Det å ikke be om hjelp på jobben er nemlig blant de viktigste årsakene til at man føler seg overbelastet, viser en undersøkelse som ledelsescoach Rebecca Zucker står bak.
Hun skriver at mange ikke ber om hjelp, selv om det ville gjøre arbeidsbyrden mer oversiktlig og følelsen av å være overbelastet mindre. Og det at man ikke ber om hjelp, skyldes ikke mangel på kunnskap om hvem som kan hjelpe, eller når eller hvordan man ber om hjelp. Det skyldes derimot motvilje mot å be andre om hjelp.
De typiske grunnene til ikke å be om hjelp på jobben er:
- Jeg vil se svak eller inkompetent ut
- Jeg vil belaste andre eller virke krevende
- Andre vil miste tilliten til meg
- Jeg kan ikke stole på noen og må derfor gjøre alt selv
Det er disse antagelsene om hva som vil skje hvis du ber om hjelp, du må kvitte deg med for å kunne rekke ut og be om hjelp når du trenger det.
Her er seks strategier for hvordan du kvitter deg med din motvilje mot å be om hjelp:
- Identifiser hva som holder deg tilbake. Du er muligens ikke bevisst på hva som holder deg tilbake fra å be om hjelp. Du har kanskje en vag følelse av motstand, men kan ikke klart formulere den nøyaktige årsaken. Spør deg selv: “Hva er jeg redd for at skjer hvis jeg ber om hjelp?” og “Hva ville konsekvensen være?”
- Reflekter over grunnen til din motvilje. Å tenke over hvor eller hvordan din motvilje mot å be om hjelp opprinnelig oppsto, kan gi nyttige innsikter. Å innse hvor din idé om at du må klare alt selv, stammer fra, kan hjelpe deg med å se mer objektivt på det.
- Prøv små adferdsendringer. Gjør små adferdsendringer for å merke hvordan det føles, og hvilken respons du får fra andre. Det kan være noe enkelt som å spørre: “Kan jeg brainstorme med deg i fem minutter?” eller “Vil du se på mitt forslag og gi tilbakemelding?”
- Involver andre. Fortell kollegene dine at du jobber med å bli bedre til å be om hjelp. Det gir dem mulighet til å være mer åpne for dine forespørsler om hjelp, noe som gjør det lettere for deg å rekke ut, og reduserer din motvilje mot å be om hjelp når du trenger det.
- Sett mål og øv deg. Sett håndgripelige, spesifikke mål eller strukturer for deg selv, slik at du får øvd deg i å be om hjelp. Du kan opprette et daglig eller ukentlig mål for hvor mange ganger du skal be om hjelp.
- Reflekter regelmessig. Refleksjon er der mye av læringen skjer. Finn en fast tid (for eksempel daglig/ukentlig) til å stille deg selv noen gode reflekterende spørsmål som:
- Hvor lyktes jeg med å be om hjelp?
- Hva gjorde det lettere for meg å gjøre det?
- Hvor ba jeg ikke om hjelp, selv om jeg virkelig kunne ha trengt det?
- Hva holdt meg tilbake?
- Hvor har jeg mulighet til å be om hjelp neste gang?
- Hva kan jeg gjøre annerledes neste gang?
Denne refleksjonen trenger ikke å ta lang tid (bare fem-ti minutter). Å overvinne din motvilje mot å be om hjelp krever kontinuerlig øvelse, refleksjon og integrering av nye tankesett.
Tekst: Helle Kragh, i samarbeid med Lederweb.dk Illustrasjon: Istock.com