bra. Det enkleste hadde vært å ta ett møte mindre, men da hadde vi gjerne gått glipp av noe. På en måte er det å være tidsoptimist en dårlig egenskap, men jeg har valgt mennesker og det å komme seg fremover, i stedet for å safe på tida. Samtidig har jeg stor respekt for andres tid. Men vi har vel alle noen rutiner vi kan forbedre, ler Maaseide.

Steinar J. Olsen - Stormberg

steinar1.jpg

Steinar J. Olsen grunnla hele Norges Stormberg for 20 år siden, og har stått ved roret hver dag siden. Han er kjent for å være en svært inkluderende leder som gjerne ansetter folk som faller utenfor arbeidslivet, og han har løftet Stormberg til en svært populær merkevare.

Mange mener at gode rutiner i hverdagen (morgenrutiner, ting man gjør på dagen, kveldsrutiner) er svært viktig for å lykkes, både som gründer og leder. Hva tenker du om dette, Steinar? Hvorfor er det viktig? Hva skjer hvis man ikke har det?

– En viss struktur og faste rutiner i hverdagen tror jeg er viktig for alle, ikke bare for ledere. En bevissthet omkring hvordan man bruker tiden kan bidra til balanse i livet og det kan bidra til at man bruker tid på det som er viktig for den enkelte.

Hvilke rutiner har du, og hvorfor har du valgt disse?

– Jeg har vært gründer siden jeg var 16 år gammel og etablerte Stormberg da jeg var 27 år. Å være gründer er ingen mandag til fredag jobb, og i løpet av en uke blir det mange arbeidstimer, men etter at jeg ble far har jeg vært blant de siste som kommer på kontoret om morgenen siden jeg er sammen med barna frem til de skal på skolen.

– Jeg har vært bevisst på å redusere reiseaktiviteten min til et minimum, slik jeg jeg kan være mest mulig sammen med familien når jeg ikke er på kontoret.  Jeg er også opptatt av å ta meg tid til å være i aktivitet, og flere ganger i uken er jeg ute og går tur. Fysisk aktivitet er viktig for både kropp og sinn det er gjerne mens jeg går på tur at de beste ideene kommer.

Hva har vært effekten av disse rutinene for deg?

– Disse enkle rutinene har gitt meg energi, perspektiv og bidratt til god balanse mellom familie og jobb.

Er det noen rutiner/vaner du ønsker å forbedre og/eller innføre på sikt?

– Som gründer og leder gjennom 31 år har jeg hatt lite fritid, men mye frihet. Friheten har gitt meg mulighet til allerede å etablere de vanene jeg føler er riktig for meg.

Har du noen råd/tips til ledere og gründere som ønsker å få på plass gode rutiner?

– Ikke vær redd for å gå dine egne veier. Gjør det som er riktig for deg og dine nærmeste.

TEKST: INGER LISE KONTOCHRISTOS          FOTO: PRIVAT.