Vanlige folk får kanskje litt bedre råd med vårt felles statsbudsjett for 2025. Ikke så mye som finansministeren først lot oss forstå, riktignok. Så: Alle selskap som lever av at vanlige folk kan fylle opp kjøleskapet, pusse opp soverommet og bytte ut den gamle bilen vet at dyrtiden slett ikke er over.
Toppledere som planlegger selskapets budsjett for 2025 må fortsatt finne områder der organisasjonen kan jobbe mer effektivt, kutte unødvendige satsinger og snu seg mot nye kundegrupper. Det vet ledelsen i Jysk, som investerer i egne ansatte ved å stenge alle kjedens butikker og ta med organisasjonen på årsfest.
Siden denne nyheten gikk landet rundt så jeg meg nødt til å lage et forsvarsskrift for bedriftens interne kommunikasjons- og organisasjonsarbeid. Du vet hun (for det er ofte en hun, en annen gang må vi snakke om mangfold i denne rollen) i kommunikasjonsavdelingen som jobber med intranett og de greiene der. Ikke regn deg bort i vurderingen av hennes arbeid.
Bør særlig leses av ledere med følgende tanker:
- «Vi dropper firmaturen til Roma/Reykjavik/Randaberg på vårparten. Har ikke råd til å ha hele gjengen borte fra produksjonen en hel arbeidsdag.»
- «Vi lager pressemelding eller går ut i media når det er noe viktig, det kan ansatte også lese.»
- «Vi flytter den stillingshjemmelen fra internkommunikasjon til salgsteamet. Det gir direkte effekt på bunnlinjen.»
- «La oss kutte kurs og inspirasjon om det nye systemet. Mellomlederne kan ta seg av opplæring av egne ansatte.»
TLDR: Gjør det gøy for ansatte å gå på jobb, og tjen mer penger
Fordi:
- Gallup har påvist en direkte sammenheng mellom ansattes engasjement og produktivitet. Jo oftere vi koser oss på jobben, jo bedre leverer vi. Enkel matte. Som leder må du fortelle engasjerende historier internt, ikke bare eksternt. Sørg for at ansatte lett finner grunnleggende informasjon de trenger i arbeidshverdagen. Ikke gjem det bort i en mappe som bare hen på regnskap vet hvor ligger.
- Kunstig intelligens kan spare bedriften for millioner! Realitetssjekk: Det skjer ikke av seg selv. Ansatte må få tips og råd og høre mange gode eksempler fra kolleger som har brukt verktøyene til å jobbe mer effektivt. Hun med intranettet, hun lager de gode historiene som inspirerer til endring.
3. Ingen kan følge en strategi de ikke har hørt om. Invester i internkommunikasjon så folkene dine forstår hvorfor bedriften skal gå i en ny retning eller nå et viktig mål, og ser sin plass i det. Da bidrar de mer enn gjerne. Strategier er bra, men det er først en implementert strategi som gir vekst.
4. Det er dyrt å miste gode folk og det tar tid å finne og onboarde nye. Regn på det, så ser du at det koster mye mindre å utvikle egne medarbeidere og legge til rette for at de blir godt kjent så de lærer av og trives med hverandre.
5. Det er krise for selskapets omdømme når ansatte bryter loven eller gjør store, alvorlige feil som fører til erstatningskrav, omtales i media og rammer kunder. Det er menneskelig å gjøre feil, og ingen kan avverge alt. Men du må gjøre den billige forsikringen det er å sikre god, tilgjengelig informasjon om sentrale rutiner og regelverk. Alle som har lest på Lovdata vet at det ikke er juridisk avdeling som skal stå for informasjonsarbeidet. Og mellomlederne, tror du virkelig at de har tid?
6. Alle vil være datadrevne, men har du innsikt om det som ulmer under overflaten i organisasjonen? Hvem har en super idé, og ingen å si det til? Invester i moderne interne kommunikasjonskanaler der ansatte kan gi tilbakemeldinger og stille spørsmål. Det gir en temperaturmåling som du sammenstiller med ledernes innspill og resultater fra medarbeiderundersøkelsen. Du har ikke råd til å ta strategiske beslutninger uten å kjenne de faktiske styrkene og svakhetene hos folkene dine.
Klipp og lim og bruk punktene, den som trenger det. Jeg har uansett klippet og limt fra en kunstig intelligens-assistent for å effektivisere eget arbeid.
Les også: Hemmeligheten bak produktivitet
- Om forfatter:
Ine Mæland er seniorrådgiver i TRY Råd med fagansvar for internkommunikasjon.