Han er snill og vennlig. Kommer med gaver. Samtidig kommer han inn i stua vår som en ukjent inntrenger. Han spør barna om de har vært snille for at de skal fortjene gaver, men allikevel får samtlige barn gaver. Tomme trusler? Maktmisbruk? Dobbel kommunikasjon?

Jeg lar meg inspirere av denne maskerte figuren. En av vår tids store helter. I alle fall på denne tiden av året. Samtidig ligger det et litt trist og skjult budskap her. Et budskap vi kan lære mye av. Sett i kontekst ledelse.

Har du noen gang vært på maskeradeball? Det er en ganske interessant setting. Folk skal ha det gøy sammen uten at du vet hvem du egentlig er sammen med. Du bruker store deler av tiden på det ballet med å finne ut hvem du er sammen med. Som regel kommer du hjem igjen og er usikker på hvem som var der, men samtidig fant du litt ut av det også. Slik er det også i arbeidslivet. Tenk at 40 prosent av arbeidsstokken her i dette landet vil slutte på grunn av lederen sin. Det er trist! Det får meg til å tenke på hvor stor del av denne lederflokken som selv går på maskeradeball. Som later som hvem de er. Skjuler seg selv bak konsensus, ego og stort behov for å beskytte seg selv.

Modig lederskap

Å være leder i dag er utfordrende. En skal håndtere alt fra strategiske beslutninger, til prosjekt, budsjett og ikke minst det viktigste og mest komplekse; mennesker. Ledelse i dag er i svært stor grad å være sammen med mennesker, spille folk gode, nå felles mål. Går en tilbake til den statistikken om at 40 prosent vil slutte på jobben på grunn av lederen, så kan en spørre seg selv hvorfor. Hva er det som gjør at lederen er så ille? Til syvende og sist handler det i stor grad om å forstå, anerkjenne og motivere den enkelte og teamet som helhet. Hvem vil ikke føle seg god nok? Hvem vil ikke at lederen skal gi tilbakemelding om at du er viktig for at vi er til? Samtlige av oss ønsker det. 

Modig lederskap handler om å forstå seg selv sammen med andre, om å våge å være seg selv i lederskapet. Å forstå hva dette betyr, handler i første omgang om mot til å bli kjent med seg selv. Virkelig kjent med seg selv. Ikke sånn på overflaten. Nei, en leder bør vite hva som skjer inne i kroppen når noe trigger, og ikke minst kjenne til de ulike triggerne sine. Når du forstår hvem du er i ulike relasjoner, kan du enklere regulere deg selv, akseptere de rundt deg, spille ball med folk på en mer hensiktsmessig måte. En anbefaling er å ha en mentor, sparringspartner eller coach som virkelig tør å utfordre deg. Slik de gjør det på Kompani Lauritzen. Du blir aldri «den beste lederutgaven av deg selv» uten å gå denne veien. 

Les også: 10 MODIGE grep for å bli en MODIG LEDER! - ledernytt.no

Forstå toleransen din

Se for deg at du har et vindu, og kantene på vinduet er toleransegrensene dine. Toleransevinduet ditt. Går du utenfor vinduet, så går du litt på akkord med deg selv. Har du opplevd det? Å strekke deg lenger og lenger. Som en seigmann? Det er som om du ikke klarer å komme tilbake til slik du var på et vis? Ofte er det ikke så lett å oppdage hva du tåler, men du blir stressa, sover dårlig og får andre stressrelaterte plager. I terapien snakkes det om «grenseoverskridende atferd». Da oftest sett i sammenheng med atferd overfor andre. Slikt skjer også i arbeidslivet, men når vi snakker om lederen sitt toleransevindu, kan en se grenseoverskriding til seg selv. At lederen driver rovdrift på seg selv fordi det ikke er jobbet med å forstå egne grenser, behov og toleranse. Sett av tid til dette. Gjerne nå i adventstiden. Lag deg små luker i arbeidsdagen. Kall det «time out med meg selv» eller «møte med en viktig person». Alle trenger luker i hverdagen, der det ikke er full fart og alt går på autopilot.

..Så var det tilbake og avslutte med julenissen, da. Og alle ledere i førjulstiden. Er du en leder, men har blitt til en julenisse? I så fall håper jeg du er en julenisse som bringer håp og glede rundt deg. Slik julenissen er ment å være.

God jul!

Tekst: Gro Mykkeltvedt, hun er fabrikksjef ved Vik Ørsta, en fabrikk i Saferoad konsernet. Hennes hoved kompetanse kommer fra mange år som leder- og organisasjonsutvikler. Hun er også den første kvinnelige fabrikksjefen uten industribakgrunn. Foto: Istock.com og privat.