Superledelse og biohacking, hva?
Har du noen gang lurt på hvordan enkelte ledere klarer å bygge team som er både høyt motiverte og ekstremt effektive? Svaret ligger i såkalt superledelse, en form for ledelse designet for å øke evne og kapasitet til selvledelse i andre, gjennom å bidra til selvinnsikt, god kommunikasjon og tillit. Dette fører til sterkere prestasjonsevne og bedre resultater.
Samtidig vinner biohacking stadig større oppmerksomhet. Denne tilnærmingen bruker en blanding av biologi og teknologi for å optimalisere kroppens og hjernens funksjoner. For både ledere og ansatte med lederansvar, kan biohacking være nøkkelen til forbedret helse, økt produktivitet og bedre balanse mellom arbeid og privatliv. Kombinert gir superledelse og biohacking en kraftfull verktøykasse for å nå nye høyder i både personlig og profesjonell prestasjon.
Konsekvenser av dagens arbeidsliv
Nesten 9 av 10 nordmenn føler seg stresset på jobb, ifølge IF’s helserapport 2024. I tillegg viser en rapport fra McKinsey & Company 2024 at kun 15 prosent av de ansatte finner jobben sin meningsfull. Gallup 2023 avslører at bare 13 prosent er engasjert i arbeidet sitt.
Begrepet «quiet-quitting» har dominert sosiale medier, refererende til ansatte som kun gjør det som er høyst nødvendige på jobb og sparer energien til fritiden. Dette fenomenet er en direkte konsekvens av det moderne arbeidslivets utfordringer.
Dette understreker behovet for drastiske endringer i arbeidslivet. Ved å integrere bærekraftige metoder i arbeidslivet kan vi muligens snu «quiet-quitting»-kulturen og disse tallene.
Superledelse med biohacking: Nøkkelen til moderne ledelse
Nye trender i ledelse viser en klar retning mot mer helhetlige tilnærminger som kombinerer effektivitet med empati. Superledelse er et svar på behovet for ledelse som både inspirerer og utfordrer, mens biohacking tilfører en ekstra dimensjon ved å bruke biologi og teknologi for å optimalisere kroppens og hjernens funksjoner. Når disse to metodene kombineres, får organisasjoner en kraftfull verktøykasse som ikke bare hjelper dem med å tilpasse seg endringene i arbeidsmiljøet, men også med å oppnå resultater som tidligere virket umulige. Denne integrasjonen setter en ny standard for suksess og ledelse i det moderne arbeidslivet, og gir både ledere og team en konkurransefordel i en stadig mer kompleks verden.
Kan vi ta inspirasjon fra de andre Nordiske landene?
Andre selskaper i Norden har også begynt å utforske alternative metoder for å ta knekken på utfordringene. IT-selskapet Abtion i Danmark innførte fire-dagers arbeidsuke for sine ansatte og så en økning både i produktivitet og medarbeidertilfredshet. Overraskende nok viste det seg at de ansatte klarte å prestere bedre på fire dager enn de tidligere gjorde på fem. Dette eksemplet fra Abtion illustrerer hvordan alternative arbeidsmodeller kan gi betydelige gevinster i effektivitet og trivsel, og åpner for en ny diskusjon om hvordan fleksible arbeidsordninger kan forbedre både arbeidsmiljøet og resultatene. En rekke selskaper kan vise til tilsvarende effekter.
Les også: Suksess med 4-dagers arbeidsuke
Hvor kommer trendene fra?
I 2023-2024 var jeg på en omfattende verdensreise og besøkte blant annet noen av de såkalte «Blue Zones» – områder hvor folk lever lengre og sunnere liv. Forskning på «Blue Zones» viser at en livsstil preget av sterke sosiale nettverk og relasjoner, regelmessig fysisk aktivitet og et balansert kosthold, er av de viktigste nøklene til livskvalitet og god helse. Læringen fra Blue Zones kan inspirere forbedring av arbeidsmiljøet ved å fremme medarbeidernes velvære og produktivitet.
Vi besøkte også Bhutan, som med sin "Gross National Happiness"-tilnærming, også vektlegger helhetlige mål som miljø, mental helse og sosialt velvære. Denne brede tilnærmingen kan inspirere organisasjoner til å skape et mer balansert og bærekraftig arbeidsmiljø gjennom ulike tiltak.
Men, hvordan begynner jeg som leder med superledelse og biohacking?
For å forbedre hverdagen til ansatte og skape bedre arbeidsmiljøer, kan vi ta i bruk enkle, men effektive metoder. Her er ti tiltak som kan gi verdifulle resultater:
- Prioriter Søvn: Kommuniser viktigheten av tilstrekkelig søvn for å øke produktiviteten.
- Naturlig Lys: Tilrettelegg for eksponering av dagslys og natur i arbeidshverdagen.
- Fysisk Aktivitet: Integrer korte treningsøkter i arbeidsdagen.
- Sunt Kosthold: Tilby sunne matalternativer i kantinen og som overtidsmat.
- Pust og meditasjon: Lær ansatte pusteøvelser, tilby meditasjon eller stille-rom for å redusere stress.
- Mentalt Fokus: Oppmuntre til bruk av teknikker for bedre konsentrasjon/yte-kapasitet.
- Superledelse: Lær lederne superleder ferdigheter og utvikle ansattes evne til selvledelse.
- Fleksibilitet: Gi ansatte tillit, ansvar og fleksibilitet til å tilpasse arbeidsdagen.
- Meningsfylt Arbeid: Ha dialog om hva den enkelte opplever meningsfylt og tilrettelegg for meningsfulle oppgaver, eller la ansatte å bidra til samfunnsprosjekter.
- Sosial Støtte: Utvikle relasjonsferdigheter og bygg støttende arbeidsfellesskap.
Ved å implementere disse strategiene kan vi skape et mer bærekraftig og engasjerende arbeidsmiljø som ikke bare øker trivselen, men også produktiviteten. Det er på høy tid at vi revurderer hvordan vi strukturerer arbeidslivet for å sikre både mental og fysisk velvære for alle ansatte.
- Om forfatter: Sissel Naustdal
Sissel Naustdal har 25 års erfaring fra HR og ledelse, operativt, som konsulent og gründer, samt forsknings- og utviklingsprosjekter. Hennes ekspertise er særlig innen utvikling av menneskers potensial, «growth mindset» og hjernens formbarhet. Sissel er i dag leder av MadeToGrow. Alt Sissel gjør er solid forankret i forskning og omfattende erfaring.
- Referanser:
- IF’s helserapport 2024
- McKinsey & Company 2024
- Gallup 2023
- E24-artikkel av Katrine Gramnæs
- Kronikk i VG av Hege Hellevik
- IF’s helserapport 2024