– Vi har også fokus i teamet på å bli kjent med oss selv, egne styrker, overslag av de styrkene og hvor du har forbedringspotensial. Det er vanskelig å være god på selvledelse om du ikke kjenner deg selv. Til å hjelpe med dette har vi god erfaring med å hente inn Laila Stange, som er en erfaren ledelsesveileder både for enkeltpersoner og team. Hun har lært alle ansatte en modell som heter Kjernekvadranten.

Løs den store tingen først

For Kaluza er det avgjørende å ha klart for seg hva som er det aller viktigste hun skal levere på, og blokke ut nok tid til å få de store tingene gjort.

– Det er lett å fylle de mest effektive timene på dagen med å bare svare på e-poster. Men da lar du andre sette agendaen for din tid. Derfor har jeg et bevisst forhold til kalenderen min og blokker ut én dag i uka til det som er den aller viktigste lederoppgaven akkurat nå. Det kan være strategiarbeid, styrearbeid, arbeid mot statsbudsjett eller andre viktige aktører for vår virksomhet. Poenget er å blokke ut hele dagen, og så, hvis oppgaven bare tar fire timer, så har jeg masse tid til småoppgavene etterpå. Men den store, komplekse lederoppgaven skal løses først.

– Jeg har også skrudd av pushvarlser på e-post slik at jeg ikke blir så lett distrahert, og har stort sett alltid mobilen på lydløs. Konsentrasjon om de store oppgavene er nøkkelen for meg. For kollegaene mine gjelder det samme. Jeg har stor tillit til de jeg jobber med, tror på å gi folk frihet til å løse oppgavene slik de selv synes er best og å gi ansvar. En god tommelfingerregel er å gi akkurat litt mer ansvar enn den enkelte egentlig er bekvem med, så får de strukket seg ut av komfortsonen. Så er det min jobb som leder å sørge for at det ikke blir for mye, samt at jeg er tilgjengelig for å sparre og hjelpe når de står fast. Når mine medarbeidere behersker kunsten å lede seg selv, ser jeg at de blir bedre til å prioritere.

Oppgavebasert arbeidsliv

En annen viktig grunn til å være bevisst på å jobbe med selvledelse, er tid, forklarer Kaluza.

– Vi beveger oss fra et tidsbasert arbeidsliv til et oppgavebasert arbeidsliv. Før var det viktig å møte på jobb for å stå ved samlebåndet på fabrikken et visst antall timer, mens nå har mange av oss et oppgavebasert arbeidsliv hvor det er hva vi leverer, og ikke når vi har gjort det, som er det viktige. Men så har vi tatt med oss mange av normene fra det tidsbaserte arbeidslivet, samtidig som vi har med oss pliktene fra det oppgavebaserte – det er usunt. Hvis du både skal kunne jobbe når som helst og hvor som helst, slik man kan i det oppgavebaserte arbeidslivet, samtidig som du også føler at du må vise at du sitter på kontoret mellom ni og fem, eller være tilgjengelig i den tiden, da får du det verste av begge verdener.

– Hvis du først har et oppgavebasert arbeidsliv, må du også ta med deg de positive sidene. Da har du for eksempel muligheten til å ta deg en løpetur midt på dagen hvis det er sol, og så jobber du heller på kvelden. Eller du kan ta turen til hytta, og så jobber du derfra istedenfor. Og nettopp det handler i essens om selvledelse, det å klare å disponere tiden sin, klare å vite hva som er viktig å gjøre og levere det uten at det er fordi en sjef ser at du sitter på kontoret. Og det tenker jeg er noe som er spesielt aktualisert nå under korona hvor mange har hatt hjemmekontor og flere har blitt bevisst hvordan selvledelse funker i praksis.

Susanne Kaluza_selvledelse.jpg

Lov å be om hjelp

Som toppleder mener Kaluza det er viktig å kunne se de lange linjene og holde fokus på det aller mest kritiske for organisasjonen.

– Jeg har ikke noen leder som gir meg oppgaver, men et styre jeg skal rapportere til, så det er en annen måte å arbeide på. Derfor er det spesielt viktig å kjenne seg selv, vite hva jeg ikke kan, hva jeg bør delegere og når jeg skal spørre om hjelp. Generelt tenker jeg flere ledere bør bli flinkere til å spørre om hjelp. Du trenger ikke være ekspert på alt alene.

– Jeg mener at det ikke finnes én riktig måte å være leder på. Det kommer an på personligheten din, personligheten til dine ansatte eller hvilke oppgaver dere skal løse for bedriften du leder. For meg som er leder i en kunnskapsbedrift, så er tillit til mine ansatte veldig viktig, kombinert med at de alltid kan ringe meg og spørre meg hvis det er noe. Min jobb som leder er å peke ut retning, støtte dem og så stole på dem, avslutter Kaluza.

Dette bør du som leder unngå å gjøre

  • Å bruke for mye tid på detaljer. Dette handler om prioritering. Lær hva du må bry deg om, og hva du ikke skal bruke tid på.  
  • Å overstyre. Har du først delegert et prosjekt eller en oppgave, vet du også at det ikke nødvendigvis blir løst akkurat slik du ville gjort det. Men du vinner lite på å bli trakten som alt skal gjennom.
  • Glemme å feire de små seirene. Det er så lett å halse videre til neste milepæl, men det ligger mye kulturbygging i å ta seg tid til å trekke fram den gode innsatsen medarbeiderne har gjort underveis.

Kaluzas beste tips til andre ledere

  • Vær bevisst tidsbruken din. Vern om tid til å gjøre de store tingene bare du som leder kan gjøre.
  • Vær bevisst på møtetid, hvor mange møter dere har, hvor mange som er med og at du har en klar agenda for møtene slik at du bruker din egen og andres tid på en effektiv og god måte.
  • Vis tillit til medarbeiderne dine og sørg for at de kan vokse

Kaluzas lesetips

  • Fisken på disken av Anita Krohn Traaseth – konkrete råd og innsikt fra en leder som har jobbet mye med endringer i store organisasjoner.
  • Til meg selv av Marcus Aurelius – refleksjoner rundt liv og ledelse skrevet av en keiser for 2000 år siden. Det er fascinerende hvor aktuell den fortsatt føles.
 
Om Susanne Kaluza
Jobb: Leder ved Stiftelsen Litteraturhuset. Verv: Styreleder i Drammen Teater og Union Scene, sitter også i styret i Talerlisten, KOK Norge og stiftelsen Ingrid Aunes Minnefond. Vararepresentant i Oslo bystyre, i kultur- og utdanningsutvalget.
Utdanning: Utdannet ved Journalisthøgskolen i Oslo.
Annen erfaring: Tidligere journalist og redaktør. Gitt ut fem bøker, den siste «Hvorfor har vi ikke president i Norge» har ligget på bestselgerlisten denne høsten. Selger Kaluzaboksen gjennom Norli.

 

Tekst: Cecilie Hals Hammernes    Foto: Kristin Svanæs-Soot