Skal du starte nettbutikk er det flere ting å ta innover seg før du går i gang med salget.

  • Hvilken plattform skal du velge?
  • Hvordan nå ut til kunder?
  • Hvordan får kundene produktene tilsendt, og hvem betaler frakt?
  • Hva skjer hvis en kunde ikke betaler?
  • Hva med retur?

Listen er lang, det vet Hanne Løvdal og Lise Aulie. Begge driver hver sin nettbutikk, og selv om bransjene er vidt forskjellige, er det flere likheter mellom de ulike forretningene. Med erfaring fra egne historier deler de sine beste ekspert-tips og råd for hva du må tenke på når du tar første steg mot drømmen om å være din egen sjef.  

Det startet med Instagram

I 2013, etter 9 år som Art Director i Kamille, sa Hanne Løvdal (39) opp jobben, og startet Lovedales Studio. Nettbutikken ble opprettet et halvt år senere, etter forespørsler fra følgere på Instagram.

– Da jeg begynte som frilansdesigner fikk jeg så smått noen få oppdrag på redaksjonelle illustrasjoner. Jeg valgte å vise dem frem på Instagram, og etterhvert kom det forespørsler fra følgere som lurte på om jeg ikke også ville selge illustrasjoner til å henge på veggen, forteller hun.

– Jeg tenkte jeg ikke hadde så mye å tape på å prøve.

Løvdal lagde seg raskt en liten, og ifølge henne selv, ganske amatørmessig nettbutikk. Hun kjøpte seg en A3-printer og fem små esker til utsendelse av eventuelle privatordre som måtte komme. Instagram skulle vise seg å være svært viktig for oppstarten, og til Løvdals store begeistring kom det langt fler enn fem bestillinger.  

Ved å benytte seg av bildetjenesten fikk Løvdal bygget opp en god kundegruppe fra start, helt uten markedsføringskostnader. Men da Instagram endret algoritmene sine, merket hun at varesalget ble redusert.

– Det gjorde meg mindre synlig over natta, og hadde dermed også direkte innvirkning på plakatsalget mitt. Du er mer sårbar når du driver for deg selv, sier hun. 

Hanne Løvdal.jpg

Lavt budsjett og liten risiko

I startfasen vil flere kjenne seg igjen i begrenset budsjett, og høy risiko for å mislykkes. Da kan det være godt å vite at nettbutikk er mulig uten å måtte belage seg på de største kostnadene. For Løvdal falt valget på Big Cartel for utforming av nettbutikken.

– Jeg ville ikke bruke masse penger på dyr nettside og kanskje tape penger. Derfor sjekket jeg litt rundt, og fant ut at Big Cartel var en rimelig og passende leverandør for meg og mine plakater. Her var det brukervennlige maler og valgmuligheter for hva jeg trengte, så jeg laget den selv. Drømmen er å få laget en skreddersydd løsning en gang, med flere muligheter og mer fancy oppsett, men enn så lenge holder den jeg har for mine behov.

Med nettbutikk hører online betalingsløsninger til, og Løvdal har muligheter både med kort og PayPal. Velger kunden å betale med kort, kommer betalingen inn via stripe.com. De fleste kundene ønsker å betale med Visa eller MasterCard.

– Både med Stripe og PayPal går jeg inn månedlig og overfører totalbeløpet til bedriftskontoen min. De gangene jeg har stått på messer eller lignende, bruker jeg betalingsautomaten iZettle og en iPad. Da får kundene kvittering og summene kommer enkelt inn i regnskapet.

Lovedales Studios varelager er hjemme i tomannsboligen i Oslo. Selv om produksjonen er enkel, tar emballasjen mye plass. Plastlommer, etiketter, plastlokk, esker, konvolutter og mengder av pappruller lagres trygt i hyller, skuffer og på gjesterom.

– Jeg har vurdert å leie minilager, men ikke kommet så langt enda. Barna mine elsker å hjelpe til med å klistre på frimerker, pakke kort, og gå på Posten med meg. De var ganske små da jeg hørte dem si til vennene sine at man ikke får ta i ark som ligger på printeren uten å vaske fingrene først, forteller Løvdal.

Som selvstendig næringsdrivende, og eneste ansatte i firmaet, er det ikke alltid enkelt å stille forberedt til større bestillinger. Heldigvis har Løvdal god hjelp av både mann, barn og mor.

– Da kommer mamma på døra og bretter opp ermene, mannen min kjører på Posten og jentene mine hjelper til. Det blir jo noen sene kvelder, og til tider netter, men belønningen føles tilsvarende enorm!

Kundene betaler frakten

Nettbutikken er ikke Løvdals eneste inntektskilde, hun driver også som frilansdesigner ved siden av. Likevel må hun alltid være beredt til å levere, når ordrene tikker inn, både fra Norge og utlandet.

– Det går litt opp og ned hva jeg bruker størstedelen av tiden min på. Siden jeg fortsatt har en relativ liten nettbutikk, prøver jeg å sette av tid 1-3 dager i uken til å pakke ordre og levere på posten.

I tider med mange bestillinger sender hun varene ut opptil fire ganger i uken. Budbringer er Norgespakke, MyBring eller posten. Og frakten betaler kundene.

– Enkelte blir overrasket over fraktprisen. Store plakatruller er ganske dyre å sende, til tross for at de bare veier noen gå hundre gram. Mange er vant til gratis frakt i nettbutikker, men jeg har heller valgt å ha rimeligere produkter, og la fraktprisen være realistisk.

Det er alltid en risiko ved sending av varer, og enkelte ganger har Løvdal fått beskjed fra kunder om at emballasjen har kommet til skade, og at plakaten har blitt ødelagt.

– Jeg bruker pappruller og tykke pappkonvolutter som emballasje, og det er uunngåelig å ikke oppleve uhell i postgangen innimellom, men det er heldigvis ikke et stort problem, forteller hun.

Dersom kunden skulle ønske å returnere varene, gjøres dette via henvendelse på mail. Plakatene sendes tilbake i rullen den kom i, og kundene betaler returporto.

– Deretter tilbakefører jeg beløpet når jeg mottar varen. Både Stripe og PayPal har enkle metoder for å gjøre dette.

Lise Aulie FestFabrikken

Lise Aulie (39) har alltid hatt en forkjærlighet for festlige anledninger. Men det var ikke før hun selv skulle gifte seg, at hun forsto hvor vanskelig det var å få tak i alt hun trengte til en slik anledning.

– Du fant noen festartikler her og der, men det fantes ikke noen rendyrka nisjebutikk. Da vi reiste til New York så vi hvor stort konseptet var der, og hvor mye du fikk tak i. Det var jo drømmeland, sier hun.

FestFabrikken begynte som et utleieselskap med telt og utstyr til festlige anledninger, og importerte produkter som ikke fantes i norske butikker. Den gang het de PartyPlanner, og hadde showroom for utleie og videresalg. Men da forespørslene etter festartikler økte, startet hun nettbutikken i 2012. I dag har hun nettbutikk, samt to fysiske butikker med utsalg av festartikler og eventfirma med utleie.

#festfabrikken

De første ordrene begynte å tikke inn rett etter lansering av nettbutikkene, og i løpet av to uker hadde de omsatt for 13.000 kroner. Den første måneden omsatte de for 40.000 kroner.

– Derfra bare vokste den, nesten litt for fort. Markedet var klart for å ta oss imot, forteller Aulie.

Også her ble sosiale medier inngangen til kundegruppen. Aulie opprettet en Facebook-side, og inviterte venner og bekjente til å like den. Derfra ble siden delt i forumer, og spredte seg raskt.

– Sosiale medier er grunnlaget i markedsføringen, særlig da jeg ikke hadde budsjett til å kjøpe store annonser. Nå har vi jo nesten tretten tusen følgere på Facebook, og over elleve tusen på Instagram. Nesten fire tusen bilder er lagt ut med #festfabrikken. Det er kjempegod reklame!

For at kundene ikke skal klikke seg vekk etter noen sekunder i nettbutikken, er det viktig med riktig design. Aulie har siden oppstarten benyttet seg av MyStore, som i likhet med Big Cartel er et malbasert system. Her kan du velge mellom flere grunnmaler, og legge inn egne farger og design. Nettbutikkløsningen følger også med.

– Jeg er jo ikke veldig tålmodig, men klarte å lage en nettbutikk selv. Vi hadde jo ikke penger til å leie inn noen til å gjøre det i starten, så det du kan gjøre selv, det gjør du, sier Aulie. 

Lise Aulie.jpg

Sikrer seg mot ikke-betalende kunder

Det skulle ikke ta mer enn halvannen måned før varelageret i kjellerleiligheten ble flyttet til et lite lokale borte i gata. I ettertid har det blitt flere slike flyttinger. Det må til for å møte en sulten kundegruppe.

– Nå har vi også fysiske butikker. Ideen var jo å bare ha nettbutikk, men så var det som mange som også kom og spurte om fysisk butikk. Så da ble det sånn, sier Aulie.

For å sikre at bedriften alltid har kapasitet til å tilfredsstille bestillingene, oppdateres nettbutikken kontinuerlig med lagerstatus. På denne måten vet kunden hva som er tilgjengelig når de trenger det.

– I starten måtte vi supplere med varer raskt, for vi ville ikke kjøpe inn et kjempe stort varelager uten å vite at noen faktisk ville ha varene. Men nå har vi en god varebeholdning.

– Du må alliere deg med leverandører som kan levere raskt, i tilfellet det skulle komme store bestillinger. Også gjelder det å vite hva som kommer med ulike sesonger og være i forkant, som for eksempel 17. mai og påske.

Verdien av gode samarbeidspartnere har også vist seg å være nyttig når det kommer til betaling for varer. FestFabrikken får bestillinger både fra bedrifter og privatpersoner, og Aulie er glad hun slipper å bruke tid på å kreve inn pengene.

– Jeg begynte å fakturere selv, men det var utfordrende, for det var flere kunder som ikke betalte. Nå bruker vi Klarna, sier hun.

Klarna betaler FestFabrikken for ordren, og krever selv inn pengene av kunden. De er blant annet benyttet av de store nettbutikkene, og tilbyr betalingsutsettelser. På denne måten sikrer Aulie seg at Festfabrikken får betalt for varene, uansett.

– De tar seg av betalingen til kundene som betaler via kort eller faktura. Jeg anbefaler alle å sette dette bort til proffe aktører. Bruk heller tiden på det du er god til, og som gir verdi til nettbutikken.

Fastpris for frakt

I likhet med Lovedales Studio må kundene til Festfabrikken selv betale frakt. Aulie har fastpris på 89 kroner. Dette dekker ikke alltid hele summen.

– Jeg tror ikke folk vet hvor mye det faktisk koster å sende ting i Norge, det er dyrt. Siden vi er prisgitte de satsene som posten opererer med, har vi funnet ut at det enkleste er å sette en fastpris på frakt, selv om vi normalt betaler mer for å sende varen enn det.

Og skulle det skje noe under leveransen, står selskapet ansvarlige for å ordne opp.

– Bring-posten hadde en ny terminal, og da ble det forsinkelser på alle pakker. Det fikk konsekvenser for de kundene som skulle ha utstyr til en fest. Sånt er jo ikke noe hyggelig, men det er jo ikke vi som styrer om det oppstår forsinkelser i posten. Likevel dekker vi slike, sier hun.

Til nå har Aulie benyttet seg av både Bring og Post Nord. Nå skal hun prøve en ny aktør på markedet, som heter Helt hjem. Denne er i regi av Schibsted Distribusjon og Amedia.

– Vi er jo sårbare hvis vi mister en pakke. Posten har sluttet å levere på lørdager, men «Helt hjem» gjør det sammen med avisleveringen 6 dager i uken og tilbyr hyggeligere fraktpriser. Vi begynner å teste disse i slutten av mai, forteller hun.

Som egen sjef hører utradisjonelle arbeidstider med, og det er ikke uvanlig at Aulie bretter opp ermene på en søndag kveld.

– Det er det fine med nettbutikk. Søndag er en stor dag for netthandel, så jeg går ofte for å pakke varer da, så er det klart til å sendes mandag morgen.

Gründernes beste tips til deg som skal starte nettbutikk:

  • Gå for et enkelt og proft design på nettsiden din
  • Bruk fine bilder, det selger!
  • God kundeservice kan bety vinn eller forsvinn
  • Takk kunden, de har tross alt valgt å bruke pengene sine i din butikk
  • Bruk nettverket ditt, og markedsfør deg i sosiale medier
  • Start noe du synes er gøy, suksess krever innsats og sene kvelder
  • Finn andre gründere å kaste ball med, og ikke slit ut familie og venner ved å diskutere nettbutikk

TEKST: KRISTIN SKOLEN / FOTO: PRIVAT, HILDE BREVIG OG ISTOCK.COM