Nylig kunne jeg lese en studie som sa at kun fire av ti ansatte finner godfølelsen på jobb. Det er for lavt, tenker jeg.
Alle fortjener å kunne glede seg til å gå på jobb, trening eller være hjemme, om det er det som gjelder, og samtidig kjenne på en følelse av lykke.

Vi mennesker er emosjonelle dyr. Vi tenker først med følelsene våre, før den logiske delen av oss skrus på. Denne logiske delen er litt tregere å sette i gang, derfor reagerer vi ofte på vegne av hvordan vi føler oss i øyeblikket.

Dette betyr at hvis du i utgangspunktet har en litt dårlig følelse når du står opp på morgenen, vil denne ofte farge resten av dagen og alle de valgene og møtene du har. Jeg skal derfor gi deg seks råd til hvordan du kan ta kontroll over følelsene dine – og endre en følelse til en ny følelse. Godfølelsen!

Alle tipsene vil ikke fungere på alle. Men se om du kan teste noen av dem og deretter evaluere effekten.

1. Aksept: Husk at en følelse kun er en følelse. Det er hvordan du tenker og forholder deg til følelsene dine som betyr noe. Første steg er derfor å finne en aksept i at du har det sånn du har det, for så å gjøre deg opp en mening om hvordan du vil ha det i stedet.

2. Ventiler: Å snakke om følelsene dine, eventuelt skrive dem ned, er en fin måte å få ut gammelt grums for så å kjenne seg litt mer ferdig med det.

Ta derfor frem «godboken» og få tingene ned. Avslutt med noen offensive setninger til deg selv og skriv hva du er glad og takknemlig for. Du skal raskt se at følelsene allerede er i ferd med å endre seg til å bli mer konstruktive.

Når vi deler med andre hvordan vi har det, skjer det ofte at vi får trøst og hjelp. Det gjør at vi føler oss bedre. Tenk derfor ikke at du alltid skal fikse alt selv.

3. Finn mening: Mål handler ikke bare om å gjøre mer av noe eller bli best i noe. Mål skaper bare mening og motivasjon om du eier ditt mål. Tenk derfor gjennom hva du kan finne mening i fremover. Enten det er et møte, jobben din, en samtale eller selve dagen du har foran deg. Tenk gjennom hva som er viktig for deg – og ingen andre.

Selv et møte med sjefen kan føles heftig, kan du kanskje finne mening i det faktum at du i denne samtalen vil kunne utvikle deg og at det kan bli interessant for deg på andre områder.

4. Selvsnakk: Tenk gjennom hvordan du snakker til deg selv. Å snakke seg selv ned og bruke seg selv som «søppelkasse» er ikke noen oppskrift på hvordan du får oftere skal klare å fange godfølelsen. Da hjelper det også sjelden hvor gode de rundt deg er til å løfte deg opp.

Skap en sterk holdning til at det ikke er ok å snakke dritt til deg selv. Søk å bli mer konstruktiv i din indre dialog. Si stopp hver gang det kommer en skikkelig negativ tanke og spør deg selv hvor mye fakta det egentlig ligger i det

5. Bruk styrkekildene dine: Det å ha gode kilder som raskt hjelper deg til å hente deg inn i hverdagen, er superviktig. Det kan være en pause med en god kopp kaffe, en morsom treningstime, en løpetur, en hobby, en god bok, en god film som setter lattermusklene i sving eller det å være ute i naturen.

Bruk disse styrkekildene for alt det er verdt og sett dem gjerne i system. Bare det å lukke øynene og tenke tilbake på et sted, et rom eller et menneske som du føler deg bra med, kan være nok til å skape en tilstand av godfølelse i kropp og sinn.

6. Påminnelser: Noen ganger trenger vi å minne oss selv på hvor bra vi egentlig har det og hva vi skal ha fokus på. Et enkelt verktøy er å lage dine egne kort, med beskjeder til deg selv. Disse ser du på hver dag, eller legger rundt i leiligheten din.

Eksempel på slike kort:
«Jeg tror på meg selv!»
«Jeg skal snakke konstruktivt til meg selv!»
«Jeg skal bruke motgang til å lære om hvilke muligheter som finnes!»
Et alternativ er å lage en kollasj, hvor du klipper ut ord og bilder som inspirerer deg og henger dem et sted hvor du ofte kaster blikket.

Lykke til med å finne godfølelsen – fordi du fortjener det!