BENJA STIG FAGERLAND

– Ved å følge en effektiv morgenrutine kan vi ikke bare prime dagene for maksimal energi for å nå målene våre, men de er med på å sette den rammen og standarden som vi ønsker for livet vårt. Alt for mange av oss løper rundt som en GPS som er gått tom for strøm, uten mål og retning. Dette tapper oss for energi, kvalitet og prestasjon. Derfor er gode rutiner, og spesielt gode morgenrutiner, svært viktig for meg.

– De første timene av dagen min er avgjørende for produktiviteten i de påfølgende timene, fordi de enten kan kontrollere eller fjerne fokuset mitt. Jeg har ekstremt intense dager med full kalender i flere måneder fremover, så jeg er avhengig av rutiner som sikrer riktig fokus og tilstedeværelse. Gode morgenrutiner er derfor noe av det viktigste, fordi det setter tonen for resten av dagen. Jeg er et morgenmenneske og alt avhengig av dagens program, så står jeg opp mellom klokken fem og seks. Dersom jeg ikke rekker en svømmetur i fjorden (er tredje generasjons vinterbader), starter jeg dagen med en kald dusj, som gir et kick, setter gang i endorfiner, hjerte og hjerne – og gir meg et fokus som varer ut dagen.

– Jeg setter så over kaffen, skumleser nyhetene og leser nattens mails, før jeg rolig går gjennom dagens program, kalenderen og todo-listen. Jeg har alltid vært opptatt av å være godt forberedt, det handler om respekt for arbeidet mitt. Jeg gjør gjerne unna litt lett jobb og sjekker sosiale medier, før jeg vekker jentene mine klokken sju. Deretter lager jeg frokost og matpakker til jentene dersom min mann er på reise (ellers er det stort sett han som står for matlagingen i familien), før jeg kjører av gårde enten til Universitetet eller Gardermoen, siden jeg ofte er på reise.

Benja.jpg

Bildetekst: Benja Stig Fagerland er en ettertraktet, internasjonal foredragsholder, forfatter, mediekommentator og Universitetslektor. I Norge er hun blant kjent som initiativtakeren til NHO- suksessprosjektet Female Future og forfatter av den første norske boken om SHEconomy. Hun er ansatt som Universitetslektor på Universitet Sørøst Norge og bor på Nesøya.

BENJAS SJU HVERDAGSRUTINER

1. Kom tidsnok

Det høres kanskje tydelig ut. Men for noen er det ikke klart at det å komme for sent gir deg et dårlig inntrykk, og det kan også bidra til å bremse resten av dagen. Å komme i god tid og gjerne bare litt før tiden gjør tankene mine klare for dagen. Tid og tidsbruk er viktig for meg og ikke minst respekten for dette. Tiden er et av våre viktigste kapitalressurser, derfor skal den behandles med respekt og ikke kastes bort eller misbrukes.

2. Ikke vær morgensur

Vær oppmerksom på stemningen når du møter om morgenen. Det smitter av på dine kolleger, studenter og partnere, hvis du blir frustrert fordi buksene sitter fast i sykkelkjeden på vei til jobb eller mailen du fikk som genererte støy for deg. Hvis du ikke er en morgenperson, ikke nøl med å møte kollegaene dine med et smil og en positiv holdning. Det gjør en markant forskjell for både deg selv og dine ansatte at dagen starter positivt. De første signalene dine om morgenen indikerer stemningen til kollegaene du vi treffer, for resten av dagen.

3. Trekk pusten dypt

Gjør noe som kan få deg til å fokusere her og nå. Gir ned og gi deg et øyeblikk hvor du føler deg selv og pusten din. Det hjelper deg med å starte hver dag med en ren tavle. Personlig jobber jeg hardt med å slå av telefon og podcast på vei til jobb. Er tilstede i roen, før jeg er på igjen. Du kan være i prosesser, prosjekter, forelesninger og styremøter som fortsetter fra dagen før. Men prøv å lage en ny start hver dag. La diskusjoner og støy fra siste dag bli møtt med friske øyne og fornyet energi.

4. Organiser dagen din

Jeg bruker alltid den første tiden av dagen på å holde kontroll på kalender og prioriteringer/todo-liste – og planlegger prioriteringer og fokus på hovedoppgavene. 
Det betyr også at jeg holder fokus på det som er mine (og ikke andres) prioriteringer. Jeg får ofte enormt mye mail og forespørsler som jeg av enkle grunner ikke har kapasitet til å besvare. Jeg er derfor ganske så fokusert på tidsbruken og hvilke jeg trenger å besvare og hvilke jeg kan legge bort eller gi videre til andre. Det har tatt meg mange år og mange års praktisk trening å holde fokus og tidsbruk så prioritert, men prioriteringene gjør at jeg kan levere den kvalitet og tilstedeværelse som mine studenter, kollegaer, partnere og samarbeidspartnere fortjener. Fokuser på DIN todo-liste – det skjerper fokuset ditt slik at du kan utføre oppgavene dine.

5. Vær til stede og avstem med dine kollegaer og medarbeidere

Det er viktig at lederen er mentalt tilstede for den ansatte, eller som i mitt tilfelle, for studentene eller publikum i foredragssalen. Ta deg tid til å møte ansatte, kolleger, publikum og studenter – skap øyekontakt, smil og vær til stede (ikke la tidstyver som sosiale medier, mail eller telefonen ta oppmerksomheten). 
Å ta denne pulsmåling på dine kolleger og studenter om morgenen kan bidra til å skape et godt humør for resten av dagen.

6. Planlegg de viktigste mailene og telefonsamtalene

Hvis du vet at du bør kontakte en eller flere partnere, kolleger eller andre i løpet av dagen, planlegg telefonsamtalen som den første. Det er frustrerende å prøve å få noe ferdig og ikke kunne komme videre med arbeidet på grunn av løse tråder. Dette gjelder også for viktige mailer, sørg for å sende dem av gårde tidligst mulig på dagen.

7. Planlegg en «dansk femminutter» til tilstedeværelse og ettersjekk

Ta en kort pause halvveis før du går til lunsj. Stopp opp og se hvor du er. Sjekk prioriteringslisten og se om du holder leveranse- og tidsrammen din eller har blitt distrahert av noe som har tatt tid eller om en jobb har tatt for lang tid. På den måten kan du utøve momentum og lykkes med oppgavene. Et viktig skritt til en vellykket arbeidsdag begynner nemlig dagen før. Slutten på dagen er avgjørende, da det setter scenen for oppstart dagen etter. Å avslutte dagen på en god måte, sørger for at du ser tilbake på den med en følelse av tilfredshet.

LES OGSÅ: Tenk smått, gjør det enkelt og skap nye vaner

ANJA HAMMERSENG-EDIN

– For min del er planlegging viktig. Jeg har en veldig variert arbeidshverdag, hvor jeg reiser endel. Dersom jeg da MÅ låse meg opp i noen faste rutiner og bruke det som en mal for å lykkes, tror jeg at jeg vil oppleve å bli stresset over at rutinene mine ikke er på plass. Det som er viktig for meg er å først definere hva det vil si for meg å lykkes, og deretter planlegge godt for å sikre tre viktige punkter som får meg til å fungere optimalt. I tillegg gir meditasjon, kosthold og trening meg mer overskudd, mindre stress og gjør meg glad og rolig innvendig.

ANJA.jpg

Bildetekst: Anja Hammerseng-Edin spiller håndball i Larvik, har spilt 42 landskamper for Norge og står i dag bak konseptet Fearless Mind, der hun inspirerer folk til å overkomme frykt ved å bruke verktøy for å skape mental styrke.

ANJAS TRE VIKTIGE

1. Søvn. Jeg (og andre) trenger søvn for å fungere optimalt. Av og til blir jeg spurt om hva som er den største forskjellen mellom toppidrettsutøverlivet og næringslivet. Jeg vil si søvn. Målsettingsprosesser, lagarbeid, press er veldig likt. Men mitt inntrykk er at toppidrettsutøvere tar søvn og restitusjon mer på alvor. Det tar jeg med meg inn i næringslivet også. Det jeg opplever etter den massive utviklingen av forskningen rundt søvn og restitusjon er at mange sier seg enige, men få gjør noe med det, fordi akkurat deres jobb er så krevende. Jeg mener at dersom jeg skal kunne være det mennesket jeg ønsker å være, og nå de målene jeg ønsker å nå er det mitt ansvar å sørge for at hjerne og kropp fungerer optimalt dag etter dag. 

2. Grensesetting. For å sikre nok søvn er jeg tydelig på grensesettingen både ovenfor meg selv og de jeg jobber med. Du finner aldri meg svarende på en mail klokken tre om natten. Dette er i mine øyne uproft i jobben min i et firma som tilbyr mental trening. Walk the talk er et viktig prinsipp for oss. Jeg legger vekk mobilen den siste timen før leggetid, og den første timen etter at jeg har våknet. (Sistnevnte er en rutine som innimellom blir krevende dersom jeg er på reise. Da benytter jeg meg av anledningen til å ringe hjem til familien når jeg våkner. Men jeg går ikke inn på mailboksen.) Det betyr at jeg innimellom må delegere arbeidsoppgaver. Si nei til nye arbeidsoppgaver. Dersom jeg står fast, eller bruker lengre tid i et prosjekt enn forventet, ber jeg om hjelp. På den måten slipper jeg å ligge våken om natta med dårlig samvittighet over arbeidsoppgaver jeg «burde» gjort. Innimellom krever det mye å være tydelig på grensesetting, fordi jeg også er høy på omsorg og har lyst til å bidra/ hjelpe folk. Derfor trenger jeg å trene på det. 

3. Flokken min. Min definisjon av å lykkes er å bidra til å gjøre verden bedre. For flokken min (mine nærmeste, meg selv, de vi jobber med og samfunnet) Og jeg starter med meg selv og mine nærmeste. Jeg setter av tid til meditasjon hver morgen og drikker kaffe i senga med familien. Jeg har en nydelig familie som gir meg enormt mye glede hver eneste dag. De skal føle seg verdsatt hver eneste dag, fordi de betyr så mye. Så kaffe i senga er en god og rolig start på dagen, og en fast rutine når jeg er hjemme. Når jeg er borte, mediterer jeg og facetimer med familien om morgenen.

LES OGSÅ: Vanenes makt.

TEKST: INGER LISE KONTCHRISTOS          FOTO: MONA NORDØY