1. Lag en plan
Før du skal ta en beslutning, lag en plan. Hvis du for eksempel må bestemme hvordan teamet ditt best kan oppfylle et spesielt mål, tenk på størrelsen på teamet ditt og deres individuelle mål for å nå det større målet. Undersøk hvilke ressurser som kan være til hjelp for deg og teamet.
2. Vær selvsikker
Ta kommandoen over beslutningsprosessen. Prøv å gi råd til et team om fordeler og ulemper ved hvert valg, og sett tidsfrister for å sikre en rask og produktiv beslutning. Dette kan bidra til å øke produktiviteten i et team.
3. Spør en ekspert
Å få en annen mening kan bidra til å validere og gi tillit til beslutningene dine. Spør en du ser opp til, en fagperson eller en pålitelig venn, om deres mening om prosjektet du jobber med.
4. Se det i perspektiv
Vurder verdien av hver beslutning. I stedet for å bruke mye tid på å diskutere mindre beslutninger, fokuser på større beslutninger. Å se på hver beslutning i perspektiv kan hjelpe deg med å bli mer fleksibel og i stand til å inngå kompromisser.
5. Sett tidsfrister
Sett en tidsfrist for hver beslutning du tar. Dette kan bidra til å minimere tankeprosessen. Se på viktigheten av beslutningen. Hvis det kan ha stor innvirkning, kan det hende du trenger en lengre tidsramme for å ta en beslutning.
6. Begrens valgene
Å begrense valgene kan hjelpe deg med å vurdere noen få alternativer om gangen, slik at du tar en mer informert beslutning. Det kan hjelpe deg til å tenke kritisk når du vurderer alternativene. For eksempel, når du velger et bilde for bedriftens SoMe-konto, fokuser på bildene som forklarer bedriften best, og bli kvitt de som gjør at en besøkende må tenke seg om.
7. Vei alternativene dine
Lag en liste over alle positive og negative sider for hvert valg. Det kan hjelpe deg med å se på avgjørelsen din mer strukturert og objektivt, noe som kan forbedre din analytiske, kritiske tenkning og problemløsende ferdigheter.
8. Trening
Trening stimulerer hjernen og øker energinivået, noe som kan hjelpe sinn og kropp til å jobbe sammen. Samtidig kan det også bidra til å forbedre fokus på beslutninger.
9. Få nok hvile
Når du er sliten, er det mer sannsynlig at du velger det enkleste eller mest komfortable valget. Sørg for en god natts søvn slik at du er klar for store beslutninger. Eller ta en pause i 30 minutter for å tømme hodet, før du går tilbake til avgjørelsen.
10. Møt nye venner
Å ha et bredt utvalg av bekjente kan gi deg forskjellige perspektiver eller verdifulle råd når du står overfor en beslutning. Når du jobber med nye kolleger, kan du for eksempel spørre dem hvordan du kan tilnærme deg en bestemt utfordring med et prosjekt.
Les også: Slik tar du gode beslutninger i en gruppe - ledernytt.no
11. Eksperimenter
Eksperimenter kan hjelpe deg med å teste beslutningene dine med vitenskapelige modeller. Opprett et eksperiment som ligner på avgjørelsen du må ta. Du kan forutsi en hypotese og bruke strategi og forskning for å utvikle eksperimentprotokollene dine.
12. Lær og forbedre
Tidligere beslutninger kan være nyttige når du vurderer en ny beslutning. Analyser en tidligere beslutning og dens utfall, og bruk denne informasjonen til å forbedre beslutningsevnene dine.
13. Ta en pause
Å ta en liten pause, som for eksempel å lese en bok, kan hjelpe deg med å refokusere. Når du fokuserer på en annen oppgave, kan det gi deg nytt perspektiv på beslutningen din.
14. Jobb deg gjennom en liste
Lag en liste over valg du må ta, og begynn med den minste avgjørelsen. Å jobbe deg gjennom listen kan gi deg mestringsfølelse og større selvtillit til å ta beslutninger.
15. Tren
Å trene på beslutninger kan hjelpe deg med å bestemme deg raskt i det faktiske øyeblikket. Øv på enkle beslutninger, for eksempel om du vil bruke lilla eller svart blekk til å skrive ut en rapport. Når du føler deg trygg med mindre beslutninger, øv på større beslutninger, for eksempel hvilket selskap du skal kjøpe en ny PC fra.
Les også: Vil du redusere sjansen for å ta feil beslutninger? - ledernytt.no
Tekst: Cecilie Hammernes Kilde: Indeed.com Foto: Istock.com