Skal jeg stå opp nå?

Hm. Det går jo an å slumre litt.

Beslutning: Slumre.

Så piper det igjen.

Skal jeg stå opp nå da?

Beslutning: Slumre litt til.

En studie fra University of Colombia kom frem til at vi tar ca. 70 beslutninger i løpet av en dag. Det er mange. Når du har kommet deg opp av sengen, fortsetter beslutningsrekken. Hva skal du spise, ha på deg og gjøre på jobb? Skal du trene, se på tv eller treffe venner på kvelden?

Andre større beslutninger kan innebære karrierebytte, å be noen ut på en date, eller å ta opp en konflikt med en venn.

Hvordan kan du bli bedre på å ta gode beslutninger?

Bestemme deg for ting som du vet er bra for deg, og som hjelper deg til å være den personen du vil være?

Her er 5 tips:

TA FØLELSENE DINE PÅ ALVOR
Hvordan du føler deg idet du står opp om morgenen, farger ikke bare hver enkelt beslutning du tar, men hele dagen din. Med en dårlig følelse er det lett å småkjefte, på kjæresten, barna eller kolleger – uten at dét gjør følelsen noe bedre. Derfor, vær bevisst på hvilke følelser du tar med deg inn i dagen og beslutningstakingen. Når du vet hva du tenker og føler i øyeblikket blir du bedre på regulere deg selv.

Dette er en treningssak! Selskapet Talentsmart har testet over en million mennesker, og fant ut at kun 36 prosent identifiserte hva de følte i enhver situasjon. Gode beslutningstagere trener på dette. Start med å evaluere dine beslutninger du gjorde i går. Hvor mange ble tatt på basis av følelser, og hvor mange basert på logikk? Økt bevissthet vil hjelpe deg å finne et mønster og bli tryggere på valgene du tar!

SKAP DEG TID
Du har sikkert en venn eller familiemedlem som har sagt følgende når du har lagt ut om vanskelige valg; SOV PÅ DET! Og du, det er lurt! Når vi sover får hjernen tid til å resonnere seg gjennom dagens hendelser, og læring får festet seg. Det er ikke uten grunn til at vi noen ganger våkner og opplever at ting rett og slett er mye klarere! Så neste gang; ikke bare tell til 10, be om få tid. En gjennomtenkt beslutning kjennes som regel bedre enn en hastebeslutning.

FØLG VERDIENE DINE
Hva er viktig for deg? Ja, for deg. Ikke for naboen, partneren eller vennene dine. Når du blir bevisst på hvilke verdier du kan bruke som ditt kompass, blir valgene enklere å ta. Eksempler på verdier kan være ærlighet, lojalitet, tillit og tilsvarende størrelser. Sjekk om beslutningene dine etterfølger verdiene dine. Tar du valg som ikke gjør det, kan nattesøvnen bli dårlig. Noen ganger er det utfordrende å skulle stå opp for deg selv og si hva du syns er viktig, men det er som med alt annet; en treningssak.

VELG MED VÅKEN HJERNE
Facebook-gründer Marc Zuckerberg spiser det samme til frokost hver dag, og han tar også på seg samme type klær. Ikke uten grunn.

Ettersom vi tar flere og flere valg og beslutninger utover dagen, blir vi slitne. Prøv derfor å «spare» beslutningsmuskelen (hjernen), slik at den er ladet og klar til de viktige valgene skal tas. Har du gode rutiner går mange beslutninger av seg selv. Og et annet hett tips; ta de store viktige beslutningene på morgenen, når hjernen din er uthvilt. Spar de uviktige, små beslutningene til etter jobb.

BRUK FYSISK AKTIVITET SOM BESLUTNINGSSTØTTE
Når vi er negativt stresset, produserer menneskekroppen hormonet kortisol. Kortisolet gjør at vi kan få lyst til å flykte fra en situasjon, og kan hindre oss i å tenke klart. Når vi trener produserer kroppen vår endorfiner, vi får ny boost og kan ta råere beslutninger. Forskning viser også at langsiktig trening forbedrer den generelle funksjonen av hjerneregioner som har ansvar for beslutninger. Flere av mine kunder legger bevisst inn en treningsøkt før et viktig møte midt på dagen, nettopp av denne grunn.