Hvis et selskap ignorerer sin arbeidsmiljøstyring, vil alle parter komme ut som tapere. Samfunnet får økte utgifter i form av helsekostnader og økt antall sykefravær, selskapet påvirkes av redusert produksjon og i noen tilfeller bøter. Arbeidstakere kan få skader for livet eller i verste fall dø. Det vil derfor lønne seg for en arbeidsgiver å gjøre et godt grunnarbeid. Mange mangler de rette ferdighetene for å kunne opprettholde en tilstrekkelig god arbeidsmiljøstyring, eller de til og med forsømmer den.

Vær proaktiv

De fleste ulykker og skader på arbeidsplassen kan unngås med systematisk arbeidsmiljøstyring. Dette gjelder ikke bare såkalte tunge jobber, men også kontorarbeid der det er risiko for blant annet ergonomiske skader. Som arbeidsgiver handler det om å være proaktiv ved å gjøre alt for å sikre at skaden aldri oppstår, å overholde lover og regler som gjelder arbeidsmiljøet og å holde seg oppdatert om endringer i både lovgivning og drift.

Risikovurderingene må utføres av personer som vet hvordan de skal identifisere risiko, som kan vurdere omfanget av dem og utforme hensiktsmessige tiltak for å redusere risikoen til et minimum.

Vanlige yrkesskader

Vanlige yrkesskader kan være hørselsskader som tinnitus, lungefibrose forårsaket av støvpartikler, skader på nerver og kar på grunn av vibrasjoner og belastningsskader. I tillegg er de som har skader fra før, ofte mer utsatt for ytterligere skade.

Man kan ikke eliminere alle risikoer, men på en fysisk risikofylt arbeidsplass kan du sørge for at ansatte bruker verneutstyr som hjelm eller beskyttelsesmaske, samt ha regelmessige medisinske kontroller. Hvis en arbeidsgiver jobber intenst med arbeidsmiljøet, vil det påvirke hele bedriftskulturen.

Les også: Slik hjelper du medarbeiderne dine med å skape et godt arbeidsmiljø

5 trinn til et fysisk trygt arbeidsmiljø

  1. Kartlegg arbeidsmiljøet for å finne risikoene.
  2. Fjern risikoen eller minimer dem.
  3. Skaff nødvendig verneutstyr. Hvis det fortsatt er risiko, sørg for tilgjengelig og passende verneutstyr og gode prosedyrer for bruk.
  4. Ha medisinske kontroller. I mange yrker er det lovpålagt med legesjekk dersom arbeidsmiljørisikoen er tilstrekkelig stor, blant annet i yrker der steinstøv og vibrasjoner er til stede. I andre yrker er legekontrollen lovpålagt uavhengig av om arbeidsgiver har redusert risikoen og anskaffet verneutstyr, for eksempel for de som jobber med røykdykking.
  5. Få hjelp. I tilfeller der du mangler spesialkunnskap om risikovurderinger og tiltak for å bedre det fysiske arbeidsmiljøet, bør du hente inn riktig kompetanse.

Les også: De "10 bud" du trenger for å skape en arbeidsplass med best mulig arbeidsmiljø.

Tekst: Cecilie Hals Hammernes Kilde: Chef.se  Foto: Istock.com