Cato Bruarøy er tidligere norgesmester i karate og holder undervisning i kampkunst i Bergen, Oslo og en rekke andre steder i landet. For 17 år siden startet han kurset "karate for finansfolk" i Oslo, med aksjemeglere, analytikere, økonomer, ingeniører, advokater og andre næringslivsfolk som kursdeltakere. Rundt halvparten var og er kvinner. Flertallet av de som kontakter ham er først og fremst opptatt av stressmestring.
– Den gang syntes jeg det var overraskende at de aller fleste var mest opptatt av stressmestring. De var allerede i god form og hadde god helse, mens det var stressreaksjonene de var opptatt av å redusere. Nå er det helt vanlig at stress er blant de første ordene som nevnes og jeg underviser derfor i Tai Chi og Qigong i tillegg til kampsystemer som Karate og Krav Maga.
Qigong og Tai chi
Bruarøy har undervist kampkunst i over 30 år. Etter han røk korsbåndet i en landskamp, begynte han å trene Tai Chi som en del av rehabiliteringen.
– Den effekten jeg opplevde og opplever fra kinesiske helseøvelser som Tai Chi og Qigong finner jeg ikke andre steder. Rolige bevegelser som består av avslapping og strekking gir mykere ledd og er som meditasjon i bevegelse. Jeg har trent en rekke ulike asiatiske kampsystemer og ulike meditasjonsformer. Den beste treningen for stressmestring opplevde jeg å få av Harald Øygard i Oslo. Øygard er daglig leder av Qigongsenteret.
Avslappende trening
Vår oppfatning er at stress kan gi flere og mer langvarige plager enn de fleste er klar over, og at feilstillinger i skjelettet kan forsterke plagene, sier Øygard. Når han underviser er han opptatt av at treningen skal være tilpasset den enkelte, og at stressreduksjon er formålet med treningen.
– På Qigongsenteret ønsker vi at det skal være rolig og behagelig stemning. Når du kommer med høy puls fra en hektisk arbeidsdag er det ikke sikkert høy musikk og hurtige bevegelser er det du trenger mest! Vi har tepauser under treningen, gjør rolige bevegelser og avslutter gjerne med en energigivende meditasjon.
Kroppsholdning og stress
Når han får nye kursdeltakere er kroppsholdningen det første han jobber med. "PC-nakke" med haken langt frem, pukkelrygg fra å bøye seg forover over datamaskin og smart-telefon, eller bulende korsrygg fra for mye sitting, er uvaner han vil ha deltakerne til å korrigere med en gang.
– Jeg ser hvordan den enkelte står, og snakker om hvordan man selv kan korrigere kroppsholdningen. Det går gjerne fort å få mindre stivhet i nakken og mindre muskelsmerter i ryggen. De som har migrene og annen hodepine har som regel spente nakkemuskler, og de som har smerter i korsryggen har som regel en dårlig sittestilling.

Akupunkturbaner
Det neste han fokuserer på er at kursdeltakerne skal prøve å slappe av i musklene og samtidig strekke dem. Det skal kjennes ut som om ryggraden blir lengre og at det blir bedre plass inne i leddene, i brystkassen og magen. Strekkingen kombineres med rolige bevegelser og ulike pusteteknikker.
– Måten vi trener på er annerledes enn i yoga eller i stretching. Vi tøyer og beveger oss i spesielle retninger tilpasset kroppens akupunkturbaner. Mange synes det er flott at de ikke trenger å være myke som under yoga og at øvelsene kan trenes sittende eller liggende.
Kinesisk medisin
Øygard legger forteller at teknikkene han underviser i er basert på tradisjonell kinesisk kampkunst og tradisjonell kinesisk medisin. Øygards egen lærer, Dr. Shen Hongxun fra Shanghai, var en mester i Tai Chi og Qigong. Han hadde også doktorgrad i medisin.
– Enkelt forklart så mente Dr. Shen at svært mange livstils-plager skyldes en kombinasjon av stress og feilaktig kroppsholdning. Han kalte det for to onde sirkler, og mente at den mest effektive treningen vil være å bryte disse onde sirklene ved å korrigere kroppsholdningen og stresse mindre. Han utviklet ulike treningsmetoder og en egen terapiform. I kinesisk kampkunst har det vært en hemmelighet at et område i nederste del av magen fungerer som et slags hjerte på akupunktursystemet. Ved å aktivere dette området begynner de rette magemusklene å vibrere, og disse vibrasjonene kan man så flytte til andre deler av kroppen. Det kan læres i løpet av noen få treningsøkter.
10 tips fra Qigongsenteret
- Vær bevisst på din egen kroppsholdning, sittestilling og uvaner. Skjelettet skal være i balanse. Merker du at du spenner deg eller sitter skjevt, så juster posisjonen. Ha rak rygg under all type trening.
- Vær bevisst på din egen pust. Når du stresser så puster du hurtig og høyt i brystkassen. Prøv å puste dypere og roligere, det hjelper.
- Prøv å ikke legge sterke følelser i alle konflikter og alle problemer. Ikke hiss deg opp for bagateller, og ikke snakk negativt til deg selv om deg selv. Jobb med å unngå å komme i kjemp-eller-flykt modus.
- Smil så mye og så ofte som du klarer. Ekte smil påvirker kroppen og humøret. Smil også når du ikke føler for det. Let etter den gode følelsen i hele kroppen.
- Ta deg timeout på tre eller fem minutter en eller flere ganger i løpet av dagen. Strekk ryggen forsiktig, smil for deg selv og jobb med å puste roligere.
- Lær deg Qigong eller Tai Chi av erfarne instruktører som har minst fem års erfaring (helst mer enn ti), og som har hatt en utdannelse som har gått over flere år. Det er betydelig forskjell mellom de ulike systemene og de ulike lærerne.
- Det er viktig å ta en pause fra tung tenkning. Fiske, fjellturer og andre rolige aktiviteter er bra. Ikke bruk den tiden til å gruble mer, men på å nyte naturopplevelser og å slappe av.
- Å ta vare på kropp og sinn handler om livskvalitet. Ikke vent til du er utbrent. De første tegnene er gjerne at det som var morsomt tidligere har blitt et ork. Stress ned og prioriter å trene og å slappe av.
- Vær bevisst på at jobben som regel er det siste som ryker når folk blir utslitt. Både for ansatte og arbeidsgiver vil det være mest gunstig å ta grep før stresset har bygd seg opp til å gi sykdom.
- Ikke la trening bli et stressmoment. Tenk på treningen som en lek mer enn en prestasjon eller noe du "må" gjøre. Let etter treningsformer du synes er morsomt, og kombiner med avslappende helseøvelser som Qigong og turer i naturen.
FAKTA
- Fakta om Qigong
Qigong er en betegnelse på kinesiske øvelser som har til hensikt å gi mer energi i hverdagen. Begrepet omfatter pusteteknikk, enkle bevegelser, strekking og øvelser for å rense kroppens akupunkturbaner. Det kan være stående, sittende eller liggende øvelser. De første kjente tegningene av Qigong, såkalte daoyin-øvelser, er 2700 år gamle.
Tai Chi Chuan er en kinesisk kampkunst som i moderne tid hovedsakelig blir brukt som helseøvelser, kanskje mest kjent med gamle kinesere som trener sakte og elegante bevegelser i parker i Kina.
Tekst: Steinar Sund Foto: privat