Ledermøtene er selve motoren – eller burde vært det

Jeg vil bli med deg inn i ledermøtet ditt. Det er nemlig der det skjer. Eller rettere sagt: Det er der det burde skje. For ledermøtene er ikke bare et punkt på agendaen – de er den viktigste arenaen for utvikling, læring og retning i en organisasjon. Likevel opplever 45 prosent av ledere at møtene er ineffektive og bortkastet. Kunne det også gjelde ditt team?

Hvorfor lykkes de beste teamene? Se på læringskulturen

Skal vi utvikle effektive ledergrupper og bærekraftige virksomheter i dag, må vi forstå hva som faktisk kjennetegner de beste teamene. I en økonomisk virkelighet preget av usikkerhet, uforutsigbarhet og kompleksitet, viser forskningen ett tydelig fellestrekk: De beste teamene er de som lærer raskest – og bruker det de lærer til kontinuerlig forbedring.

Dette kalles en agil læringskultur, og definisjonen er enkel:

Agilitet: Evnen til å lære raskt og smidig av erfaring i møte med nye utfordringer – og bruke innsikten til å forbedre seg kontinuerlig.

La oss se på to solide studier som underbygger dette:

  • En studie fra 2022 utført av MIT Center for Information Systems Research (CISR) fant at organisasjoner med høy grad av agilitet hadde en inntektsvekst som var 16,2 % høyere, og en netto fortjenestemargin som var 9 % høyere enn de som var mindre agile.
  • Det såkalte DeMeuse-studiet, et metastudie som analyserte 20 tidligere undersøkelser med totalt 4900 ledere, viste en korrelasjon på 0,74 mellom agilitet og effektivitet – langt sterkere enn det man tidligere har funnet for IQ, EQ og jobberfaring.

Med andre ord: Skal du lykkes som leder i dagens virkelighet, må du bygge en ledergruppe som lærer raskt og handler klokt på erfaring – ikke bare én gang, men igjen og igjen.

Hvordan står det egentlig til i norske ledergrupper?

Hvis du vil utvikle en agil ledergruppe og virksomhet, må du først vite hvor dere står i dag. Å ha en ærlig og faktabasert forståelse av eget utgangspunkt er helt avgjørende for å kunne starte en målrettet utviklingsprosess – og for å måle fremgang over tid.

Et stort norsk studie, gjennomført av analyseselskapet NUDGEit, gir et sjeldent innblikk i hvordan det faktisk står til. Studien startet i 2019 og pågår fortsatt. Så langt har den analysert over 60 lederteam og mer enn 300 ledere i norske virksomheter.

Målingen fokuserer på fem områder som forskningen peker ut som avgjørende for agilitet – blant annet psykologisk trygghet. Hvert område får en egen skår, i tillegg til en samlet indikator som varierer fra –100 til +100.

Gjennomsnittet i de norske ledergruppene ligger på +10. De beste teamene scorer over +60 – og skaper dermed tydelig større verdi og læring over tid.

Her er noen av funnene som gir grunn til ettertanke:

  • Kun 23 % av lederne opplever at ledermøtene er effektive.
  • Hele 45 % mener møtene er direkte ineffektive, at tiden brukes feil – og at beslutningsprosessene svikter.
  • Bare 37,5 % opplever at kolleger virkelig forsøker å lytte for å forstå – fremfor å forberede motargumenter. Det svekker psykologisk trygghet og hindrer læring.

Tenk hvilket potensial som ligger uforløst i de fleste ledergrupper – bare vi tør å se ærlig på virkeligheten.

Fra minus 35 til pluss 53 – slik snudde lederteamet utviklingen

Et godt eksempel på hva måling og målrettet arbeid kan føre til, finner vi i en ledergruppe som startet utviklingsreisen våren 2024. Da de først målte egen agilitet, fikk de en totalskår på 
–35, langt under gjennomsnittet for norske lederteam, som ligger på +10.

I tillegg til totalskåren ble det målt fem underområder knyttet til agilitet, blant annet psykologisk trygghet, som i dette teamet fikk en alarmerende lav skår på –20. Dette ble et kraftig «wake up call» for hele gruppen – og en vekker som utløste både erkjennelse og handlekraft.

Gjennom systematisk innsats og fokusert utviklingsarbeid over det neste året, klarte lederteamet å løfte sin samlede agilitetsskår fra –35 til +53

Oppsummert: Fakta først – utvikling deretter

Ny forskning viser at de mest effektive lederteamene i dagens virkelighet har én ting til felles: De lærer raskt og smidig av egne erfaringer – og bruker denne læringen til kontinuerlig forbedring. Det handler om mer enn gode intensjoner. Det handler om kultur.

Hvis du ønsker å utvikle et mer effektivt og agilt lederteam, er første steg å skaffe deg et klart bilde av hvor dere står i dag – sammenlignet med de beste. Med et tydelig utgangspunkt blir det mulig å sette mål, jobbe systematisk med utvikling og følge progresjonen underveis.

Invitasjon

De fem første som henvender seg, får den skriftlige analysen gratis i tillegg til en full en-en presentasjon på Teams el.l. Og ikke nok med det blir de en del av den løpende NUDGEit-studien. Denne invitasjonen er laget i samarbeid med Marshmallow og medarrangør Ledernytt. 

Eksklusivt frokostmøte for toppledere og ledergrupper
Marshmallow og Ledernytt inviterer til frokostmøte:
Effektive og agile ledergrupper – slik lykkes toppledere i praksis.
16. september 2025 kl. 08.00–10.00 Ingeniørenes Hus, Vika i Oslo

Toppledere kan delta sammen med sitt lederteam.

Meld deg på her!

Dette får du:

– Et inspirerende møte med Jon Ivar Johansen, forfatter av Modig lederskap
– Innsikt fra Anders Kjellen, CEO i Sunkost og finalist til «Årets retailer 2024», som deler hvordan han har utviklet sitt lederteam.
– Praktiske grep for hvordan ledergrupper kan bli mer agile – og skape vekst og læring i hverdagen

Passer for toppledere som vil gjøre ledergruppen til en drivkraft for utvikling.

Ledernytt samarbeider med Marshmallow om arrangementet nevnt i saken. Vi deler informasjonen fordi vi mener den er relevant for våre lesere og faglige fellesskap.

NUDGEit AS er et analyseselskap som eier og er ansvarlig for team analysen som er omtalt i artikkelen. Professor Ingunn Sandaker er faglig ansvarlig for analysen som brukes i studiet. Hun er programdirektør for masterprogrammet læring i komplekse systemer ved OsloMet – storbyuniversitetet.

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan måle ståstedet i din ledergruppe? Ta gjerne kontakt med Miriam Rasch

Frokostmøte med Foredrag om ledelse:

Hvordan utvikle en agil ledergruppe
Miriam Rasch er 1 av 2 som holder foredrag på Bærum Næringsråds frokostmøte den 10. september 2025 kl. 08.30-10.00 på Vitensenteret i Sandvika. Temaet er: Når alt endrer seg: Slik leder du med smidighet og retning (Hvordan utvikle en agil ledergruppe – og hvorfor det er avgjørende for vekst og gjennomføringsevne i dagens virkelighet.)
Meld deg på via Bærum Næringsråds nettside. 

  • Om Miriam Rasch

    Miriam Rasch har 20 års ledererfaring fra både privat og offentlig sektor og jobber i dag med utvikling av ledere og ledergrupper. Hun forstår både konteksten og det menneskelige aspektet av lederrollen. Hun kombinerer tydelighet med trygghet og får ledere og ledergrupper til å funke.