Klær skaper folk, sies det. Men gjelder det også en «stygg» julegenser? Eller kan den faktisk føre til glede og et bedre arbeidsmiljø? Ali forteller at det er nettopp det som er deres misjon med Julegenser.no, under brandnavnet Krismis, der de selger julegensere til hele den norske befolkningen

– Det er alltid gøy å få folk til å smile og le, ikke minst er det viktig for trivsel og god helse på arbeidsplassen. Målet er å få julegenserdag til å bli en tradisjon på mange arbeidsplasser. Jeg tror mange bedrifter kunne hatt godt av litt oppmuntring og inspirasjon i en grå og hektisk hverdag. I tillegg er dette noe som kan føre til økt engasjement blant medarbeiderne.

– I 2012 var jeg i Canada, og i alle butikker solgte de utrolig kule og morsomme julegensere. Siden den gang har planen vært å starte Julegenser.no i Norge, men det har dessverre aldri blitt noe av da jeg ikke har hatt tid eller mulighet. I Canada kjøpte jeg to julegensere med LED-lys, en til meg og en til min kone, og tilbake i Norge var alle fulle av begeistring hver gang vi hadde på oss disse genserne på skoleavslutninger eller på jobb. 

–Ideen med å starte opp kom tilbake hvert år, og nå som julegensere har begynt å etablere seg som tradisjon i Norge, har vi endelig fått nok motivasjon til å sette i gang. Brandnavnet kom vi over ved å google Christmas på andre språk, og valget falt på Krismis, som er en avart av «christmas» på afrikaans, et av de offisielle språkene i Sør-Afrika. 

julegenser 3 NY.jpg

Løs opp stemningen på jobb

Ali mener at ordet «stygg» julegenser er helt feil å bruke.

– De er jo egentlig ikke stygge. De er annerledes, de er fulle av farger og gøyale motiver med pynt og stemning – alt som kan minne om julen. Ikke minst kan det få de fleste til å le, og det skaper en herlig, barnslig glede. For de fleste kan førjulstiden være ganske fullpakket, både på hjemmefronten og på jobb, så jeg tenker at det må være befriende å kunne gå for et mindre stivpyntet antrekk når det er mulig. Bare det i seg selv kan skape god stemning. I tillegg kan det å ha på seg en julegenser føre til mer smalltalk og bonding mellom medarbeiderne. Mange som vanligvis ikke snakker med hverandre, føler kanskje at de har noe å snakke om. De syns det er lettere nå som de merker et slags fellesskap.

– Forskning viser at hvis vi føler tilhørighet til en gruppe, presterer vi bedre som team, samt at fellesskapsfølelsen kan inspirere folk til å jobbe mer effektivt. Vi har en tendens til å yte mer for det kollektive, særlig når vi trives med kolleger og har de samme målene. Ofte er vi også mer selvsikre når det gjelder å dele ideer og det å samarbeide med andre når vi er i trygge omgivelser. Hvis du som leder klarer å skape en følelse av fellesskap blant medarbeiderne dine, kan det tilføre verdi til bedriften din. Ganske enkelt vil et team som fungerer godt sammen, gi bedre resultater enn et team som ikke fungerer godt sammen.

– Personlig syns jeg noe av det beste med julen er alle juletradisjonene. Så hvorfor ikke starte en ny tradisjon med julegenserdag på jobb? Det er alltid fint å ha noe å glede seg ekstra til, noe som gjør julen enda bedre, særlig mens man er på jobb. Det er kanskje ikke så mange som får julestemning av hvit skjorte og slips? En julegenser kan man for eksempel bare ta over sitt vanlige antrekk. For å piffe opp stemningen enda mer kan man ha en konkurranse om hvem som har den styggeste julegenseren. Pynt den opp med alt du kan tenke deg. Alt er lov. Så kan dere stemme over hvem som gjør det best, og ha en premie til vinneren.

Les også: Som leder er det å skape arbeidsglede en svært viktig oppgave

Et smil gir mange gevinster

Julegenser 2 ny.jpg

Ali er overbevist om at hvis folk smiler mer på jobb, vil det ha mange fordeler, både for de som jobber der, men også for selve bedriften.

–Forskere har funnet mange fordeler knyttet til smil, som blant annet forbedrede relasjoner, forbedret mental helse og til og med forlenget levetid. Smilet ditt kan faktisk påvirke stressnivået og produktiviteten. Det øker utskillelsen av endorfiner, kroppens naturlige lykkerus, som kan påvirke humøret, hjelper deg med å slappe av og senker blodtrykket ditt. I tillegg må man ikke glemme at smiling er smittsomt, noe som betyr at du også påvirker de du har rundt deg. Folk ser på både kvinner og menn som mer attraktive dersom de smiler. Og kvinner blir i tillegg sett på som mer troverdige. I en studie fra Wayne State University, der de studerte bilder av baseballspillere, fant de at de med delvis smil levde i gjennomsnitt to år lenger enn de som ikke smilte i det hele tatt. Og de med størst smil levde nesten syv år lenger.

–Smil påvirker arbeidsmiljøet og forbedrer effektiviteten på arbeidsplassen. Når du smiler til en medarbeider, skaper det et øyeblikk av tilknytning som fører til større produktivitet og samarbeid. De som jobber i serviceyrker, har en mer positiv effekt på kundene når de smiler, og folk i lederposisjoner har en tendens til å favorisere de medarbeiderne som smiler mer jevnlig. Hvis du smiler før du skriver en e-post eller tar en telefon, så skal du ikke se bort ifra at andre vil sense smilet ditt med en gang.

–Å smile kan få deg i godt humør rett og slett fordi ansiktsuttrykket i et ekte smil er en del av en «feedback loop» som påvirker følelsene dine. Et smil fører til en kraftig kjemisk reaksjon i hjernen som gjør at du føler deg mer glad. Entreprenøren Ron Gutman sier i en av sine Ted Talks at det å smile er som en slags superkraft, og at det både kan læres og forbedres. Jo mer du gjør det, desto mer naturlig vil det bli, og jo gladere du blir, desto mer positive vibber vil du sende ut til de rundt deg. Så sett av en dato for julegenserdag i kalenderen din og send ut melding til dine medarbeidere nå, så skal du se at du får fornøyde medarbeidere – og dermed bedre resultater for din bedrift. Jeg vil tro at bare tanken på det vil få deg til å smile, avslutter han.

Les også: Høy arbeidsglede gir mer produktivitet og bedre resultater

Fordeler med julegenserdag på jobb

trumph.jpg

  • Det løser opp stemningen, og medarbeiderne er mer glade og fornøyde
  • Det fører til mer bonding og fellesskap, samt et bedre arbeidsmiljø
  • Det å ha noe å se frem til, skaper glede i seg selv
  • Det fører til flere smil, noe som gir mange helsefordeler – som igjen kan ha fordeler for din bedrifts suksess

TEKST: CECILIE H. HAMMERNES       FOTO: MIRA OUERFELLI